Το βιβλιοπωλείο «ΕΝ ΠΛΩ» και οι εκδόσεις Κίχλη σας προσκαλούν στην Παρουσίαση-συζήτηση για το βιβλίο «Αλλόκοτος Ελληνισμός» του Νικήτα Σινιόσογλου, την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου στις 7:30 μ.μ. Θα συνομιλήσουν ο π. Ευάγγελος Γκανάς, ο Γιώργος Πινακούλας, φιλόλογος και ο Νικήτας Σινιόσογλου, συγγραφέας και ερευνητής ΕΙΕ.

Παρουσίαση-συζήτηση για το βιβλίο «Αλλόκοτος Ελληνισμός»

Ο «Αλλόκοτος ελληνισμός» φωτίζει επτά έκκεντρες μορφές της νεοελληνικής πνευματικής ιστορίας, οι οποίες αφοσιώθηκαν με πάθος στις σχέσεις ελληνισμού και χριστιανισμού, Ανατολής και Δύσης και αποτόλμησαν ασυνήθιστους πειραματισμούς με τη νεοελληνική ταυτότητα. Οι παραγνωρισμένες αυτές αναζητήσεις της ελληνικότητας γεννήθηκαν λίγο πριν και λίγο μετά τα δύο κρίσιμα ιστορικά ορόσημα του ελληνισμού, την πτώση του Βυζαντίου (1453) και τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους (1830), απολήγοντας σε επτά εκδοχές οριακής εμπειρίας των ιδεών στον ευρύτερο ελληνικό χώρο: περιπλάνηση (Κυριάκος Αγκωνίτης), ουτοπία (Πλήθων), εκτοπισμός (Μάρουλλος Ταρχανιώτης), βλασφημία (Χριστόδουλος Παμπλέκης), αίρεση (Θεόφιλος Καΐρης), αλλόκοτο (Παναγιώτης Σοφιανόπουλος), ψευδολογία (Κωνσταντίνος Σιμωνίδης).

Συνδυάζοντας τη μελέτη των πηγών με την ιστορία των ιδεών και τον φιλοσοφικό στοχασμό, το δοκίμιο του Νικήτα Σινιόσογλου χαρτογραφεί μια λησμονημένη μεθόριο της νεοελληνικής ιστορίας των ιδεών, την οποία η κυρίαρχη διανοητική ιστορία αντιμετωπίζει με δυσπιστία και αμηχανία.

Στην παρούσα συγκυρία ακραίας πολιτικής ρευστότητας και ιδεολογικών ανακατατάξεων, τα ανοίκεια άκρα της νεοελληνικής ιστορίας των ιδεών αποκτούν μιαν αναπάντεχη πολιτική σημασία.

«Κάθε σύστημα ωφελείται αναγνωρίζοντας την ανάγκη παρέκκλισης, ενώ συνάμα τρέμει την υπερβολή της. Μοιραία η αλλόκοτη σκέψη δεν ζει πολύ. Λίγες ιδέες κατορθώνουν να διαφύγουν από τη βία του κανόνα, κι όταν το πετυχαίνουν είναι για λίγο μόνο. Το αλλόκοτο δεν διαλέγεται παρά σημαίνει. Αλλόκοτο είναι ό,τι αντιστέκεται».

Ν.Σ.

Λίγα λόγια για τον Νικήτα Σινιόσογλου

Ο Νικήτας Σινιόσογλου σπούδασε Φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Μονάχου και Κέμπριτζ (PhD). Διετέλεσε British Academy Postdoctoral Fellow στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ (2008-2011) και Leverhulme Trust Early Career Fellow στο King’s College London (2011-2013). Έχει διδάξει σε βρετανικά πανεπιστήμια και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (τμήμα ΜΙΘΕ, τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Δίοικησης). Είναι εντεταλμένος ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Τομέας Νεοελληνικών Ερευνών).

Βιβλία: «Radical Platonism in Byzantium: Illumination and Utopia in Gemistos Plethon» (Cambridge University Press 2011), «Plato and Theodoret: The Christian Appropriation of Platonic Philosophy and the Hellenic Intellectual Resistance» (Cambridge University Press 2008). Δοκίμια και αφηγηματικά του κείμενα δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά Athens Review of Books, Νέα Εστία, Δευκαλίων, Μανδραγόρας, Οδός Πανός, (Δε)κατα.

Πληροφορίες για την παρουσίαση:

  • Τοποθεσία: Βιβλιοπωλείο «ΕΝ ΠΛΩ»
  • Διεύθυνση: Χαρ. Τρικούπη 6, Αθήνα
  • Ημερομηνία και Ώρα: 20 Οκτωβρίου στις 7:30 μ.μ.
  • Facebook
Διαβάστε περισσότερα Λογοτεχνικά Νέα εδώ
Προηγούμενο άρθροΈκθεση «Νίκος Καζαντζάκης: η Ζωή και το Έργο» και συναυλία από το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη
Επόμενο άρθροΠηνελόπες: Η Αφροδίτη Μητσοπούλου και η Χορωδία Εξαρχείων στο ΚΕΤ!