Το Photler, αποτελεί μια νεοσύστατη συνδρομητική υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης που απευθύνεται αποκλειστικά σε φωτογράφους ταξιδιού. Ο δημιουργός του, Πιότρ Κουλτσίτσκι (Piotr Kulczycki) εμπνεύστηκε την ιστοσελίδα από την προσωπική του εμπειρία. Εκείνος, γυρνώντας από ταξίδι και θέλοντας να μοιραστεί τις φωτογραφίες του δεν έβρισκε στο διαδίκτυο καμία ικανοποιητική λύση. Έτσι στοχεύοντας σε μια εξειδικευμένη φωτογραφική ιστοσελίδα ταξιδιού κατέληξε στο Photler.

Τι ακριβώς είναι το Photler;

Όπως προδίδει και το όνομα, το Photler συγχέει δύο λέξεις: photographer-traveler. Είναι μια εξειδικευμένη υπηρεσία που απευθύνεται αποκλειστικά σε φωτογράφους ταξιδιού όπως γίνεται γνωστό. Αυτό που διαφοροποιεί το Photler σε σχέση με άλλες φωτογραφικές υπηρεσίες είναι η διαμόρφωση του, που γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να παρέχει όλα τα εργαλεία που ενδεχομένως να χρειάζεται ένας φωτογράφος ταξιδιού. Προσφέρει δηλαδή, μαζί με κατασκευή που είναι επικεντρωμένη στη γεωγραφική τοποθέτηση των φωτογραφιών και την περιήγηση με χάρτη, δυνατότητα δημιουργίας προσωπικών blog / ιστολογίων συνοδευόμενων από όλα τα εργαλεία τοποθεσίας και απεικόνισης για τις φωτογραφίες ταξιδιού. Σε αυτά περιλαμβάνονται διαφορετικά πρότυπα κατασκευής καθώς και οι χρήστες μπορούν να διαθέτουν τις φωτογραφίες τους προς πώληση. Όλα αυτά, τα διαχειρίζεται ο χρήστης εξ’ολοκλήρου χωρίς παρεμβάσεις από την ίδια την ιστοσελίδα στα δικαιώματα η ακόμα και στις πωλήσεις.

Μεταξύ άλλων, ο σχεδιασμός των λειτουργιών είναι δημιουργημένος έτσι ώστε φωτογράφος ταξιδιού να μπορεί να μοιραστεί πιο εύκολα τις φωτογραφίες. Έχοντας μπροστά του χάρτες και γεωγραφική ταξινόμηση, μπορεί να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο μωσαϊκό που να αντανακλά τα ταξίδια του. Εφαρμόζεται επομένως ένας ιδιαίτερος τρόπο δικτύωσης που δεν εντοπίζουμε σε άλλες σελίδες διαμοιρασμού φωτογραφιών. Ένα μοντέλο κυρίως βασισμένο στην δημιουργία προσωπικών ιστοριών και ιστολογίων και όχι «γκαλερί» με γραμμικά παρατιθέμενες φωτογραφίες.

Χώρος για ανάπτυξη

Είναι λογικό, πως μιας και το Photler αποτελεί μια ιδιαίτερα «φρέσκια» και νέα προσθήκη ως υπηρεσία δεν έχει πολλές προσφορές προς το παρόν. Δίνοντας μόνο 4 πρότυπα κατασκευής στους χρήστες – με άλλα 2 να είναι υπό κατασκευή – δεν έχει πολλές επιλογές για εκτεταμένη διαφοροποίηση και προσαρμογή των ιστολογίων. Φαίνεται πως βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και γι’αυτό οι τακτικές του προϋποθέτουν την έκθεση στο κοινό και την διάδοση των λειτουργιών του.

Παρόλ΄ αυτά είναι σίγουρα μια ιδιαίτερη προσφορά, ένας εξειδικευμένος χώρος. Ένας χώρος με μια ιδιαίτερη δομή και εργαλεία για να δημιουργήσουν οι φωτογράφοι ένα δικό τους προσωπικό ημερολόγιο ταξιδιού. Το μέλλον φαίνεται επομένως ελπιδοφόρο καθώς λόγω της δημοφιλίας που κατέχει η φωτογραφία ταξιδιού στο ευρύ κοινό και τη δυνατότητα που έχει ο κάθε φωτογράφος να εισχωρήσει σε αυτήν, καθιστούν το Photler μια υπηρεσία που έχει αρκετές ευκαιρίες στα επόμενα χρόνια να εξελιχθεί και να μπορέσει να αποτελέσει μια ισχυρή και ανταγωνιστική πρόταση στο πεδίο.

Το Photler, όπως αναφέραμε στην αρχή, δεν είναι δωρεάν. Αντίθετα αποτελεί μια μηνιαία συνδρομητική υπηρεσία με 3 μοντέλα τιμών που ξεκινάνε από το πιο βασικό στα 2.99 $ το μήνα έως τα 29.99 $. Τα ποσά αυτά κυμαίνονται ανάλογα με τις παρεχόμενες δυνατότητες που επιθυμεί ο χρήστης. Είναι σίγουρα, αρκετά πιο ακριβό από τα επαγγελματικά μοντέλα που παρέχουν ανταγωνιστικές ιστοσελίδες. Για τον φωτογράφο ταξιδιού όμως παρέχει όντως κάτι ιδιαίτερο σε δομή και δυνατότητες.

Έτσι, λοιπόν, ο καθένας που θα ήθελε να το δοκιμάσει μπορεί να ρίξει μια ματιά για το τι τον περιμένει με τη δοκιμαστική λειτουργία 14 ημερών. Εμείς μένει εν τέλει, να αναμείνουμε το αποτέλεσμα που θα έχει το Photler, σε βάθος χρόνου.

Σύνδεσμοι


Προσωπικό ιστολόγιο του Piotr Kulczycki.

Η Αναφερόμενη Ιστοσελίδα.

 

Προηγούμενο άρθροΤσαπάγιεφ – Το Σοβιετικό αριστούργημα προβάλλεται σε επανέκδοση
Επόμενο άρθροΗ Κλούβα – Πώς θα ήταν μια ολόκληρη χώρα κλεισμένη μέσα σε μία αστυνομική κλούβα;
Σταύρος Βαλσάμης
Φοιτητής του Παντείου Πανεπιστημίου. Tμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού. Κύριο ενδιαφέρον η κλασσική αναλογική και σύγχρονη φωτογραφία καθώς επίσης οι λογοτεχνικές και εικαστικές τέχνες.