Ένας ακόμα μεγάλος ηθοποιός, ο Πέτρος Φυσσούν, έφυγε από τη ζωή χθες, στις 5 Δεκεμβρίου 2016, μετά από νοσηλεία στο Νοσοκομείο Σωτηρία στο οποίο διεκομίσθη με λοίμωξη του αναπνευστικού.

Ο Πέτρος Φυσσούν γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου του 1933 στη Ρωσία (άλλες πηγές αναφέρουν το Αγρίνιο) και ήταν γιος Ρώσου πρόσφυγα που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα μετά τη ρωσική επανάσταση. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Η πρώτη του εμφάνιση στη σκηνή έγινε με το Θέατρο Τέχνης στο έργο του Θόρντον Ουάιλντερ Η Μικρή μας Πόλη, όπου ερμήνευσε το ρόλο του Σάιμον Στίμψον.

Από το 1954 έως το 1956 έπαιξε με το Θέατρο Τέχνης σε σπουδαία έργα: Με τα Δόντια, Ένας Ηλίθιος, Ο Βυσσινόκηπος, Μίλα μου σαν τη Βροχή, Ο Ματωμένος Γάμος. Ακολούθησαν συνεργασίες του με τους Έλλη Λαμπέτη, Δημήτρη Χορν, Αλέκο Αλεξανδράκη και Βίλμα Κύρου.

Από το 1961 ως το 1965 συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο πρωταγωνιστώντας σε έργα ξένων και Ελλήνων συγγραφέων: Ι. Α. Τρωίλου Βασιλεύς ο Ροδολίνος, Νίκου Καζαντζάκη Μέλισσα, Σπύρου Μελά Ρήγας Βελεστινλής, ενώ ενσάρκωσε τον Ορέστη στην Ηλέκτρα του Σοφοκλή.

Από το 1965 ο Πέτρος Φυσσούν συγκρότησε δικούς του θιάσους και εμφανίστηκε, με κάποια διαλείμματα, για τα επόμενα δέκα περίπου χρόνια τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία. Γνωστότερα έργα στα οποία πρωταγωνίστησε εκείνη την περίοδο ήταν Το Ημερολόγιο ενός Τρελού του Ν. Γκόγκολ και Ο Φονιάς του Μ. Ευθυμιάδη. Από το 1976 ως το 1978 συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ακολούθησαν συνεργασίες με τους Μ. Κατράκη, Β. Διαμαντόπουλο, Τ. Καρέζη, Γ. Φέρτη, Κ. Δανδουλάκη κ.ά.

Τη δεκαετία του 1980 εμφανίστηκε πολλές φορές στην Επίδαυρο: Φοίνισσες του Ευριπίδη (ως Κρέοντας), Εκάβη του Ευριπίδη (ως Πολυμήστορας), Αντιγόνη του Σοφοκλή (ως Κρέοντας κι εδώ). Στην παράσταση αυτή συνεργάστηκε με τη μεγάλη Αλίκη Βουγιουκλάκη.
Μία από τις τελευταίες του θεατρικές εμφανίσεις ήταν τη σεζόν 1998-1999 στο έργο του Α. Ρ. Γκέρνι Ερωτικά Γράμματα με συμπρωταγωνίστριά την Αντιγόνη Βαλάκου.

Είχε πρωταγωνιστήσει, επίσης, σε δεκάδες ταινίες του χρυσού ελληνικού κινηματογράφου (Οι γενναίοι του Βορρά, Μαντώ Μαυρογένους, Η οργή του αδικημένου) ανήκοντας σε μια εμβληματική γενιά, όπως χαρακτηριστικά είπε η Υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, στην αποχαιρετιστήρια ανακοίνωσή της για τον Πέτρο Φυσσούν. Την τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση πραγματοποίησε στην ταινία Το Πέταγμα του Κύκνου του Νίκου Τζίμα (2010).

Τηλεοπτικά ο σπουδαίος ηθοποιός είχε συμμετάσχει σε σημαντικές δουλειές της ιδιωτικής και δημόσιας τηλεόρασης, όπως το Άγγιγμα ψυχής, Για μία θέση στον ήλιο, Τα ψάθινα καπέλα, Ο κίτρινος φάκελος και σε αυτοτελή επεισόδια της σειράς Τμήμα Ηθών. Η τελευταία τηλεοπτική του εμφάνιση ήταν σε αυτοτελές επεισόδιο της σειράς του 2007 Αληθινοί Έρωτες.

Τα τελευταία χρόνια η ζωή του Πέτρου Φυσσούν είχε σημαδευτεί από οικονομικές δυστοκίες. Πριν ενάμιση, περίπου, χρόνο δυστύχησε να χάσει και τη σύντροφο της ζωής του, Τέτα Χατζηχρήστου, κόρη του σημαντικού κωμικού μας ηθοποιού, Κώστα Χατζηχρήστου, και της Μαίρης Νικολαΐδου, πράγμα που κλόνισε περισσότερο την ήδη εύθραυστη υγεία του ογδοντατριάχρονου ηθοποιού. Με την Τέτα Χατζηχρήστου είχαν μία κόρη, την Άννια.

Η κηδεία του ηθοποιού θα λάβει χώρα αύριο, Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στα Πευκάκια στις 10 το πρωί.

Ο Πέτρος Φυσσούν σε απόσπασμα από την ταινία του Σωκράτη Καψάσκη Μια Λατέρνα Μια Ζωή (1958)

https://www.youtube.com/watch?v=ARviSDO01xg

Προηγούμενο άρθρο«Αμπαζούρ» για 2η χρονιά κάθε Τετάρτη | Τελευταίες Παραστάσεις
Επόμενο άρθροOι Φίλοι της Κούβας αποχαιρετούν τον Φιντέλ Κάστρο στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ