Πίσω από την μη κερδοσκοπική Πολιτιστική Εταιρεία Πλέγμα βρίσκονται δύο ιδρύτριες, η Κωνσταντίνα Αγγελέτου και η Μαρία Ψαρρού. Περιγράφουν τον εαυτό τους ως άτομα με εμπειρία στην πολιτιστική διαχείριση, αλλά και «νησιώτικο ταπεραμέντο». Νησιώτισσες και οι δύο επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους έτσι ώστε να αναδειχθεί ο ελληνικός πολιτισμός πέρα από την πόλη. Συγκεκριμένα δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στο Αιγαίο. Φέτος μεταξύ άλλων έχουν αναλάβει και την διοργάνωση του 5ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Διαμαντής Παλαιολόγος στη Σκόπελο.

Οι ιδρύτριες της Πολιτιστικής Εταιρείας Πλέγμα μίλησαν στο Artic.gr για το Φεστιβάλ, για τα πρώτα βήματα της οργάνωσής τους, καθώς και για τα μελλοντικά τους σχέδια. Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξη:

Η ομάδα Πλέγμσ διοργανώνει το 5ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών
Η Πολιτιστική Εταιρεία Πλέγμα έχει αναλάβει μεταξύ άλλων και τη διοργάνωση του 5ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στη Σκόπελο
Η Πολιτιστική Εταιρεία Πλέγμα μιλάει στο Artic.gr

Το φεστιβάλ έχει αποτελέσει αντικείμενο ακαδημαϊκών ερευνών σε πανεπιστήμια. Βοήθησαν οι έρευνες αυτές στη βελτίωση της οργανωτικής ομάδας του φεστιβάλ ή είχαν περισσότερο κοινωνιολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον; Αν ναι, με ποιο τρόπο;

Κωνσταντίνα Αγγελέτου: Το φεστιβάλ μέχρι στιγμής έχει αποτελέσει μελέτη περίπτωσης για περισσότερες από 10 πτυχιακές, διπλωματικές και διδακτορικές διατριβές, ενώ έχει παρουσιαστεί σε μια σειρά από επιστημονικά συνέδρια, αλλά και ως καλή πρακτική στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών πολιτιστικής διαχείρισης και τουρισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η οργανωτική μας ομάδα αξιοποιεί στο πλαίσιο του προγραμματισμού και της διοργάνωσης του φεστιβάλ αποτελέσματα πρωτογενούς και δευτερογενούς έρευνας, και έχει θεσπίσει διαδικασίες αξιολόγησης του φεστιβάλ, οι οποίες κάθε χρόνο εμπλουτίζονται και συστηματοποιούνται.

Έτσι καταφέραμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να βραβευτούμε στα best City Awards, στα Tourism Awards και να πιστοποιηθούμε με το σήμα ποιότητας EFFE label του European Festival Association, αλλά και να είμαστε υποψήφιοι και για μια σειρά άλλων βραβείων.

Με ποιο κριτήριο επιλέγονται οι ομάδες που θα συμμετέχουν στο φεστιβάλ;

Μαρία Ψαρρού: Οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται μέσω του δικτυακού τόπου του φεστιβάλ (www.dancefestival.gr) από τις αρχές του Ιανουαρίου ως το τέλος Μαρτίου. Στη συνέχεια, η καλλιτεχνική επιτροπή συνεδριάζει και επιλέγει τα χορευτικά συγκροτήματα που θα συμμετάσχουν στο φεστιβάλ, με κριτήρια την περιοχή που προτίθενται να παρουσιάσουν τα χορευτικά συγκροτήματα, την παρουσίαση δρώμενων και το χρόνο υποβολής της αίτησης.

Η Πλέγμα μιλάει για το φεστιβάλ
Η πολιτιστική εταιρεία Πλέγμα μιλάει για το 5ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στη Σκόπελο

Έχετε μετανιώσει ποτέ για την απόρριψη ή την αποδοχή μιας ομάδας;

Κωνσταντίνα Αγγελέτου:Τα κριτήρια βάσει των οποίων επιλέγονται τα συμμετέχοντα στο φεστιβάλ χορευτικά συγκροτήματα αναφέρονται ρητά στους όρους συμμετοχής, τους οποίους δεν μπορούμε να παραβούμε. Δεν τίθεται, επομένως, θέμα προσωπικής επιλογής ή όχι.

Κάθε χρονιά, η καλλιτεχνική επιτροπή με γνώμονα την διατήρηση της ποιότητας του φεστιβάλ, δίνει την κατεύθυνση για το περιεχόμενο του προγράμματος του φεστιβάλ.

Στόχος μας είναι να σεβαστούμε τα χορευτικά συγκροτήματα και να τους δώσουμε επαρκή σκηνικό χρόνο, πράγμα που περιορίζει σημαντικά το πλήθος τους, με αποτέλεσμα να απορρίπτουμε ενίοτε πολύ αξιόλογες αιτήσεις.

Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε λίγο για τα πρώτα βήματα της μη κερδοσκοπικής Πολιτιστικής Εταιρείας Πλέγμα;

Μαρία Ψαρρού: Το Πλέγμα ξεκίνησε την πορεία του το 2014 με έδρα τη Σκόπελο. Τα ιδρυτικά του μέλη είναι η Κωνσταντίνα Αγγελέτου και η Μαρία Ψαρρού. Συνδυάζοντας τις σπουδές και την επαγγελματική εμπειρία στην πολιτιστική διαχείριση με το νησιώτικο ταμπεραμέντο (η Μαρία κατάγεται από την Άνδρο και η Κωνσταντίνα από τη Σκόπελο) αποφασίσαμε να συστήσουμε ένα μη κερδοσκοπικό φορέα που αναπτύσσει την πολιτιστική του δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα με έμφαση στο Αιγαίο.

Εκτός από το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που διοργανώνουμε στη Σκόπελο, συνδράμουμε στη διοργάνωση του Φεστιβάλ Χορών στο νησί της Μαστίχας στη Χίο.

Παράλληλα, τον περασμένο χειμώνα πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας θεατρική παραγωγή με την θεατρική παράσταση «ο Κατάθλας» σε κείμενο της Λένας Κιτσοπούλου, που ανέβηκε στο Skrow Theatre στην Αθήνα. Τον Ιούνιο, υλοποιήσαμε στη Σκόπελο το πρόγραμμα «Από γενιά σε γενιά» με τη συμμετοχή του ΚΑΠΗ και του 2ου Νηπιαγωγείου Σκοπέλου. Το πρόγραμμα εντάχθηκε στην πρωτοβουλία «Σημεία Στήριξης και είχε τη χρηματοδότηση του Κοινωφελούς ιδρύματος ΤΙΜΑ, του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιωάννη Σ. Λάτση», της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης «Hellenic Hope» και του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Αναμένεται μάλιστα η έκδοση του λευκώματος που βασίζεται στη μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας.

Κωνσταντίνα Αγγελέτου
Η Κωνσταντίνα Αγγελέτου από την Πολιτιστική Εταιρεία Πλέγμα

Θα μπορούσατε να αναφερθείτε λίγο στα σεμινάρια του φετινού φεστιβάλ;

Κωνσταντίνα Αγγελέτου: Όπως κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος», πραγματοποιούνται μια σειρά από παράλληλες δράσεις (εκθέσεις, ημερίδες, διαλέξεις, ξεναγήσεις κ.ά.). Την Κυριακή 27 Αυγούστου θα έχουμε τη χαρά να έχουμε κοντά μας τον καταξιωμένο χοροδιδάσκαλο Γιώργο Λιάρο, ο οποίος θα μας παρουσιάσει χορούς της Πάρου. Την ίδια μέρα, θα πραγματοποιηθεί ανοικτό μάθημα παραδοσιακών χορών «Say Opa», το οποίο απευθύνεται στους ξένους επισκέπτες του νησιού.Την Δευτέρα 28 Αυγούστου στη Γλώσσα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για την παραδοσιακή φορεσιά της Σκοπέλου, με εισηγητές τον Χρήστο Παλαιολόγο και την Ουρανία Ορφανού, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστεί η ερευνητική εργασία της κας Μαρίκας Δελίτσικου.

Ποιο είναι το επόμενο project που θα αναλάβει η Πολιτιστική Εταιρεία Πλέγμα;

Μαρία Ψαρρού: Ξεκινάμε μια πολύ σημαντική για εμάς συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ως προς τα σεμινάρια, ενώ παράλληλα σχεδιάζουμε τα σεμινάρια που θα πραγματοποιήσουμε στην Αθήνα. Ετοιμάζουμε μια θεατρική παραγωγή, ενώ δουλεύουμε πάνω σε ένα καινούριο project το οποίο αφορά ένα summer school στα αγαπημένα μας νησιά των Κυκλάδων.

 

Προηγούμενο άρθροΘοδωρής Κοτονιάς-Σαββέρια Μαργιολά: Τιμητική συναυλία στις 7/08 στον Νίκο Παπαζογλου
Επόμενο άρθροΗ μεγάλη έκθεση Van Gogh Alive έρχεται στην Αθήνα για να μας μεταφέρει στο σύμπαν του Βίνσεντ Βαν Γκογκ