Μια Πορνογραφική Σχέση για τον έρωτα στη σκηνή του Από Μηχανής

Μια Πορνογραφική Σχέση για τον έρωτα στη σκηνή του Από Μηχανής

Το έργο Μια Πορνογραφική Σχέση παρουσιάζεται σε θεατρική διασκευή της ομώνυμης ταινίας του Φοντέιν από το σεναριογράφο της Φιλίπ Μπλασμπάντ στο θέατρο Από Μηχανής. Ο Βαγγέλης Παπαδάκης σκηνοθετεί μια ιστορία για τον έρωτα, τις ανθρώπινες σχέσεις και τα τυχαία γεγονότα που οδηγούν τις ζωές μας. Δύο πρόσωπα με μόνα γνωστά στοιχεία που τα ταυτοποιούν, τις εικόνες και τις αφηγήσεις του ενός στον άλλο και για τον άλλο. Μια σχέση «πορνογραφική» όπως η ηρωίδα την καθορίζει στην αρχή του έργου, οδηγεί σε μια έλξη ουσιαστικά ερωτική που τους «απογυμνώνει» από όλες τις περιττές συμβάσεις της σύγχρονης ζωής. Η ταινία προβλήθηκε το 1999 στο Φεστιβάλ Βενετίας όπου η Ναταλί Μπάιγ κέρδισε το πρώτο βραβείο γυναικείας ερμηνείας.

Η παράσταση Μια Πορνογραφική Σχέση στις ελληνικές σκηνές

Ένα σενάριο γίνεται  ταινία κι έπειτα η ταινία γίνεται παράσταση. Με ανεβάσματα στις Βρυξέλλες, το Παρίσι, και το Βερολίνο, το Μια Πορνογραφική Σχέση έχει επιλεγεί τρείς φορές μέσα σε οχτώ χρόνια από τους Έλληνες σκηνοθέτες. Παρουσιάστηκε αρχικά από τη θεατρική εταιρεία Συνενοχή (2009), σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, με τους Διαμαντή Καραναστάση και Κατερίνα Λυπηρίδου, στo ξενοδοχείο Fresh. Έπειτα, σκηνοθετημένο από τον  Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη (2012), παρουσιάστηκε στο θέατρο Αθηνών, με το Στέλιο Μάινα και τη Δήμητρα Ματσούκα. Φέτος, αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία ο Βαγγέλης Παπαδάκης, στην πάνω σκηνή του Από Μηχανής, με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τη Χριστίνα Δενδρινού.

«Φαντασίωση είναι κάτι που θέλουμε και δεν το κάνουμε»

Σε μια εποχή που ακόμη οι άνθρωποι διάβαζαν έντυπες εκδόσεις των εφημερίδων, εκείνη βάζει αγγελία αποζητώντας να πραγματοποιήσει τη σεξουαλική της φαντασίωση. Εκείνος απλά διαβάζει την αγγελία και απαντά. Το πρώτο αμήχανο ραντεβού συμβαίνει σε μια καφετέρια. Μια Πορνογραφική Σχέση ξεκινά και μια ανώνυμη, καθαρά σεξουαλική σχέση ανθίζει και εξελίσσεται έως ότου εκείνη τού ζητά να κάνουν έρωτα. Αυτή η επαφή θα αλλάξει ολοκληρωτικά την ιστορία.

Το Μια Πορνογραφική Σχέση σχολιάζει ξεκάθαρα την αποξένωση και την ποιοτική αλλοίωση των ανθρωπίνων σχέσεων. Από την άλλη, παραδίδει ένα δοκίμιο στο θαύμα του έρωτα και (όταν συμβαίνει) στη λυτρωτική, συναισθηματική επικοινωνία των σωμάτων και των πνευμάτων. Οι εραστές δεν έχουν ταυτότητα που να ορίζεται κοινωνικά αλλά ακολουθούν την έλξη και την επιθυμία. Αυτή η προτροπή στο συναίσθημα επηρεάζει τελικά τη ζωή τους, την αλλάζει και την εξελίσσει. Η πορνογραφικότητα της σχέσης τους δε μας απασχολεί ουδέποτε, καθώς το σημαντικό δεν είναι το ηθικό ή το ανήθικο βάρος όσων πράττουν αλλά το συναισθηματικό βάρος όσων βιώνουν και τους κατευθύνουν τελικά προς τις αποφάσεις που λαμβάνουν.

Μια Πορνογραφική Σχέση με το Βαγγέλη Παπαδάκη και τη Χριστίνα Δενδρινού.
Μια Πορνογραφική Σχέση στο θέατρο Από Μηχανής με το Βαγγέλη Παπαδάκη και την Χριστίνα Δενδρινού.
Μια Πορνογραφική Σχέση, από το Βαγγέλη Παπαδάκη

Η παράσταση στο Θέατρο Από Μηχανής ακολουθεί ομαλά τη ροή της θεατρικής διασκευής. Ο Βαγγέλης Παπαδάκης επιλέγει μια χαμηλών τόνων προσέγγιση επιδιώκοντας την εμβάθυνση στα πρόσωπα. Η σκηνική λιτότητα και η επιλογή μιας απλής χωρικής διάταξης (σκηνικά Δήμητρα Λιάκουρα, φωτισμοί Βασίλης Κλωτσοτήρας) αφήνουν τους χαρακτήρες να δράσουν και είτε να κατακλύσουν τη σκηνή είτε να την αφήσουν κενή. Αντίστοιχα οι φυσικοί ήχοι ενισχύουν  την απλότητα στην απόδοση του περιβάλλοντος (σχεδιασμός ήχου – μουσική: Σίσσυ Βλαχογιάννη).

Οι χαρακτήρες ακολουθούν την κλίμακα των δράσεων, με διακυμάνσεις και εντάσεις που δεν ξεπερνούν το μέσο. Η προφορικότητα και το απλό ύφος είναι τα μέσα για να αφηγηθούν. Αντίστοιχα συνομιλούν σε χαμηλούς τόνους, εντείνοντας την εσωτερικότητα της σκέψης και την έμφαση στη σημασία των λέξεων. Υποκριτικά, ο Βαγγέλης Παπαδάκης φαίνεται σίγουρος και σταθερός. Με μετρημένη κίνηση και φυσικότητα, προτείνει μια εκδοχή πολύ κοντά στην κινηματογραφική. Η Χριστίνα Δενδρινού ακολουθεί τον σκηνικό συνοδοιπόρο της, με μια ελαφριά «αστάθεια» σε σημεία. Παραμένει δυναμική και  ενδιαφέρουσα αλλά δεν κατορθώνει να ξεπεράσει σε σημεία το όριο της σκηνής ώστε να μας πείσει εξολοκλήρου για το πώς Μια Πορνογραφική Σχέση μπορεί να εξελιχθεί σε έναν έρωτα χωρίς όρια.

Μια Πορνογραφική Σχέση για όσους θέλουν να δουν πώς μια πραγματικά ερωτική ιστορία μπορεί να ειπωθεί αληθινά… Όταν ειπωθεί απλά.

Αυτό είναι το σημαντικό, η ανάμνηση.

Συντελεστές παράστασης Μια Πορνογραφική Σχέση

 • Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Παπαδάκης
 • Μετάφραση: Ανδρέας Στάικος
 • Σχεδιασμός Φώτων: Βασίλης Κλωτσοτήρας
 • Σκηνικά Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
 • Σχεδιασμός Ήχου/ Μουσική: Σίσσυ Βλαχογιάννη
 • Επιμέλεια Κίνησης: Ίριδα Κυριακοπούλου
 • Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιωάννα Χατζάτογλου
 • Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Λία Κάλκου
 • Φωτογραφίες: Νικολέττα Γιαννούλη
 • Οργάνωση Παραγωγής: Τέτα Αποστολάκη
 • Παραγωγή: ομάδα CasusBelli
 • Παίζουν: Χριστίνα Δενδρινού, Βαγγέλης Παπαδάκης
Πληροφορίες

 • Τοποθεσία: Από Μηχανής Θέατρο – Πάνω Σκηνή
 • Διεύθυνση: Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο – Αθήνα
 • Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 5232097
 • Ημέρες και ώρες παραστάσεων:  Από 15 Νοεμβρίου 2017 μέχρι 11 Ιανουαρίου 2018, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:30
 • Διάρκεια: 90 λεπτά
 • Τιμές Εισιτηρίων: 10 ευρώ (κανονικό) και 5 ευρώ (ατέλειες και άνεργοι)
 • Site

–Βία: Καθόλου

–Γυμνό: Πολύ

 

Διαβάστε περισσότερες Θεατρικές κριτικές εδώ

 

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply