Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το μεσημέρι 4 Μαρτίου στο Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιο Αθηνών η Παρουσίαση βιβλίου της Νίκης Παπαθεοχάρη Άναρχη Ιδεολογία Χαικίζοντας.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Δήμαρχος της Γλυφάδας Κος Γιώργος Παπανικολάου, ο καθηγητής λογοτεχνικής μετάφρασης και συγκριτικής γραμματολογίας – Ιόνιο πανεπιστήμιο Κος Δημήτρης Φίλιας, η Καθηγήτρια νομικής σχολής πανεπιστημίου Αθηνών Κα Γλυκερία Σιούτη και η μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και πληροφορικής Ιωάννα Σαμπράκου.

Ποιήματα χαικού απήγγειλαν οι ηθοποιοί Ρούλα Πατεράκη και Γιάννης Στάνκογλου. Με την παρουσία τους τίμησαν την ποιήτρια οι Γιώργος Βαρδινογιάννης, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Τάκης Ζαχαράτος, Σοφία Σπυράτου, Αλέξανδρος Ρήγας, Μανόλης Παντελιδάκης, Λόλα Νταιφά και Αθηνά Καμπάκογλου.

Παπαθεοχαρη Παρουσιαση Βιβλιου
Οι ομιλητές της παρουσίασης του βιβλίου της Νίκης Παπαθεοχάρη “Άναρχη Ιδεολογία, Χαϊκίζοντας”
Άναρχη Ιδεολογία Χαϊκίζοντας

Το νέο βιβλίο της πολυσχιδούς καλλιτέχνιδος Νίκης Παπαθεοχάρη είναι γραμμένο στη μορφή ποίησης χαϊκού. Όπως φρόντισαν οι ομιλητές της παρουσίασης να μας ενημερώσουν, το χαϊκού είναι ιαπωνική ποιητική φόρμα. Είναι η πιο σύντομη στον κόσμο της ποίησης και η κατ’ εξοχήν στιχουργική άσκηση λιτότητας και ευφυΐας. Πρόκειται για ένα συμπυκνωμένο παιχνίδι εξέλιξης με τις λέξεις και τις εικόνες. Η ίδια η λέξη σημαίνει στα ιαπωνικά “αστείος στίχος”.  Αυτό υποδηλώνει την παιγιώδη διάθεση με την οποία ο ποιητής προσπαθεί να περάσει ένα πολύτιμο περιεχόμενο.

Πρώτος στην παρουσίαση πήρε το λόγο ο καθηγητής λογοτεχνικής μετάφρασης και συγκριτικής γραμματολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, κύριος Δημήτρης Φίλιας. Ενέταξε το βιβλίο “Άναρχη Ιδεολογία Χαϊκίζοντας” στη φυσική δημιουργική εξέλιξη της συγγραφέως. Το χαρακτήρισε ως άσκηση ύφους και ήθους και ως σαφή εξέλιξη των προηγούμενων έργων της, Ψηφίδες και Ελληνικές Θαλασσινές Διαστάσεις. Δίχως διάθεση διδακτισμού, ισχυρίζεται, η Παπαθεοχάρη διαδραματίζει το ρόλο του εμψυχωτή του σημερινού πάσχοντος ανθρώπου, ο οποίος αποζητά την επανάκτηση της δύναμης του ονείρου, του αναρχισμού και της ελευθερίας.

Άναρχη Ιδεολογία Χαϊκίζοντας - Παρουσίαση
Ο Μανόλης Παντελιδάκης και η Σοφία Σπυράτου με την Νίκη Παπαθεοχάρη στην παρουσίαση του βιβλίου της

Η ομιλία συνεχίστηκε με τον λόγο της Καθηγήτριας νομικής σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρίας Γλυκερίας Σιούτη. Ονόμασε την εισήγησή της “Ποίηση και Ελευθερία”, εμπνευσμένη από την ποιητική συλλογή της Νίκης Παπαθεοχάρη. Τα χαϊκού, ισχυρίζεται, δεν ταιριάζουν στον ευρωπαϊκό ή τον ελληνικό τρόπο σκέψης. Προϋποθέτουν αφαιρετική συλλογιστική πορεία. Ανήκουν δικαιωματικά στην πνευματική παράδοση των ανατολικών πολιτισμών και καταφέρνουν με λιτούς στίχους να ξεσκεπάσουν ως φώτιση μια απαρασάλευτη αλήθεια. Η Γλυκερία Σιούτη χαρακτήρισε τη Νίκη Παπαθεοχάρη ως μια γυναίκα θυελλώδη, ειλικρινή, αναγεννησιακή, πολύπλευρη και παθιασμένη καλλιτέχνιδα που εκπέμπει μια δυνατή αίσθηση ελευθερίας και αμφισβήτησης. Αυτά, μάλιστα, είναι και τα χαρακτηριστικά τα οποία κατά κόρον ορίζουν το έργο της.

Καμπακογλου Αθηνα - Νικη Παπαθεοχαρη
Η Νίκη Παπαθεοχάρη με την Αθηνά Καμπάκογλου στην παρουσίαση του βιβλίου της “Άναρχη Ιδεολογία, Χαϊκίζοντας”

Η μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και πληροφορικής Ιωάννα Σαμπράκου μίλησε και αυτή για την τιμώμενη ποιήτρια και για τα συναισθήματα που της προκάλεσε το τελευταίο της ποιητικό επίτευγμα. Μέσα από τους στίχους του έργου της, αντιλήφθηκε πως η Νίκη Παπαθεοχάρη εκθειάζει την ανωτερότητα της γυναικείας υπόστασης. Η γυναίκα είναι πηγή όλων για την ποιήτρια: πολύμορφη, πυρ και θάλασσα. Το αρσενικό, από την άλλη πλευρά “μια ζωή καβαλάρης δίχως άλογα”. Η ποίηση της Παπαθεοχάρη, συνεχίζει, δεν πρόκειται για ποίηση παρηγορητική. Είναι μια ποίηση οξυδερκής και περήφανη. Αυτό δικαιολογεί τη μορφή των ποιημάτων της μα και τον τίτλο της συλλογής της.

Παπανικολαου - Ρηγας
Ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, και ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ρήγας στην παρουσίαση του βιβλίου της Νίκης Παπαθεοχάρη “Άναρχη Ιδεολογία, Χαϊκίζοντας”

Τελευταίος πήρε τον λόγο ο Δήμαρχος της Γλυφάδας, κύριος Γιώργος Παπανικολάου. Αυτό που ανέφερε χαρακτηριστικά για την Παπαθεοχάρη είναι η αλήθεια που αποπνέει και η επιμονή της να βοηθήσει τους ανθρώπους. Προσπαθεί να ξεσηκώσει και να “ξυπνήσει” τον κόσμο με έντονη εσωτερική δύναμη. Μιλάει χαϊκίζοντας για την πατρίδα μας, τα προβλήματα, τη μετανάστευση και τα συναισθήματα.

Πριν το πέρας της εκδήλωσης, ποίηματα χαϊκού από το βιβλίο απήγγειλαν οι ηθοποιοί Ρούλα Πατεράκη και Γιάννης Στάνκογλου. Άφησαν, έτσι, τους παρευρισκόμενους συναισθηματικά πλήρεις με το κλείσιμο της παρουσίασης.

Λίγα λόγια για τη Νίκη Παπαθεοχάρη

Η Νίκη Παπαθεοχάρη στην παρουσίαση του βιβλίου της με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και τον Τάκη Ζαχαράτο
Η Νίκη Παπαθεοχάρη στην παρουσίαση του βιβλίου της με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και τον Τάκη Ζαχαράτο

Οι σκηνικές πλαστικές της δημιουργίες Ελληνικές Θαλασσινές Διαστάσεις από υλικά του Βυθού της Θάλασσας είναι ένα είδος πρωτοποριακής τέχνης που αποκαλύπτει τη σχέση μύθου, παραμυθιού και σουρεαλισμού. Τέλος, η Νίκη Παπαθεοχάρη είναι επίτιμο μέλος της UNESCO.

Παπαθεοχάρη παρουσίαση
Φωτογραφία: Αντιγόνη Μπιτσικώκου
Προηγούμενο άρθροΝίτσε – Βάγκνερ, ένα έργο για τον φασισμό στο θέατρο Τόπος Αλλού
Επόμενο άρθροΗ Ατομική Έκθεση Φωτογραφίας “A Woman to Love II” παρουσιάζεται στο Ηράκλειο Κρήτης