Μια ταινία του βωβού κινηματογράφου, η Πόλη χωρίς Εβραίους, που θεωρούταν χαμένη εδώ και χρόνια αποτελεί ίσως και το μοναδικό κινηματογραφικό προμήνυμα της ανόδου του ναζισμού στη Γερμανία. Ωστόσο, η ταινία βρέθηκε σε μια υπαίθρια αγορά στο Παρίσι και προβλέπεται να επανεκδοθεί μετά από ψηφιακή επεξεργασία και να προβληθεί το 2017.

Ο αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν «Die Stadt ohne Juden» (The City Without Jews). Η  πρώτη της προβολή έλαβε μέρος στην Βιέννη το 1924. Στην πρεμιέρα της μέλη του Εθνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος έριξαν βόμβες βρωμιάς στο σινεμά, ενώ στην πόλη Linz η ταινία απαγορεύτηκε. Ο σκηνοθέτης της ήταν ο Αυστριακός Hans Karl Breslauer. Το φιλμ είναι βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του δημοσιογράφου και συγγραφέα, Hugo Bettauer, ο οποίος δολοφονήθηκε από τους Ναζί, και αποτελεί μία σάτιρα εναντίον του αντισημιτισμού.

Η πλοκή της ταινίας, η Πόλη χωρίς Εβραίους, προκαλεί έκπληξη ακόμα και τώρα, καθώς λειτουργεί ως προφήτης για αυτά που συνέβησαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Οι πρακτικές που παρουσιάζονται στην ταινία είναι σε πλήρη ομοιότητα με τις πρακτικές που χρησιμοποιήσαν οι Ναζί μόλις μια δεκαετία αργότερα.

Η ταινία διαδραματίζεται σε μια γερμανόφωνη πόλη που ονομάζεται Ουτοπία, λίγο μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο πληθωρισμός βρίσκεται στα ύψη και οι κάτοικοι σε απόγνωση, αρχίζουν να έχουν βίαιες συμπεριφορές ο ένας εναντίον του άλλου. Οι πολιτικοί ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν μια λύση, και έτσι για άλλη μια φορά όλα τα προβλήματα της χώρας θα στραφούν στους ξένους, στους αλλόγλωσσους, οι οποίο θεωρούνται υπαίτιοι για αυτήν την δύσκολη κατάσταση.  Οι ξένοι λειτουργούν ως αποδιοπομπαίος τράγος και ως μια λύση για να διοχετευτεί όλη αυτή η συναισθηματική αναταραχή και το μίσος. Ο καγκελάριος αναγγέλλει, λοιπόν, πως «όλοι οι Εβραίοι πρέπει να εξοριστούν».

Δείτε αποσπάσματα της ταινίας Πόλη χωρίς Εβραίους
  • Σκηνοθεσία: H.K. Breslauer
  • Σενάριο:  Hugo Bettauer (βιβλίο), H.K. Breslauer και Ida Jenbach
  • Έτος: 1924
  • Ηθοποιοί: Johannes Riemann, Hans Moser και Karl Tema
  • IMDb 
Προηγούμενο άρθροΕπιστρέφουν οι Momix στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα
Επόμενο άρθροAtelier 66- Ημερίδα στο Μουσείο Μπενάκη