Το Μουσείο Παιδικής Τέχνης εγκαινιάζει το Σάββατο 28 Ιανουαρίου την έκθεση «Από τον μικρόκοσμο του εγώ στον πλανήτη του εμείς». Πάνω από 120 ζωγραφικά και τρισδιάστατα έργα παιδιών παρουσιάζονται σε μια μεγάλη έκθεση, αφιερωμένη στην αξία της συνύπαρξης. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθούν δύο εργαστήρια δημιουργικής ζωγραφικής έκφρασης. Θέμα ο «Μικρός Πρίγκιπας». Τα παιδιά θα λάβουν τον ρόλο του «δασκάλου» και  θα μεταδώσουν τις γνώσεις τους σε γονείς, άτομα τρίτης ηλικίας και όλους τους ενήλικες επισκέπτες των εγκαινίων για να «ζωγραφίσουν με τις συμβουλές» τους.

Φροντίζω με τέχνη

Η έκθεση «Από τον μικρόκοσμο του εγώ στον πλανήτη του Εμείς» εντάσσεται στο πλαίσιο της πολύπλευρης δράσης «Φροντίζω με Τέχνη». Τη δράση πραγματοποιεί το Μουσείο Παιδικής Τέχνης και υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το Μουσείο επέλεξε να εστιάσει στην έννοια της «Φροντίδας». Η φροντίδα ξεκινά από τον ίδιο μας τον εαυτό. Επεκτείνεται στην οικογένεια, στους φίλους, στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, στο αστικό και φυσικό περιβάλλον και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Με δράσεις που διαρκούν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, το Μουσείο επιθυμεί να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας αλληλέγγυας κοινωνίας από τη νηπιακή ηλικία, προκαλώντας ερεθίσματα μέσω της Τέχνης.

Η έκθεση εστιάζει στη σταδιακή μετάβαση από το ατομικό στο συλλογικό. Έτσι, ακολουθεί τέσσερις βασικούς άξονες: Φροντίζω τη σωματική, ψυχική, πνευματική και δημιουργική υγιεινή του εαυτού μου. Φροντίζω την οικογένεια και την τρίτη ηλικία. Φροντίζω την πόλη και το περιβάλλον. Φροντίζω τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Σε κάθε ενότητα αντιπαραβάλλεται και μία εικόνα αντι-φροντίδας με τις επακόλουθες επιπτώσεις. Η περιήγηση του επισκέπτη ολοκληρώνεται με μια προβολή έργων αφιερωμένων στα σύμβολα της ζωής και των αναζητήσεων του «Μικρού Πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, διδάσκοντας με τον καλύτερο τρόπο το πώς η φροντίδα του υποκειμενικά πολύτιμου (το “τριαντάφυλλό μου”) γίνεται γέφυρα για τη φροντίδα ενός όχι και τόσο μακρινού σύμπαντος.

Εγκαίνια και χαιρετισμοί

Στα εγκαίνια θα απευθύνουν χαιρετισμό οι κ.κ. Μαρία Ηλιοπούλου, Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων για το παιδί, παιδοψυχολόγος, Σάνη Παρασκευοπούλου, Υπεύθυνη του Έργου Προσωρινή Στέγαση Προσφύγων της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Αθηναίων, Μενέλαος Τσαούσης, Υπεύθυνος Κέντρου Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας στην Κυψέλη των Παιδικών Χωριών SOS, Σίσσυ Λεβαντή, Σύμβουλος Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΚΟ PRAKSIS, Κατερίνα Πούτου, συνιδρύτρια και Νόμιμη Εκπρόσωπος της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ.

Με στόχο την αλληλεπίδραση των γενεών, στα εγκαίνια της έκθεσης, το Σάββατο 28 Ιανουαρίου από τις 12.00 έως και τις 14.00, σε δύο εργαστήρια δημιουργικής ζωγραφικής έκφρασης με θέμα τον «Μικρό Πρίγκιπα», τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά που συμμετέχουν στα εικαστικά εργαστήρια του Μουσείου και οι απόφοιτοι θα λάβουν τον ρόλο του «δασκάλου» μεταδίδοντας τις γνώσεις τους σε γονείς, άτομα τρίτης ηλικίας και όλους τους ενήλικες επισκέπτες των εγκαινίων που θα «ζωγραφίσουν με τις συμβουλές» τους.

Πληροφορίες για την έκθεση Από τον μικρόκοσμο του εγώ στον πλανήτη του Εμείς

  • Εγκαίνια: 28 Ιανουαρίου, 11.00 π.μ.
  • Μουσείο Παιδικής Τέχνης: Κόδρου 9, προέκταση οδού Βουλής, Πλάκα, τηλ210 3312 621, 2103312 750
  • Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο: 10.00 – 14.00 / Κυριακή: 11.00 – 14.00
  • Είσοδος & δράσεις: δωρεάν
  • Όλα τα υλικά τα παραχωρεί το Μουσείο.
  • Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
Προηγούμενο άρθροTo Circle-Singing Session από φωνές και Μαρίνα Σάττι επαναλαμβάνεται!
Επόμενο άρθροΑγγελία αρθρογράφων για το τομέα της γαστρονομίας