Οι εκδόσεις «Εντύποις» σας προσκαλούν στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «39 + 1 Άγνωστα ποιήματα» του Κώστα Βάρναλη, σε επιμέλεια του Ηρακλή Κακαβάνη. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) στο κέντρο της Αθήνας, την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016, στις 18:30 το βράδυ.

Για το «39 + 1 Άγνωστα ποιήματα» του Κ. Βάρναλη, θα μιλήσουν ο επιμελητής της έκδοσης, δημοσιογράφος και συγγραφέας Ηρακλής Κακαβάνης, η συγγραφέας και διδάκτωρ Φιλολογίας Ζωή Βαλάση και η διευθύντρια του περιοδικού «Θέματα Παιδείας» και φιλόλογος Ρίτα Νικολαϊδου.

«39 + 1 Άγνωστα ποιήματα»

Σαράντα ποιήματα του Κώστα Βάρναλη για παιδιά έρχονται στο φως, 90 περίπου χρόνια από τότε του πρωτοεκδόθηκαν. Διδακτικά στο κύριό τους περιεχόμενο, διακρίνονται από το σατιρικό και λυρικό στοιχείο της βαρναλικής τέχνης. Κι’ ό,τι δεν αποδέχεται η συνείδηση του μεγάλου ποιητή γνωρίζει εξίσου έντεχνα να το υπονομεύει.

Παιχνιδιάρικα και συνάμα τρυφερά, αλλά πάντα ρεαλιστικά, ο Βάρναλης μας παρουσιάζει, ακόμα και κατ’ αντιπαράθεση, χαρακτήρες παιδιών που μαθαίνουν, μεγαλώνουν και διαπλάθονται μέσα στις λαϊκές οικογένειές τους, με τις δυσκολίες της ζωής και τις συγκρούσεις της εποχής να εκδηλώνονται τουλάχιστον στο επίπεδο των ηθικών αξιών.

Λίγα λόγια για τον ποιητή της κοινωνικής επανάστασης

Ο Κώστας Βάρναλης γεννήθηκε στον Πύργο της Ανατολικής Ρωμυλίας(της Βουλγαρίας) το 1884. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε για πολλά χρόνια καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, ενώ εργάστηκε και ως δημοσιογράφος. Ο Βάρναλης είχε διαρκή συμμετοχή στους αγώνες της εργατικής τάξης. Το 1935 για τη δράση του εξορίστηκε στον Άγιο Ευστράτιο και στη Λέσβο.

Έως το 1919 η ποίηση του αντλεί τα θέματα της από την κλασική αρχαιότητα. Στη συνέχεια συντελείται η ιδεολογική του μεταστροφή προς τον κοινωνικό προβληματισμό και αυτή εκδηλώνεται  με τις ποιητικές συλλογές του «Τὸ φῶς ποὺ καίει» (1922) και «Σκλάβοι πολιορκημένοι»(1927). Σημαντικά στοιχεία του ποιητικού του λόγου είναι ο λυρισμός και η σάτιρα. Επίσης, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του υπήρξε υποστηρικτής της δημοτικής γλώσσας.

Στις 16 Δεκεμβρίου 1974, πέντε μήνες μετά τη πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας, ο Κώστας Βάρναλης έφυγε από τη ζωή.

Πληροφορίες για την παρουσίαση

  • Ημερομηνία: Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016
  • Ώρα: 18:30
  • Τοποθεσία: στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ
  • Διεύθυνση: Ακαδημίας 20, Αθήνα

 

Προηγούμενο άρθρο«Τα πουλιά» του Χίτσκοκ – Silent Move – Χάρης Λαμπράκης – 26. 12- KET
Επόμενο άρθροΤρεις νέες κυκλοφορίες βιβλίων από τις εκδόσεις Πατάκη