Tο εξαμηνιαίο περιοδικό «ΠΟΙΗΤΙΚΗ», συμπλήρωσε 10 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στα ελληνικά γράμματα και μόλις κυκλοφόρησε το 20ο τεύχος του. Το τεύχος κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη με διευθυντή της έκδοσης τον Χάρη Βλαβιανό.

To περιοδικό «ΠΟΙΗΤΙΚΗ»

Tο εξαμηνιαίο περιοδικό «ΠΟΙΗΤΙΚΗ», στο 20ο τεύχος ένα μεγάλο αφιέρωμα στην ποίηση της εποχής του Σιδηρού Παραπετάσματος. Συμπεριλαμβάνονται μείζονες φωνές της ανατολικοευρωπαϊκής ποίησης, κάποιες ήδη μεταφρασμένες στα ελληνικά (όπως η Αχμάτοβα, ο Χέρμπερτ, ο Μαντελστάμ, ο Παστερνάκ, η Τσβετάγιεβα). Κι άλλες, εξίσου σημαντικές, μα ως τώρα αμετάφραστες (Πριγκόφ, Ντινέσκου, Παβλόφ, Πέτρι). Επίσης, στο πλαίσιο αυτό, δημοσιεύονται τα πρακτικά της δίκης-παρωδίας του Μπρόντσκι και ένα εκτενές κείμενο του Δημήτρη Τριανταφυλλίδη για τη σημασία των σαμιζντάτ.

Πλούσιες είναι και οι σελίδες της ποίησης, όπου εκπροσωπούνται φωνές καθιερωμένες (Αρανίτσης, Βέης, Παμπούδη, Λεβέντης) και νεότερες (Χέλης, Αντιόχου, Νικολαΐδης, Αλισάνογλου, Σακελλαρίου, Κουμπουλής, Μαλαξιανάκη, Καραγιάννη). Φιλοξενούνται ακόμη ένα ποίημα της πολυβραβευμένης Αν Κάρσον («Ασκήσεις στην Αλμπερτίν»), σε μετάφραση Όλγας Παπακώστα, μια μικρή επιλογή του σπουδαίου Βρετανού κωμικού Σπάικ Μίλλιγκαν, σε απόδοση Γιάννη Δούκα, κι ένα ποίημα του Σάμιουελ Μπάτλερ σε μετάφραση Γιώργου Λαμπράκου.

Στον χώρο του δοκιμίου, φιλοξενούνται δυο σημαντικά ευρήματα: ανέκδοτες επιστολές του Εμπειρίκου και του Εγγονόπουλου στον Αντρέ Μπρετόν. Ο Γιώργος Αριστηνός γράφει για τις περιπέτειες του σολωμικού Πόρφυρα, ο Ευριπίδης Γαραντούδης «επισκέπτεται» το ποίημα «Μήτηρ Θεού» του Άγγελου Σικελιανού με αφορμή τα εκατό χρόνια από την έκδοσή του και η Αγγέλα Γιώτη προσεγγίζει τον Αλεξάντερ Πόουπ. Υπό την κεφαλίδα των EtCetera, ο Γιώργος Βέλτσος δημοσιεύει ένα κείμενο για τον Μακρυγιάννη του Γιώργου Σεφέρη, ο Δημήτρης Κόκορης διαβάζει τον Εμφύλιο μέσα από τα μάτια του Τάσου Λειβαδίτη, η Στυλιανή Παντελιά γράφει για την ποίηση της Ζέφης Δαράκη και η Ελευθερία Τσίτσα αποδίδει στα ελληνικά ένα δοκίμιο του Τέρι Ήγκλετον για τον μεταδομισμό.

Τέλος, όπως πάντοτε, την ύλη του περιοδικού συμπληρώνουν βιβλιοκριτικές για ποιητικές συλλογής της πρόσφατης παραγωγής.

Πληροφορίες για το περιοδικό:

  • Τίτλος: περιοδικό «ΠΟΙΗΤΙΚΗ», 20ο τεύχος
  • Διευθυντής έκδοσης: Χάρης Βλαβιανός
  • Εκδόσεις: Πατάκη
  • ΣΕΙΡΑ: ΠΟΙΗΤΙΚΗ
  • ISBN: 1791522800269
  • ΣΧΗΜΑ: 15×24
  • Σελίδες: 344
  • Τιμής Πρώτης Έκδοσης: 14,00
  • Α έκδοση : Δεκέμβριος 2017
Διαβάστε περισσότερα Λογοτεχνικά Νέα εδώ
Προηγούμενο άρθρο«Οι καλοί» της Hannah Kent και «Βουβό κύμα» του Erik Larson από τις εκδόσεις Ίκαρος
Επόμενο άρθροΟ Phil Gates στη μουσική σκηνή του Half Note από τις 19 έως τις 22/01