Η Βασίλισσα του Χιονιού μοιάζει να έχει έρθει για τα καλά στην Αθήνα. Όχι, δεν αναφερόμαστε μόνο στην παράσταση που φιλοξένησε το Μέγαρο, αλλά και στις καιρικές συνθήκες. Ενώ το χιόνι πέφτει και τα προάστια της πόλης μας ντύνονται στα άσπρα, το Artic.gr ετοίμασε για εσάς ακόμα ένα χριστουγεννιάτικο αφιέρωμα. Μετά τον Καρυοθραύστη, προχωράμε σε ένα μπαλέτο με μικρότερη ιστορία, αλλά παρόμοια απήχηση στο χριστουγεννιάτικο κοινό. Το μπαλέτο Η Βασίλισσα του Χιονιού ανέβηκε για πρώτη φορά το 1998. Όπως ο τίτλος προδίδει, είναι βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι του Hans Christian Andersen.

Η υπόθεση του μπαλέτου Η Βασίλισσα του Χιονιού

Η Βασίλισσα του Χιονιού Elena Ringo
Το μπαλέτο Η Βασίλισσα του Χιονιού βασίζεται στο παραμύθι του H.C. Andersen, σκίτσο: Elena Ringo

Η μπαλετική εκδοχή της Βασίλισσας του Χιονιού δεν διαφέρει από το παραμύθι όσον αφορά την υπόθεση του έργου. Μέσα από τις χορογραφίες, τα σκηνικά και τα κουστούμια παρακολουθούμε την ιστορία δύο αχώριστων φίλων: της Gerda και του Kay. Τα παιδιά παίζουν αμέριμνα στο παγοδρόμιο με τους φίλους τους. Παράλληλα η Βασίλισσα του Χιονιού ζει σε ένα παγωμένο παλάτι, όπου καταστρώνει τα σατανικά της σχέδια. Η Βασίλισσα έχει στην κατοχή της δύο όπλα που της εξασφαλίζουν την εξουσία: την ομορφιά της και έναν μαγικό καθρέφτη. Όποιος κοιτάζει τον καθρέφτη αυτόν γίνεται σκληρός και χάνει τα καλά του συναισθήματα. Ο καθρέφτης μέρα με την μέρα μεγαλώνει και οι βοηθοί της Βασίλισσας, οι κακοί καλικάντζαροι τον ανεβάζουν ολοένα και πιο ψηλά στον ουρανό.

Όταν κατά λάθος οι καλικάντζαροι σπάνε τον καθρέφτη, μικρά γυαλάκια μπαίνουν στα μάτια των ανθρώπων και γίνονται απόμακροι και ψυχροί. Ο Kay στέκεται και εκείνος άτυχος. Το μάτι του βρίσκει ένα από τα γυαλάκια. Η Βασίλισσα του Χιονιού βλέπει στον Kay τον μελλοντικό της πρίγκιπα. Τον παίρνει μαζί της στο παγωμένο παλάτι αποσκοπώντας να τον κρατήσει εκεί για πάντα. Η Gerda όμως δεν το βάζει κάτω. Ξεκινάει για το παλάτι με στόχο να φέρει τον φίλο της πίσω. Στο δρόμο συναντάει κάθε λογής κινδύνους. Άραγε θα τα καταφέρει;

Πρώτη μεταφορά του παραμυθιού Η Βασίλισσα του Χιονιού σε μπαλέτο

Η Βασίλισσα του Χιονιού CCB
Η Βασίλισσα του Χιονιού ανέβηκε πρώτη φορά από το CCB το 1998

Η μεταφορά της Βασίλισσας του Χιονιού στη μπαλετική σκηνή έγινε αρχικά από την Aerin Holt. Είχαν προηγηθεί διάφορα μιούζικαλ, το πρώτο εκ των οποίων ανέβηκε το 1969. Η Holt, εκτός από χορογράφος, είναι και η ιδρύτρια του California Contemporary Ballet (Σύγχρονο Μπαλέτο της Καλιφόρνιας). Αξίζει να σημειωθεί ότι η χορογραφία δεν ήταν αυστηρά μπαλετική. Αντλούσε στοιχεία επίσης από τη γυμναστική και το aerial. Το California Contemporary Ballet είχε μόλις δημιουργηθεί όταν οι πρόβες ξεκίνησαν. Επίσημο έτος δημιουργίας του California Contemporary Ballet είναι το 1997. Η Βασίλισσα του Χιονιού ανέβηκε το Δεκέμβρη του 1998. Την χορογραφία έντυσε ο μουσικός και συνθέτης Randall Michael Tobin. Συνολικά η μεταφορά αυτή του παραμυθιού στέφθηκε με επιτυχία. Ακολουθούν ενδεικτικά ορισμένες κριτικές από τον ξένο τύπο:

«Η Βασίλισσα του Χιονιού από το California Contemporary Ballet ξεχωρίζει! » — Los Angeles Times

«Το California Contemporary Ballet, πιστεύω, δημιούργησε μια νέα παράδοση από τη Βασίλισσα του Χιονιού» — Glendale News Press

«Θεαματική η Βασίλισσα του Χιονιού από το California Contemporary Ballet –Η παράσταση είναι μια υπερπαραγωγή με εκπληκτικές εικόνες και ζωηρή μουσική.» — Chronicle Press

Η Βασίλισσα του Χιονιού συνεχίζεται

Η Βασίλισσα του Χιονιού ENB
Gerda και Kay στη Βασίλισσα του Χιονιού από το ENB

Εντέλει ο/η δημοσιογράφος της Glendale New Press είχε δίκιο. Πράγματι, κάτω από τον ζεστό ήλιο της Καλιφόρνιας μια νέα χιονισμένη παράδοση είχε δημιουργηθεί. Ακολούθησε η χορογραφία της Angela Jones με τον Noel McDuffie το 1999 στο Broadway. Η παράσταση επίσης πήρε καλές κριτικές, ενώ τονίστηκε η αισθησιακή προσέγγιση του θέματος που είχαν οι συντελεστές. Η επόμενη πρωτοβουλία παρουσίασης της Βασίλισσας του Χιονιού ανήκε στο English National Ballet (Αγγλικό Εθνικό Μπαλέτο). Το μπαλέτο σε τρεις πράξεις Η Βασίλισσα του Χιονιού έκανε πρεμιέρα το 2007 σε χορογραφία Michael Corder. Συζητήθηκε και επαινέθηκε η επιλογή του Corder να χρησιμοποιήσει το Stone Flower του Prokoviev ως μουσική για το μπαλέτο του.

Η Φιλανδική Βασίλισσα του Χιονιού

Το FNB παρουσιάζει τη Βασίλισσα του Χιονιού
Kai και Kerttu στη φιλανδική εκδοχή του μπαλέτου Η Βασίλισσα του Χιονιού

Στις 23 Νοεμβρίου 2012 ανεβαίνει μια εξίσου ενδιαφέρουσα προσέγγιση, αυτή τη φορά από τη Φιλανδία. Η Φιλανδική Βασίλισσα του Χιονιού είναι μπαλέτο σε δύο πράξεις. Τη χορογραφία επιμελήθηκε ο Kenneth Greve και τη μουσική ο Tuomas Kantalinen. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες παραστάσεις που έμειναν πιστές στο πρωτότυπο, η ιστορία του Finnish National Ballet (Φιλανδικό Εθνικό Μπαλέτο) είναι ελαφρώς διαφορετική. O Kai και η Kerttu ζουν στο Ελσίνκι. Η γιαγιά της Kerttu αγοράζει έναν πανέμορφο μαγικό καθρέφτη από το παζάρι, δίχως να γνωρίζει την προέλευσή του. Στην πραγματικότητα ο καθρέφτης αυτός περιέχει όλες τις μαγικές δυνάμεις της Βασίλισσας του Χιονιού. Τον Ιανουάριο του 2017 το μπαλέτο αυτό θα παρουσιαστεί και στο Royal Danish Ballet (Βασιλικό Δανέζικο Μπαλέτο) αποδίδοντας φόρο τιμής στη χώρα όπου γεννήθηκε ο μεγάλος παραμυθάς.

Τελευταίες αλλά όχι έσχατες είναι οι παραστάσεις που ανέβηκαν φέτος. Το 2016 υπήρξαν δύο εκδοχές του μπαλέτου: Η Βασίλισσα του Χιονιού από το Grand Theatre Poznan της Πολωνίας και Η Βασίλισσα του Χιονιού από το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας του Κιέβου. Η τελευταία μάλιστα ανέβηκε και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 17 Δεκεμβρίου και για 17 παραστάσεις. Η προπώληση είχε ήδη ξεκινήσει από τον Οκτώβρη και τα απανωτά sold out ήταν αναμενόμενα. Το γεγονός αυτό από μόνο του συνιστά απόδειξη ότι η Βασίλισσα του Χιονιού είναι μια λατρεμένη Χριστουγεννιάτικη παράσταση. Αν και μικρή σε ηλικία συγκριτικά με τις υπόλοιπες, μοιάζει να οδεύει προς την καθιέρωσή της στο παγκόσμιο ρεπερτόριο του κλασικού χορού.

Δείτε απόσπασμα από το μπαλέτο Η Βασίλισσα του Χιονιού

Προηγούμενο άρθροΤα 10 λογοτεχνικά βιβλία του 2016 που ξεχωρίσαμε
Επόμενο άρθροΟ Νικόλας Καραναστάσης στην Μπουάτ Απανεμιά στις 4 Ιανουαρίου 2017