Ο Πέτρος Σαριδάκης είναι ένας καλλιτέχνης, ο οποίος έχει ξεχωρίσει τόσο για την ιδιαίτερη χροιά και αύρα της μουσικής του, όσο και για τις αξίες που προσπαθεί να εμφυσήσει στο κοινό μέσω αυτής. Η αγάπη του για την κρητική παράδοση αλλά και η ικανότητα του να «αναγεννά» μουσικές φόρμες ξεχασμένες στο πέρασμα του χρόνου, εξήψαν το ενδιαφέρον μας.

Κινητοποιείται ήδη πάνω από δέκα χρόνια στο χώρο της μουσικής και η κυκλοφορία του τρίτου δίσκου του από την PROTASIS Music με τίτλο «Νάμι», δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για να τον γνωρίσουμε καλύτερα. Έτσι, είχαμε μέσω του Artic την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί του και να μάθουμε περισσότερα για τις επιλογές του τόσο στη μουσική όσο και στη γενικότερη στάση ζωής που ακολουθεί. Ανακαλύψαμε τι σημαίνει τελικά το «Νάμι», τι περιμένουμε ακόμα να δούμε από την κρητική μουσική και πώς συνδυάζεται το παραδοσιακό με το μοντέρνο.

Άννα Φαρδή: Καλησπέρα Πέτρο, θα ήθελες να μας πεις δυο λόγια για το πώς ξεκίνησες την ενασχόληση σου με την μουσική;
Πέτρος Σαριδάκης: Ξεκίνησα πολύ μικρός περίπου στα εφτά μου. Ο πατέρας μου με πήγε να μάθω κλασσική κιθάρα, είχα ένα πολύ καλό δάσκαλο το Δημήτρη Κεχρή μου έμαθε πάρα πολλά και τον ευγνωμονώ γι’ αυτό. Στη συνέχεια ήρθε η λύρα Κρήτης, στα δώδεκα.
Άννα: Την τελευταία πενταετία παρατηρούμε ότι η κρητική μουσική κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις των ακροατών. Πού πιστεύεις ότι οφείλεται αυτή η «στροφή»; Αυτή η «στροφή» είναι μόδα, ή υπάρχουν κάποιες αξίες που την κάνουν διαχρονική;
Πέτρος Σαριδάκης: Έχει ποιότητα, έχει αγάπη ,μιλά για τον έρωτα, για τα κοινωνικά θέματα και τους κοινωνικούς δεσμούς. Η μουσική της Κρήτης γεννά, πάντοτε θα έχει γνήσιους εκφραστές, θα καταθέτει πάντοτε αλήθειες. Σε τέτοιες δύσκολες περιόδους ο κόσμος αναζητά την αλήθεια, θέλει να νιώθει άρρηκτα δεμένος με το παρελθόν, με τις ρίζες, με τους προγόνους του. Αυτή η διαχρονική σχέση μέχρι και σήμερα, μέσα τα πανηγύρια ,τα γλέντια και από τις παραδόσεις που πλημμυρίζουν αυτό τον τόπο.
Άννα: Όπως φαίνεται από την μουσική σου δε σε φοβίζουν οι πειραματισμοί. Πώς μπορούμε λοιπόν να συνδυάσουμε το παραδοσιακό με το σύγχρονο, χωρίς να «προσβάλουμε» την παράδοση;
Πέτρος Σαριδάκης: Νομίζω θέλει τις σωστές αναλογίες. Το συναίσθημα, η ορθολογική σκέψη, τι είναι εφικτό και τι όχι. Πιστεύω ότι όλα είναι δυνατά αρκεί να μην δημιουργούνται εκείνες οι αντιθέσεις που προσβάλλουν την αισθητική του ατόφιου και του απέριτου. Θέλω νέους ήχους, καινούργια μονοπάτια, το αναζητώ αλλά με την παράδοση είμαι πολύ συναισθηματικά δεμένος. Ταγμένος θα έλεγα.
Άννα: Ως «Νάμι», ορίζεις το διαρκή αγώνα για δικαίωση, για αποδοχή στη κοινωνική ζωή ενός τόπου. Πως πιστεύεις πως μπορεί αυτό να επιτευχθεί;
Πέτρος Σαριδάκης: Το Νάμι είναι εκείνη η στιγμή που ξεκινά το ταξίδι που είχα οραματιστεί. Αυτή όλη η προσμονή με έκανε πάντοτε να πιστεύω πως η καλή φήμη κερδίζεται πολεμώντας. Άλλωστε ο σοφός λαός λέει πως ζούμε για ένα όνομα. Χρειάζεται πίστη και αυταπάρνηση.
Άννα: Το καλοκαίρι πού θα μπορούμε να σε ακούσουμε; Έχεις προγραμματίσει κάποια περιοδεία;
Πέτρος Σαριδάκης: Ναι, έχουμε αρκετές εμφανίσεις
18/06 Σύλλογος Κρητών Ηλιούπολης( πλατεία Ι. Κ. Α. )
25/06 Θέσις 7 , Μοναστηράκι
26/06 Ξυλόκαστρο.
Για περισσότερα, κόσμος μπορεί να ενημερώνεται από την σελίδα του Πέτρου Σαριδάκη στο facebook.

Ευχαριστούμε πολύ τον Πέτρο Σαριδάκη και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις μουσικές του αναζητήσεις!

Πέτρος Σαριδάκης – Νάμι (official audio release)
Προηγούμενο άρθροΜια Υπέροχη Ιστορία στα Θερινά Σινεμά
Επόμενο άρθροΠαρακολουθήσαμε τη διαδραστική performance στο Άλσος Περιστερίου