Έφυγε από τη ζωή στις 13 Ιουλίου στο νοσοκομείο σε ηλικία 61 ετών, μετά από πολυετή φυλάκιση, ο Κινέζος συγγραφέας και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λιου Σιαομπό, ο οποίος τιμήθηκε το 2010 με το Νόμπελ Ειρήνης. Η συλλογή κειμένων και ποιημάτων του Λιου Σιαομπό κυκλοφορεί στα ελληνικά με τον τίτλο «Χωρίς εχθρούς, χωρίς μίσος». Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη περιλαμβάνει τον πρόλογο του Βάτσλαβ Χάβελ. Μας δίνει τη δυνατότητα να έρθουμε πιο κοντά στον άνθρωπο που χαρακτηρίστηκε ως «η φωνή της συνείδησης της Κίνας».

Λιου Σιαομπό

Ο Λιου Σιαομπό συνελήφθη και καταδικάστηκε το 2009 σε έντεκα χρόνια φυλάκιση για «υποκίνηση της ανατροπής της κρατικής εξουσίας» λόγω της συμμετοχής του στη συγγραφή και στη διάδοση της περίφημης Χάρτας 08, ζητώντας συνταγματική κυβέρνηση , σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Όσο βρισκόταν στη φυλακή, διαγνώστηκε με καρκίνο του ήπατος σε προχωρημένο στάδιο και αποφυλακίστηκε για να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο κάτω από παρακολούθηση στα τέλη του Ιουνίου.

Ο θάνατός του προκάλεσε ένα κύμα αντιδράσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ δήλωσε πως η κινεζική κυβέρνηση φέρει βαριά ευθύνη για τον πρόωρο θάνατό του. Η Suzanne Nossel του PEN America δήλωσε: «Για το γράψιμο εφτά προτάσεων η Κίνα τιμώρησε τον Λιου Σιαομπό με 11 χρόνια φυλάκιση, περιορίζοντας την πρόσβασή του στη σύγχρονη ιατρική φροντίδα που θα μπορούσε να αποτρέψει την ασθένειά του».

«Χωρίς εχθρούς, χωρίς μίσος»

«Ανυπομονώ για τη μέρα που η πατρίδα μας θα είναι μια χώρα ελεύθερης έκφρασης: Μια χώρα όπου τα λόγια κάθε πολίτη θα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο σεβασμό· μια χώρα όπου διαφορετικές αξίες, ιδέες, πεποιθήσεις και πολιτικές απόψεις μπορούν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους ενώ συνυπάρχουν ειρηνικά· μια χώρα όπου η έκφραση των απόψεων τόσο της πλειονότητας όσο και της μειονότητας θα είναι εξασφαλισμένη και, ιδιαίτερα, όπου οι πολιτικές απόψεις οι οποίες διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που βρίσκονται στην εξουσία θα γίνονται σεβαστές και θα προστατεύονται απόλυτα.

Μια χώρα όπου όλες οι πολιτικές απόψεις θα απλώνονται κάτω από τον ήλιο για να επιλέξουν οι πολίτες και κάθε πολίτης θα είναι σε θέση να εκφράζει απόψεις χωρίς τον παραμικρό φόβο· μια χώρα όπου θα είναι αδύνατον να υφίστασαι διώξεις επειδή εξέφρασες μια πολιτική άποψη. Ελπίζω πως θα είμαι το τελευταίο θύμα στο μακρύ ιστορικό αντιμετώπισης εκ μέρους της Κίνας των λόγων ως εγκλημάτων.

Η ελεύθερη έκφραση είναι η βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ρίζα της ανθρώπινης φύσης και η μητέρα της αλήθειας. Η θανάτωση της ελευθερίας του λόγου είναι προσβολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στραγγαλισμός της ανθρώπινης φύσης και κατάπνιξη της αλήθειας». (σ. 522-523)

Πληροφορίες για το βιβλίο:

  • Τίτλος: Χωρίς εχθρούς, χωρίς μίσος
  • Εκδόσεις: Πατάκη
  • Συγγραφέας: Λιου Σιαομπό
  • Μεταφραστής: Σπερελάκη Τιτίνα
  • ISBN: 9789601658162
  • Σελίδες: 560
  • Κυκλοφορία: Ιούλιος 2016

 

Προηγούμενο άρθρο«Μας συνέλαβαν! Μια μαρτυρία από τη φυλακή» του Τζαν Ντουντάρ
Επόμενο άρθροΟυίλιαμ Σαίξπηρ, ο θεατρικός συγγραφέας και ποιητής (Μέρος Γ’)