Η IANOS Αίθουσα Τέχνης εγκαινιάζει, 13 Μαρτίου, έκθεση με σχέδια και ακουαρέλες που δημιούργησε ο ζωγράφος και χαράκτης Πολύκλειτος Ρέγκος (1903-1984). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4 Απριλίου 2017.

Λίγα λόγια για το ζωγράφο

«Για κάθε μελετητή της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Ρέγκου ιδιαίτερη εντύπωση κάνει η έκταση και ο χαρακτήρας των διαφερόντων του, η πολλαπλότητα και η συνέπεια των αναζητήσεών του. Με περισσότερα από εξήντα χρόνια καλλιτεχνικής δραστηριότητας, ο Ρέγκος ποτέ δε σταμάτησε να ενδιαφέρεται για ό,τι γινόταν γύρω του και μέσα του. Ποτέ δεν περιόρισε τις αναζητήσεις του, τις προσωπικές έρευνες».

«Από τις πρώτες ακόμη προσπάθειές του ενδιαφέρεται για όλες τις θεματογραφικές περιοχές και για όλες τις τεχνικές. Για την παράδοση, την ανανέωση, για τις καθιερωμένες τάσεις αλλά και τις πειραματικές κατευθύνσεις. Έτσι, ενδιαφέρεται για την προσωπογραφία και την τοπιογραφία, τα ιστορικά και τα θρησκευτικά θέματα, τη Νεκρή Φύση και το γυμνό, όπως και τα σύνθετα. Χρησιμοποιεί την ελαιογραφία αλλά και την υδατογραφία, την τέμπερα και το γκουάς, τη νωπογραφία, το σχέδιο με διάφορες τεχνικές του – μολύβι, κάρβουνο, πενάκι, κιμωλία, σαγκουίνα, σέπια, σινική μελάνι – και επιδίδεται ιδιαίτερα στην ξυλογραφία».

Χρύσανθος Α. Χρήστου, Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης – Ακαδημαικός

Πολύκλειτος Ρέγκος (1903-1984), IANOS Αίθουσα Τέχνης
Πολύκλειτος Ρέγκος (1903-1984) έκθεση στην IANOS Αίθουσα Τέχνης από 13 Μαρτίου.
Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε το 1903 στη Νάξο και το 1913 εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε την περίοδο 1920-1926 στη Σχολή Καλών Τεχνών δίπλα στον Νικόλαο Λύτρα. Συνέχισε τις σπουδές του για μια πενταετία στο Παρίσι. Μαθήτευσε στην Ακαδημία Grande Chaumiere στο Λούβρο, αλλά και στο εργαστήριο χαρακτικής του Δημητρίου Γαλάνη.

Το έργο του περιλαμβάνει εικόνες της καθημερινότητας, τοπιογραφίες, απεικόνιση νεκρής φύσης. Αλλά και έργα εμπνευσμένα από μυθολογικά, ιστορικά και θρησκευτικά θέματα. Στο έργο του χαρακτηρίζεται από ένα προσωπικό ύφος. Συνδυάζει τις επιρροές από τη μαθητεία του, τα έργα της πρώιμης αναγέννησης, τη βυζαντινή τέχνη και τα σύγχρονα του ρεύματα. Ο Ρέγκος διακρίθηκε και σε άλλους τομείς. Ήταν αρθρογράφος σε περιοδικά τέχνης, ραδιοφωνικός παραγωγός, αγιογράφος, εικονογράφος λογοτεχνικών περιοδικών, μέλος διαφόρων κριτικών επιτροπών και καθηγητής σχεδίου στο ΑΠΘ από το 1951 ως το 1969.

Πληροφορίες έκθεσης Πολύκλειτος Ρέγκος (1903-1984)

  • Χώρος: IANOS Αίθουσα Τέχνης – Θεσσαλονίκη, Αριστοτέλους 7
  • Επικοινωνία: Τηλ.: 2310 277004 | Email
  • Εγκαίνια: 13 Μαρτίου 2017, 19:00
  • Διάρκεια έκθεσης: 13 Μαρτίου 2017 έως 4 Απριλίου 2017
  • Ιστοσελίδα 
Προηγούμενο άρθροΕργαστήριο Υποκριτικής την άνοιξη στο Bijoux De Kant Hood
Επόμενο άρθροΦεστιβάλ «Έρωτας» Από 17 έως και 19 Μαρτίου στο Cinemarian