Ο Παβ, ο φάλτσος τζίτζικας, έχει κάθε στοιχείο που χαρακτηρίζει ένα έντομο του είδους του. Είναι ανέμελος, αισιόδοξος, φυγόπονος και, γενικότερα, τη νοοτροπία του μπορεί να συνοψίσει η φράση «χωρίς κόπο». Ένα μονάχα πράγμα τον διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους τζίτζικες: είναι φάλτσος. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει μόνος του να μάθει να τραγουδάει, κάθε συναυλία του λήγει με ένα εξαγριωμένο κοινό και εκείνον απογοητευμένο, μα ακόμα πιο πεισμωμένο να τα καταφέρει. Η αποφασιστικότητά του θα τον οδηγήσει ως την Αφρική, μακριά από όλους τους δικούς του και ανάμεσα σε άγρια και άγνωστα ζώα, που δεν το έχουν σε τίποτα να κατασπαράξουν ένα μικρό τζιτζίκι.

Το βιβλίο του Φώτη Δούση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη και απευθύνεται σε παιδιά και μεγάλους. Ο συγγραφέας βρίσκεται εδώ για να μας θυμίσει ότι, καμιά φορά, το θάρρος, η ψυχική δύναμη, η προσαρμοστικότητα, η εφευρετικότητα και η πίστη στον εαυτό μας, μπορούν να γίνουν η κινητήρια δύναμη που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε τους στόχους μας σε έναν κόσμο γεμάτο κινδύνους. Ακόμα κι αν είμαστε μύγες τσε-τσε που θέλουν να συντρίψουν τα σαρκοφάγα φυτά, λύκοι που θέλουν να γλιτώσουν από μία ομάδα κυνηγών, μέλισσες που ερωτεύονται λουλούδια, ζώα μιας ζούγκλας που θέλουν να ξεφύγουν από μια ορδή τυφλών και σαρκοβόρων μυρμηγκιών ή φάλτσα τζιτζίκια που αναζητούν το διαβατήριό τους για τον κόσμο της καλλιφωνίας.

«Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές αυτής της μικρής ζωής, δεν έχασα ποτέ την πεποίθησή μου ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Αν ήμουνα κλεισμένος σε κάποιο μαύρο λαγούμι, κοίταζα τα αστέρια. Όταν έπεφτα μέσα σε λάσπες, έστελνα το βλέμμα στον ουρανό. Όταν ζεσταινόμουνα ξάπλωνα. Όταν κρύωνα, έτρεχα. Αν πεινούσα, τραγουδούσα. Αν πονούσα, χόρευα. Εξάλλου, τι άλλο είναι η αισιοδοξία πέρα από τεράστια και άδολη αγάπη για το παρόν;»

-Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Παβ, ο φάλτσος τζίτζικας και η περιπέτεια με τα τυφλά μυρμήγκια

Ο Φώτης Δούρος, μέσα από το βιβλίο του «Παβ, ο φάλτσος τζίτζικας και η περιπέτεια με τα τυφλά μυρμήγκια», εξιστορεί την περιπέτεια του τζίτζικα Παβ, ο οποίος, αδυνατώντας να ενταχθεί στον κόσμο των ομοίων του λόγω της κακής φωνής του, ξεκινάει ένα ταξίδι με προορισμό έναν τόπο στον οποίο ποτέ κανένας άλλος τζίτζικας δεν είχε τολμήσει να πάει: την Αφρική. Αφορμή γι’ αυτό το ταξίδι αποτέλεσε ο δάσκαλος μουσικής, Λυκάωνας, ο οποίος είχε έναν ιδιαίτερο όρο για αναλάβει τον Παβ και να του διδάξει μουσική: του ανέθεσε την αποστολή να βρει το χρυσό σπυρί, το οποίο, σύμφωνα με το μύθο, βρισκόταν στα βάθη της Αφρικής και φυλαγόταν από τα σαρκοβόρα τυφλά μυρμήγκια, που κατασπάραζαν όποιο ζώο έβρισκαν μπροστά τους.

Πράγματι, με τη βοήθεια των χηνών που είχαν μόλις ξεκινήσει να μεταναστεύουν στις νότιες χώρες για τον χειμώνα, ο Παβ εγκατέλειψε την οικογένεια και τους φίλους του, γνωρίζοντας πως όταν γύριζε δε θα τους έβρισκε πια, και βρέθηκε στο Κονγκό. Πρώτο πλάσμα που συνάντησε ήταν το λιοντάρι, το οποίο μόλις είχε δεχθεί μια επίθεση από τα ξακουστά τυφλά μυρμήγκια και βρισκόταν κατάκοιτο. Βλέποντας τον βασιλιά της ζούγκλας σε αυτή την αξιολύπητη κατάσταση, ο Παβ απέκτησε μια καλύτερη εικόνα του τι εστί ορδή τυφλών μυρμηγκιών και τη δύναμη που έχει.

«Ο συγγραφέας βρίσκεται εδώ για να μας θυμίσει ότι, καμιά φορά, το θάρρος, η ψυχική δύναμη, η προσαρμοστικότητα, η εφευρετικότητα και η πίστη στον εαυτό μας, μπορούν να γίνουν η κινητήρια δύναμη που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε τους στόχους μας σε έναν κόσμο γεμάτο κινδύνους.»

Έπειτα, ακολούθησε η πρώτη ερωτική απογοήτευση του νεαρού τζίτζικα, την οποία βίωσε με τον πλέον (παρολίγο) θανατηφόρο τρόπο, καθώς το επίκεντρο του ερωτικού του ενδιαφέροντος δεν ήταν άλλο από ένα… σαρκοφάγο φυτό. Αυτή η εμπειρία ήταν που τον ώθησε να ταχθεί στο πλευρό των μυγών τσε-τσε, οι οποίες ήταν αφοσιωμένες στον αγώνα της απελευθέρωσης από τα σαρκοφάγα λουλούδια. Ο Παβ χρησιμοποιούσε το τραγούδι του (καλό, φάλτσο, δεν είχε σημασία), για να αποσπάσει τα φυτά, ενώ οι μύγες τα αποκοίμιζαν με το τσίμπημά τους.

Ο καιρός περνούσε ήρεμα στο πλάι των μυγών τσε-τσε, μα μια ξαφνική επίθεση των περιβόητων μυρμηγκιών υπενθύμισε στον Παβ τον στόχο του. Αντί να τραπεί σε φυγή όπως τα υπόλοιπα ζώα, στάθηκε ενάντια στα τυφλά μυρμήγκια και, με κλειστά τα μάτια, ξεκίνησε να τραγουδάει, ελπίζοντας πως θα συγκινούσε τα μυρμήγκια από το τραγούδι του και ο ίδιος θα αποκτούσε πρόσβαση στο πολυπόθητο χρυσό σπυρί. Θα έφερε, όμως, αποτέλεσμα η ελπίδα του, ή μήπως αυτό θα ήταν και το τελευταίο τραγούδι του Παβ;

Η γραφή και η εικονογράφηση

Τον συγγραφέα, Φώτη Δούσο, χαρακτηρίζει το βασικό στοιχείο που πρέπει να διαθέτει ένας σύγχρονος συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας: την ικανότητα να δείξει στα παιδιά τον πραγματικό κόσμο, μέσα από ένα πρίσμα φαντασίας, δημιουργικότητας, αισιοδοξίας, γενναιότητας και αξιών. Η γραφή του είναι πρωτότυπη και υπόσχεται να κεντρίσει τη φαντασία των παιδιών, να τα ψυχαγωγίσει και να ικανοποιήσει την περιέργειά τους.

Η εικονογράφηση της εικαστικού, Αγγελικής Μπόζου, δίνει στο βιβλίο της εικόνα που του ταιριάζει μέσα από τα πρωτότυπα και ζωντανά σχέδιά της, τις λεπτομέρειες που απεικονίζει και τα αφηρημένα σχήματα που δημιουργεί, οξύνοντας τη φαντασία των παιδιών και ολοκληρώνοντας καλλιτεχνικά το έργο.

Συνολικά, το βιβλίο αποτελεί ένα σπουδαίο δώρο γιά κάθε παιδί Δημοτικού και Γυμνασίου, εφόσον δίνει μια αίσθηση της δύναμης, της αισιοδοξίας και της τρέλας που χρειάζεται κανείς για να αντιμετωπίσει τον πραγματικό κόσμο και να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, παρά τους κινδύνους και τις δυσκολίες.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Φώτης Δούσος γεννήθηκε στις Σέρρες το 1980. Σπούδασε θεατρολογία στο Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών στο Α.Π.Θ. Την περίοδο 2005-2008 εργάστηκε ως θεατροπαιδαγωγός σε σχολεία Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης και ως βοηθός σκηνοθέτη στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών.

Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος «Δάρνακες» με τους οποίους έχει ηχογραφήσει τρεις δίσκους και έχει κάνει πολλές συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το 2009 ίδρυσε μαζί με τον Αλέξη Ράπτη την θεατρική ομάδα “Hippo” που δραστηριοποιείται στον χώρο του παιδικού θεάτρου και του εκπαιδευτικού Δράματος. Έχει κάνει περιοδείες με τη θεατρική του ομάδα σε Καναδά, Αμερική, Ευρώπη και Αυστραλία.

Από τις Εκδόσεις Σαΐτα κυκλοφορεί το βιβλίο του «Χίμαιρα μικρά διηγήματα για μεγάλους». Το 2018 κυκλοφόρησαν τα βιβλία «Στη βιβλιοθήκη του Δον Κιχωτη» (Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία) και «Παβ, ο φάλτσος τζίτζικας και η περιπέτεια με τα τυφλά μυρμήγκια» (Εκδόσεις Μικρή Σελήνη). Αρθρογραφεί τακτικά στο λογοτεχνικό περιοδικό «Νέο Πλανόδιον».

Πληροφορίες για το βιβλίο «Παβ, ο φάλτσος τζίτζικας και η περιπέτεια με τα τυφλά μυρμήγκια»

  • Τίτλος: Παφ, ο φάλτσος τζίτζικας και η περιπέτεια με τα τυφλά μυρμήγκια
  • Συγγραφέας: Φώτης Δούσος
  • Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη
  • Εικονογράφηση: Αγγελική Μπόζου
  • Κατηγορία: Παιδική Λογοτεχνία
  • Ηλικία στην οποία απευθύνεται: 9+
  • Αριθμός Σελίδων: 72

 

Διαβάστε περισσότερες βιβλιοπαρουσιάσεις εδώ
Προηγούμενο άρθροΣωτηρία με λένε της Σοφίας Αδαμίδου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
Επόμενο άρθροΕπείγοντα περιστατικά: Εχθροί εξ’ αίματος-βιολογικός μετανάστης στο Από Κοινού