Η Παυλίνα Βουλγαράκη πρόκειται για ένα ταλέντο που καταφέρνει να μας αφήσει άναυδους με τον τρόπο που χειρίζεται τη μουσική και τη φωνή της. Μετά τις πολύ επιτυχημένες παραστάσεις στο Σταυρό του Νότου τον Οκτώβριο, κατεβαίνει στον Πειραιά και κάνει στάση στο Kremlino, 8 & 15 Δεκεμβρίου. Εκεί μας απέδειξε πως μπορεί να βρισκόμαστε σε μια πόλη γεμάτη θόρυβο, ξέρουμε όμως να σωπαίνουμε μπροστά στην ίδια της την μαγεία. Η Παυλίνα Βουλγαράκη άλλωστε, μας το υπενθύμισε με τον καλύτερο τρόπο· τη μουσική!

Kremlino | ο χώρος

Κρεμλίνο στα ρώσικα θα πει «καλά οχυρωμένη πόλη». Αυτό ακριβώς το συναίσθημα πέρασε και σε εμάς ο χώρος. Ένα «φρούριο τεχνών» στον Πειραιά, στην πλατεία Κοραή που γίνεται πεδίο πολιτιστικής δράσης. Πρόκειται για έναν χωρο όπου καλλιτέχνες που θέλουν να εκφραστούν, βρίσκουν μέσα σε αυτόν στήριξη και ελευθερία. Σε συνδυασμό μάλιστα με την χαλαρή γιορτινή ατμόσφαιρα, το Kremlino ίσως είναι ο ιδανικός προορισμός για τον κόσμο που απολαμβάνει την τέχνη.

«Μωβ Καληνύχτες» | η καινούρια δουλειά της Παυλίνας Βουλγαράκη

Για πρώτη φορά συστηθήκαμε με τις νέες της ιστορίες όπως αυτές έγιναν τραγούδια στην δεύτερη προσωπική της δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Μωβ Καληνύχτες». Όπως τόνισε η Παυλίνα, ο δίσκος αυτός περιγράφει τους λόγους που δεν τις επιτρέπουν να κοιμάται. Είναι οι σκέψεις της πριν πέσει για ύπνο. Ξεκίνησε τη συναυλία της με το «Έλα λίγο πιο κοντά», κομμάτι της νέας της δουλειάς. Για την ίδια αποτέλεσε ρίσκο και της φαίνεται δύσκολο να ακούμε τραγούδια που δεν έχουν ακουστεί. Ωστόσο εμείς την καλωσορίσαμε ένθερμα, με χειροκροτήματα και δεν φάνηκε να κουραζόμαστε στιγμή.

Κάθε της κομμάτι αποτελεί και μια ιστορία της ζωής της. Μελωδίες ποτισμένες με ένταση και πάθος και στίχοι γεμάτοι ενέργεια, άλλοτε θυμωμένοι και αγριωποί, άλλοτε λυρικοί και γεμάτοι αγάπη, όπως άλλωστε και η ίδια η ζωή. Γι’αυτό ακούσαμε από την καινούρια της δουλειά χαρούμενα κομμάτια, όπως το «Σα να με αγαπάς», «Σελήνη», «Μωβ Καληνύχτες», όπου προσπαθεί να εντάξει σε αυτά τις καλύτερες πτυχές του εαυτού της. Ωστόσο, το «Μη με ρωτάς» αποτελεί για την ίδια εξαίρεση, καθώς περιγράφει με ποιητικά λόγια πως θα ήθελε να εξοντώσει κάποιον. Το «Εσένα Περιμένω» επίσης, σηματοδοτεί τον επικείμενο έρωτα. Το αφιέρωσε εξάλλου σε εκέινον που δεν έχει γνωρίσει ακόμα.

Παυλίνα Βουλγαράκη
Η Παυλίνα Βουλγαράκη στη σκηνή του Kremlino στις 8 & 15 Δεκεμβρίου
Διασκευές με ατμοσφαιρικό χαρακτήρα

Η ταλαντούχα Παυλίνα Βουλγαράκη δε δίστασε να «πειράξει» γνωστά κομμάτια. Με τους υπόλοιπους συντελεστές, φτιάχνουν ένα υπερέχων σχήμα και δίνουν τη δική τους, μοναδική νότα σε τραγούδια που όλοι μας λίγο πολύ έχουμε ακούσει. Κινήθηκε τόσο ρε ελληνικά ροκ μονοπάτια, με το αγαπημένο τραγούδι «Φωτιά στο λιμάνι» από Ξύλινα Σπαθιά, όσο και σε ξένο ρεπερτόριο, με το «Rid of me» από PJ Harvey. Αξιοσημείωτη ήταν η διασκευή της στο τραγούδι «Ταμπακιέρα». Η Παυλίνα έδωσε τον δικό της χαρακτήρα στο κομμάτι, προσδίδοντας μια ροκ νότα. Η καλλιτέχνιδα φάνηκε πως όχι μόνο σέβεται απόλυτα τους μουσικούς αλλά και επικοινωνεί μαζί τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν ο Κωστής Βήχος, μπασίστας που τραγούδησε το «I want to be adored» από The Stone Roses, καθώς και ο Μιχάλης Βρέττας στο βιολί, που τραγούδησε το «Where is my mind» από Pixies. Τα κομμάτια αυτά, με την ψυχεδελική τους χροιά, μας προσέφεραν έναν μοναδικό ήχο!

Από τις διασκευές της δεν θα μπορούσαν να παραλειφθούν και κάποια παλιά αλλά και ρεμπέτικα κομμάτια. Η ίδια, με την πολύτιμη βοήθεια των μουσικών έδωσε σε αυτά μια ατμοσφαιρική διάθεση, κάνοντάς τα δικά της. Με εκτίμηση, κινήθηκε ανάμεσα σε σπουδαίους μεγάλους καλλιτέχνες, όπως Τάνια Τσανακλίδου, Ελένη Δήμου, Γιώργος Νταλάρας, Βίκυ Μοσχολιού. «Αυτό το σημείο έχει φτιαχτεί για να τραγουδάτε», τόνισε, προκαλώντας ένα νοσταλγικό συναίσθημα. Συγκεκριμένα μας μετέδωσε πλήρως όλη την γκάμα των συναισθημάτων της στο γνωστό παραδοσιακό τραγούδι της Σμύρνης «Τα παιδιά της γειτονιάς σου», όπου φάνηκε να ζει πλήρως τη στιγμή!

Αγαπημένα κομμάτια από παλαιότερες δουλειές της

Το ρεπερτόριό της δεν περιορίστηκε στην τελευταία δισκογραφική της δουλειά και τραγούδια άλλων που όλοι έχουμε κάνει δικά μας. Απολαύσαμε και κάποια παλιά δικά της τραγούδια που ήδη έχουν αγαπηθεί από πολλούς. Με την υπέροχη συμβολή του βιολιού, το «Φέρ’τα μου όλα πίσω», κατάφερε να μας ξεσηκώσει αλλά και να ακουστεί μοναδικό. Η Παυλίνα επικοινωνούσε άμεσα μαζί μας, καθώς μοιραζόταν κάποιες σκέψεις της πάνω στα κομμάτια. Το «Λίγο λίγο», αγαπημένο τραγούδι, έχει πίσω του μια ιστορία που δεν δίστασε να μας πει, κάνοντας την ατμόσφαιρα οικεία. «Ήταν 5 το πρωί. Είχα πιει λιγάκι παραπάνω. Σημείωσα στίχους στο κινητό και τους είδα το επόμενο πρωί. Έτσι δημιουργήθηκε το τραγούδι αυτό».

Προφανώς δεν θα μπορούσε να μην τραγουδήσει το λατρεμένο κομμάτι «Λαβύρινθοι», σε στίχους και μουσική της ίδιας. Η Παυλίνα μας έδωσε ώθηση να τραγουδήσουμε αληθινά και με την ψυχή μας χωρίς να προσποιηθούμε. «Αυτό γιατί όλοι μας μαλώνουν που πειράξαμε τους λαβύρινθους», αστειεύτηκε και πέρασε σε εμάς το μικρόφωνο, προσφέροντας ένα κλίμα χαράς και έξαρσης!

Παυλίνα Βουλγαράκη
Στιγμιότυπο της Παυλίνας Βουλγαράκη όπως την απολαύσαμε στην πρώτη της μουσική παράσταση, 8/12
Επίλογος

Το μουσικό θέαμα που προσφέρει η Παυλίνα Βουλγαράκη βγαίνει από την ψυχή της. Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα τόσο από τον τρόπο που κινείται, όσο και από τον τρόπο που τραγουδά πάνω στη σκηνή. Είναι λες και ζει σε έναν κόσμο όπου γι’αυτήν η μουσική είναι οι πνεύμονές της. Αξιοζήλευτο αποτελεί το πώς νιώθει κάθε στίχο, με τα μάτια της ως επί το πλείστον κλειστά και τις κινήσεις της ανάλαφρες και σχεδόν παραμυθένιες. Πρόκειται για μια καλλιτέχνιδα όχι μόνο απίστευτα ταλαντούχα, αλλά και με βαθιά αλληλεγγύη. Αξίζει να αναφερθεί πως στο τέλος σήκωσε πάνω στη σκηνή του Kremlino μία νεαρή καλλιτέχνιδα,την Μυρτώ Βασιλείου. Αφού μας την σύστησε τραγούδησαν μαζί το «Κρύψου» της Νατάσας Μποφίλιου. Η κίνησή της αυτή μας συγκίνησε, καθώς φάνηκε πως το ταλέντο κάποιου φωτίζει περισσότερο όταν συνοδεύεται από μια καλή ψυχή!

Συντελεστές της μουσικής παράστασης

  • Κωστής Βήχος: Μπάσο – φωνή
  • Μιχάλης Βρέττας: Βιολί – φωνή
  • Γιώργος Κουρέλης: Πιάνο – φωνή
  • Γιώργος Καρδιάνος: Κιθάρα
  • Αλέξης Σταυρόπουλος: Τύμπανα
  • Την επιμέλεια των παραστάσεων έχει ο Πάνος Σουρούνης
  • Οργάνωση παραγωγής: Μετρό live
Περισσότερες πληροφορίες

  • Ημέρες διεξαγωγής: 8 και 15 Δεκεμβρίου
  • Χώρος: Kremlino
  • Διεύθυνση: Καραΐσκου 119, Πειραιάς
  • Ώρα έναρξης: 22:30
  • Τιμή εισόδου: 13 ευρώ με μπύρα ή κρασί, 11 ευρώ το φοιτητικό
  • Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 4100010
  • Facebook
  • Site
Διαβάστε περισσότερα Μουσικά άρθρα εδώ

 

Προηγούμενο άρθροΠαναγιώτης Μάργαρης: «Μεσάνυχτα στο θέατρο Τζένη Καρέζη»
Επόμενο άρθρο«Συνομιλίες Γένους Θηλυκού» στον Ιστορικό πύργο «Παλατάκι» του Δήμου Χαϊδαρίου