φωτογραφία πριν και μετά το PhotoshopΤον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί πως όλο και περισσότερες φωτογραφίες φαίνεται να έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία πριν κυκλοφορήσουν δημοσίως. Η επεξεργασία αυτή μπορεί να αφορά τη βελτίωση του σώματος (αν απεικονίζεται άτομο), κάποιες διορθώσεις στο φωτισμό ή ακόμη και προσθήκη κάποιων ειδικών εφέ. Όλη αυτή η επεξεργασία οφείλεται γνωστό πρόγραμμα που ονομάζεται Photoshop. Φυσικά δεν είναι το μόνο, καθώς μετά την επιτυχία που συνάντησε σε παγκόσμιο επίπεδο το photoshop δημιουργήθηκαν πολλά ακόμα ανάλογα προγράμματα, από ανταγωνιστικές εταιρίες. Εξαιτίας του προγράμματος αυτού, οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν είτε στα social media είτε στις εφημερίδες και τα περιοδικά μπορεί να έχουν τραβηχτεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο απ’ότι παρουσιάζονται στην τελική τους μορφή. Αυτό μπορεί να αποβεί πολύ χρήσιμο όταν οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν μέρος κάποιου καλλιτεχνικού project καθώς οι δυνατότητες των προγραμμάτων ηλεκτρονικής επεξεργασίας εικόνων είναι πολύ μεγάλες. Το πρόγραμμα αποτελεί ισχυρότατο εργαλείο για τους γραφίστες καθώς τους δίνει δυνατότητες για μεγάλες αλλαγές και πολύ καλούς σχεδιασμούς. Ποιος όμως έχει αναρωτηθεί πώς ξεκίνησαν όλα αυτά;

Το Photoshop λοιπόν, ξεκίνησε από ένα απλό πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων στις οποίες μπορούσε να προστεθεί μόνο μια γκρίζα απόχρωση σε μονόχρωμο περιβάλλον. Ο φοιτητής τότε(το 1987), Τόμας Κνολ έφτιαξε το πρόγραμμα ονομάζοντας το αρχικά Display. Η αρχική αυτή μορφή του προγράμματος που όλοι γνωρίζουμε σήμερα τράβηξε την προσοχή του αδερφού του Τόμας, ο οποίος τον παρότρυνε να να φτιάξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων με πολύ περισσότερες δυνατότητες. Ο Τόμας τότε διέκοψε τις σπουδές του για να αφοσιωθεί στη δημιουργία του προγράμματος και ένα χρόνο μετά, το 1988, ο Τόμας Κνολ μαζί με τον αδερφό του αναβάθμισαν το αρχικό πρόγραμμα μετονομάζοντας το σε ImagePro. Όμως, το ίδιο έτος το πρόγραμμα μετονομάστηκε σε Photoshop και παρουσιάστηκε από τον αδερφό του Τόμας, Τζον στους μηχανικούς της Apple και της Adobe με μεγάλη επιτυχία. Η Adobe αγόρασε την άδεια και διένειμε το πρόγραμμα τον Σεπτέμβρη του 1988. Η επόμενη έκδοση του προγράμματος Photoshop 1.0  κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1990 αποκλειστικά για συστήματα Macintosh.

Σήμερα, το Photoshop αποτελεί τον ηγέτη παρόμοιων προϊόντων στην αγορά εργασίας, καθώς είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων. Είναι επίσης και το σήμα -κατατεθέν προϊόν της εταιρίας Adobe αφού πιστεύεται ότι ώθησε την αγορά και άλλων προϊόντων και λογισμικών. Η τελευταία έκδοση του προγράμματος κυκλοφόρησε το Μάιο του 2012 και είναι η Adobe Photoshop CS6(13.0). Η έκδοση αυτή διαφοροποιείται από τις προηγούμενες χάρη στη δυνατότητα επεξεργασίας τρισδιάστατων εικόνων. Τώρα λοιπόν, αναμένεται να δούμε μια νέα έκδοση του Photoshop, πιο βελτιωμένη και με περισσότερες ικανότητες για να ανακαλύψουμε μέχρι πού μπορεί να φτάσει.

 Το ερώτημα όμως που διχάζει σχετικά με το πρόγραμμα αυτό, αφορά τη χρησιμότητα του. Κατά πόσο είναι χρήσιμο σε ανθρώπους μή επαγγελματίες; Τί δυνατότητες μπορεί να δώσει σε αυτούς; Η αλήθεια είναι πως σε επαγγέλματα που ασχολούνται με τη γραφιστική, ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να κάνει πολλά πράγματα που θα βελτιώσουν και θα ανυψώσουν το επίπεδο της εργασίας. Κάποιος ερασιτέχνης όμως μπορεί να χρησιμοποιήσει το Photoshop σε βάρος κάποιων ανθρώπων και να τους βλάψει ή να τους διαφθείρει με τον τρόπο αυτό. Είναι αναγκαίο λοιπόν, το προγράμμα, από όποιον και αν χρησιμοποιείται, να χρησιμοποιείται με μέτρο και με δημιουργικότητα.

Προηγούμενο άρθροΟ Δώρος Δημοσθένους στο Half Note
Επόμενο άρθροΤο μπαλέτο Rodin του Μπόρις Άιφμαν στο Μέγαρο