Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας (ADAF), παρουσιάζει τη δίπτυχη τοιχογραφία επαυξημένης πραγματικότητας του καλλιτέχνη Nίκου Τσουνάκα και της ομάδας του με τίτλο «Pallas // Nemea». Οι δύο τοιχογραφίες φιλοξενούνται στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας σε δυο τοίχους της οδού Καλαμιώτου πίσω από την πλατεία Αγίας Ειρήνης και προτρέπουν τους περαστικούς να τις εξερευνήσουν μέσα από έξυπνες συσκευές. Ο καλλιτέχνης Νίκος Τσουνάκας χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας (ή αλλιώς Augmented Reality) επιτρέπει την κίνηση ενός φαινομενικά στατικού έργου. Έτσι, ο θεατής ή ο περαστικός, με τη χρήση ενός κινητού τηλεφώνου ή tablet και μεσα από την εφαρμογή Layar, αλληλεπιδρά με το έργο βλέποντας τη συνέχεια του μέσα από τα μάτια του καλλιτέχνη ενώ παράλληλα γίνεται μέρος μιας ψηφιακής διαδραστικής εμπειρίας στο δημόσιο χώρο της πόλης.

Process-Nemea-Mural-3
O περαστικός με τη χρήση ενός κινητού τηλεφώνου ή tablet και μεσα από την εφαρμογή Layar, αλληλεπιδρά με το έργο
Η σύλληψη του Pallas // Nemea

Πρόκειται για δύο τοιχογραφίες που πραγματεύονται τη σχέση μεταξύ της Ελληνικής Μυθολογίας και του σύγχρονου αστικού πολιτισμού, μεταξύ της street art και της ψηφιακής τεχνολογίας. Στη μια τοιχογραφία βλέπουμε μια γυναικεία μορφή που παραπέμπει στην Αθηνά Παλλάδα ενώ στην άλλη μια αντίστοιχη ανδρική μορφή εμπνευσμένη από το Λιοντάρι της Νεμέας.

Το έργο Pallas // Nemea αποτελεί μέρος μιας σειράς τοιχογραφιών που σκοπός τους είναι να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο το κοινό αντιλαμβάνεται και αλληλεπιδρά με την τέχνη στο δημόσιο χώρο, μέσα από ένα συνδυασμό παραδοσιακών τεχνικών τοιχογραφίας και πολυμεσικών, διαδραστικών τεχνολογιών.

Pallas-9
Οι δύο τοιχογραφίες φιλοξενούνται στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας σε δυο τοίχους της οδού Καλαμιώτου πίσω από την πλατεία Αγίας Ειρήνης και προτρέπουν τους περαστικούς να τις εξερευνήσουν μέσα από έξυπνες συσκευές

Το Pallas // Nemea συμπληρώνει μια σειρά από εικαστικές παρεμβάσεις που επιμελείται το Athens DigitalArts Festival σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, σε δρόμους του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, με σκοπό να προάγει τη σημασία της τέχνης στο δημόσιο χώρο και να συμβάλλει στην αισθητική αναβάθμιση και ανάδειξη της περιοχής με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

 

Προηγούμενο άρθροΚΕΤ – Παρουσίαση ενός πλούσιου προγράμματος για τη νέα σαιζόν
Επόμενο άρθροΧρύσα Βέργη «Η Ψυχή του Τοπίου- Αναδρομή 1985-2015» στην γκαλερί Ευριπίδη