Οι Εκδόσεις της Εστίας και ο Δήμος Ελευσίνας σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ελένης Λαδιά «Οι Θεές» το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στις 18.30 στον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Ελευσίνας, Κίμωνος 11 και Παγκάλου. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Κώστας Γεωργουσόπουλος, κριτικός-συγγραφέας, Νίκος Ιωάννου, ιατρός καρδιολόγος, Ελένη Λιντζαροπούλου, θεολόγος-ποιήτρια, Πόπη Παπαγγελή. αρχαιολόγος. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο Γιώργος Ζουγανέλης, θεολόγος-αγιογράφος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Μια ευφάνταστη κόρη συμβιώνει με την υπερήλικη και πολύ πιο γήινη μητέρα της. Η μυθιστορία ανατρέχει συχνά στο παρελθόν τους, το οποίο συμπίπτει με το πρόσφατο ιστορικό παρελθόν της ρημαγμένης χώρας μας. Φτώχεια, αγροτική και βουκολική παραμεθόρια Ελλάδα, οικογενειακή μετανάστευση στην Αθήνα προς αναζήτηση καλύτερης ζωής. Αλλά και νεραϊδοϊστορίες, ξωτικά και παραδόσεις τραγουδισμένες, που φτάνουν μέχρις εμάς ως απόηχος μιας απώτατης εποχής, καθώς οι ηρωίδες του σύγχρονου μυθιστορήματος  μετατρέπονται σε γήινα αποτυπώματα των αρχαίων θεαινών.

Ζωή και θάνατος διαπλέκονται σε μια αρμονική και διόλου τρομώδη συνέχεια. Εμφύλιος σπαραγμός και καθημερινότητα συνθέτουν έναν μοναδικό καμβά σε αυτό το νέο, το πλέον ευρύ και βαθύ μυθιστόρημα της Ελένης Λαδιά, με τη μοναδικότητα της σχέσης μητέρας-κόρης, σε αναλογία με αυτήν της Δήμητρας και Κόρης, στο επίκεντρό του. Η Λαδιά μεταφέρει ως κόρην οφθαλμού τα αποτυπώματα χιλιάδων χρόνων ελληνικής τοπογραφίας, με τη μοναδική εκείνη συγγραφική άνεση που μπορεί να συναναστρέφεται τον Όμηρο και τον σημερινό μετανάστη στην ίδια φράση. 

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Ελένη Λαδιά γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα. Σπούδασε αρχαιολογία και θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα πιο γνωστά λογοτεχνικά της έργα είναι: Χάλκινος ύπνος, Αποσπασματική σχέση, Η θητεία, Τα άλση της Περσεφόνης, Η Χάρις. Έχει τιμηθεί με το Β΄ Κρατικό βραβείο (1981) για τη συλλογή Χάλκινος ύπνος, με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (1999) για την Ωρογραφία και με το Κρατικό βραβείο Διηγήματος (2007) για τη νουβέλα Η γυναίκα με το πλοίο στο κεφάλι. Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί στα σλοβένικα, τα γαλλικά και τα αγγλικά, το μυθιστόρημά της Χι ο Λεοντόμορφος στα σερβικά, Η Χάρις και Η γυναίκα με το πλοίο στο κεφάλι στα ρουμανικά.

Παρουσίαση του βιβλίου, Οι Θεές της Ελένης Λαδιά
Παρουσίαση του βιβλίου, Οι Θεές της Ελένης Λαδιά
Η σχέση της Ελένης Λαδιά με την Ελευσίνα

Η Ελευσίνια «καταγωγή» της Ελένης Λαδιά, ανιχνεύεται σε ολόκληρο το έργο της αλλά και στις ξεχωριστές συνεργασίες της. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Γράφει το κείμενο για το εικαστικό λεύκωμα της Βάνας Ξένου από την έκθεσή της στα Αισχύλεια 2004 με τον τίτλο: «Έλευσις – Πέρασμα». Επίσης τα κείμενα της αποτελούν αφετηρία για την χορογράφο και εικαστική καλλιτέχνιδα Αιμιλία Μπουρίτη η οποία το 2004 δημιουργεί την παράσταση «jinen προς εαυτόν» που  περιλαμβάνει αποσπάσματα από τον «ομηρικό ύμνο στην Δήμητρα» σε μετάφραση Ελένης Λαδιά και Δημήτρη Παπαδίτσα. Το 2006  ο «ομηρικός ύμνος στην Δήμητρα» παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βαρσοβίας, ενώ το 2009 η παράσταση «Δυτικά Βήματα»» στα βήματα της Ιεράς Οδού, η οποία περιλαμβάνει αποσπάσματα από τον «ομηρικό ύμνο στη Δήμητρα», την «Ωρογραφία» της Ἑλένης Λαδιά και την «Ασώματη» και τα «Άπαντα» του Δημήτρη Παπαδίτσα, παρουσιάζεται στα Αισχύλεια και στο φεστιβάλ αρχαίου δράματος δήμου Αθήνας, ενώ το 2012 η χοροθεατρική  παράσταση «Άρρητη Κόρη» η οποία περιέχει αποσπάσματα από τα βιβλία της Ελένης Λαδιά «οι Έλληνες παίδες στην αρχαιότητα» και «Μυθολογικά παράδοξα και ένα διήγημα.» παρουσιάζεται και πάλι στο Φεστιβάλ Αισχυλείων Δήμου Ελευσίνας. Παράλληλα μια μεγάλη σκηνοθέτης και δασκάλα, που έφυγε πολύ νωρίς από κοντά μας, η Μίρκα Γεμεντζάκη, το 2009 παρουσιάζει μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, σε μία μυσταγωγική παράσταση χωρίς τεχνικά μέσα μόνο με την φωνή των ηθοποιών και το φως της Πανσελήνου, τον «ομηρικό ύμνο στη Δήμητρα».

Η άποψη της συγγραφέως για την Ελευσίνα συνοψίζεται απόλυτα στην φράση της: «Η Ελευσίνα, χωρίς δόγματα, διαχωρισμούς και εξαιρέσεις, είναι η κοινή νοητή μας πατρίδα. Είναι η αρχαία πατρίδα όλων μας, και του καθενός ξεχωριστά, είτε το ξέρει είτε όχι. Ας επιστρέψουμε στην Ελευσίνα, ας πηγαίνουμε στην Ελευσίνα. Κι αν δεν μπορούμε, ας την θυμόμαστε».

Πληροφορίες βιβλίου

Συγγραφέας: Ελένη Λαδιά

Είδος: Μυθιστόρημα

Τίτλος βιβλίου: Θεές

Σειρά: Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία

Εκδόσεις: Εκδόσεις της Εστίας

Σελίδες: 176, 13×20.5

ISBN: 978-960-05-1639-5

Πληροφορίες εκδήλωσης

Τοποθεσία: Πολιτιστικό Οργανισμός Δήμου Ελευσίνας

Διεύθυνση: Κίμωνος 11 και Παγκάλου

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 5665600

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη με την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ
Επόμενο άρθροΔιεθνές Φεστιβάλ Γελοιογραφίας