Η ομάδα θεάτρου Δον Κιχώτες διασκεύασε και παρουσιάζει το σπουδαίο έργο της Πηνελόπης Δέλτα, Παραμύθι χωρίς όνομα. Ο Χρήστος Χριστόπουλος (Δον Κιχώτες) σκηνοθετεί τους Κωνσταντίνο Δαλαμάγκα, Σοφία Νικολοπούλου, Αγγελική Παναγιωτοπούλου σε μία παράσταση που με λίγα σκηνικά μέσα, δίνει πολλές εικόνες.

Το έργο

Το Παραμύθι χωρίς όνομα της Πηνελόπης Δέλτα θεωρείται ένα από τα καλύτερα και πιο δημοφιλή έργα της Παιδικής Λογοτεχνίας. Πρωτοδημοσιεύτηκε το 1910, ενώ σήμερα παραμένει στην κορυφή των προτιμήσεων του αναγνωστικού κοινού σημειώνοντας διαδοχικές κυκλοφορίες από διάφορους εκδοτικούς οίκους. Το ύφος του έργου είναι άλλοτε δηκτικό κι άλλοτε διδακτικό, μα σε αμφότερες τις περιπτώσεις οξύνει το κριτικό πνεύμα του παιδιού-αναγνώστη. Το βιβλίο έχει διασκευαστεί για το θέατρο κι από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη με επιτυχία.

Υπόθεση: Στη χώρα των Μοιρολάτρων βασιλεύει πλέον η ερημιά. Ο βασιλιάς Αστόχαστος και η βασίλισσα Παλάβω νοιάζονται μόνο για τη διασκέδαση και την καλοπέρασή τους. Οι κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν τον τόπο και όσοι έμειναν είναι πια διεφθαρμένοι ή συμβιβασμένοι. Το νεαρό βασιλόπουλο, απογοητευμένο και αυτό, ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα του. Στον δρόμο του όμως συναντάει τη Γνώση και τη Φρόνηση. Εκείνες καταφέρνουν να του αλλάξουν τη γνώμη, και έτσι μαζί με την αδελφή του Ειρήνη αποφασίζουν να παλέψουν για να ξαναφτιάξουν απ’ την αρχή το κράτος. Μοιάζει αδύνατον, κι όμως εκείνος καταφέρνει να αφυπνίσει κάθε απλό άνθρωπο του λαού. Ένας μικρός ήρωας μεταμορφώνεται σ’ ένα πλάσμα με γιγάντια ψυχική δύναμη, που μέρα με τη μέρα παλεύει την ανομία, τη διαφθορά και τη διάλυση. Έτσι, οι Μοιρολάτρες καταφέρνουν το θαύμα! Να φτιάξουν μια καλύτερη χώρα απ’ την αρχή, μονάχα με την αγάπη και τη θέληση για το κοινό καλό…

Η παράσταση

Οι Δον Κιχώτες παραδίδουν μια θεατρική διασκευή του έργου Παραμύθι χωρίς όνομα, όπου χωρίς να εξοβελιστεί το ύφος της Πηνελόπης Δέλτα, δίνεται μια διακριτική επικαιροποιημένη ματιά στα σημαντικά ζητήματα που αυτό θίγει. Η πολιτική εξουσία και η κατάχρηση αυτής, το εκλογικό σώμα, η ρουσφετολογία, το προσωπικό έναντι του συλλογικού συμφέροντος είναι λίγα μόνα από αυτά. Τα ονόματα των χαρακτήρων του έργου είναι δηλωτικά της ιδιότητάς τους και του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον κόσμο και την κοινωνία.

Ο Χρήστος Χριστόπουλος σκηνοθετεί ευφάνταστα τους ηθοποιούς του, σε μια παράσταση που μοιάζει με παιχνίδι. Οι τρεις ηθοποιοί (Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Σοφία Νικολοπούλου, Αγγελική Παναγιωτοπούλου) ερμηνεύουν πολλούς ρόλους έκαστος, αλλάζοντας ελάχιστα την εμφάνισή τους. Με σκηνικά αντικείμενα φτιαγμένα από χαρτί και ξύλο, και με μαυροπίνακες στους οποίους ζωγράφιζαν με κιμωλία περιβάλλοντα, οι ηθοποιοί μεταδίδουν το περιβάλλον του έργου στο κοινό έναν αιώνα μετά την συγγραφή του έργου. Μη βοηθητική για την παράσταση βρίσκουμε την χρήση ηχογραφημένου κειμένου, καθώς αυτή «επεμβαίνει» στον ρυθμό του κειμένου της παράστασης.

Η παράσταση Παραμύθι χωρίς όνομα παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στο Θέατρο Σταθμός στις 15:00 ενώ προσφέρεται και για σχολεία τις καθημερινές. Αν έχουμε πει στο παρελθόν πως τα έργα της Πηνελόπης Δέλτα τείνουν να ξεπεραστούν ως γραφικά, η παράσταση της ομάδας Δον Κιχώτες μας κάνει ν’ αναθεωρήσουμε.

Trailer

Παραμύθι χωρίς όνομα
Κείμενο: Διασκευή Δον Κιχώτες πάνω στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα
Είδος: Διασκευασμένη παιδική λογοτεχνία
Προτεινόμενη ηλικία: 5-12 ετών
Ατού: ευρηματική χρήση μαυροπίνακα

Συντελεστές της παράστασης Παραμύθι χωρίς όνομα

  • Κείμενο: Παραμύθι χωρίς όνομα της Πηνελόπης Δέλτα
  • Σκηνοθεσία: Χρήστος Χριστόπουλος
  • Κινησιολογική Επιμέλεια: Έλιο Φοίβος Μπέικο
  • Σχεδιασμός Φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας
  • Φωτογραφίες: Σωτηρία Ψαρού
  • Παίζουν: Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Σοφία Νικολοπούλου, Αγγελική Παναγιωτοπούλου
  • Με την υποστήριξη των εκδόσεων Μεταίχμιο
Πληροφορίες

  • Τοποθεσία: Θέατρο Σταθμός
  • Διεύθυνση: Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα
  • Παραστάσεις: από την Κυριακή 5 Νοεμβρίου
  • Ημέρα και Ώρα: κάθε Κυριακή στις 15:00
  • Διάρκεια Παράστασης: 70’
  • Πρόσβαση: στάση μετρό Μεταξουργείο
  • Τηλέφωνο: 211 4036322
  • Τιμές Εισιτηρίων: 8€ (γενική είσοδος) και 6€ (ομάδες/σχολεία, κάτοχοι κάρτας ΟΑΕΔ & πολυτέκνων, ΑΜΕΑ και ατέλειες)
  • Τις καθημερινές η παράσταση ταξιδεύει σε σχολεία, χώρους δημιουργικής απασχόλησης, βιβλιοπωλεία και όπου αλλού υπάρχουν παιδιά. (πληροφορίες στο 6977741330)
  • Links: Facebook θεάτρου Σταθμός | Email της ομάδας Δον Κιχώτες

 

Περισσότερα νέα παιδικού θεάτρου εδώ

 

Προηγούμενο άρθροBU21 για πρώτη φορά στην Ελλάδα – Συνέντευξη τύπου στο Θέατρο 104
Επόμενο άρθροΣε μια… μέρα του Άλεν Μπάρτον στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Αναστάσιος Πινακουλάκης
Απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών -Erasmus στο Limburg Katholieke University College. Είναι τελειόφοιτος στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια δημιουργικής γραφής. Ασχολείται με τη συγγραφή θεατρικών έργων, ποιημάτων και παραμυθιών. Το μεγαλύτερό του όνειρο είναι να συνθέσει μία νέα δραματουργία και να συστήνει έργα στο κοινό.