Στην εποχή όπου υπάρχει παγκόσμια ημέρα για τα πάντα, από την ατζέντα δεν θα μπορούσε να λείπει η Παγκόσμια Ημέρα Χορού. Το 1982 το Διεθνές Συμβούλιο Χορού (ΔΣΧ) της UNESCO καθιέρωσε την 29η Απριλίου ως ημέρα εορτασμού της τέχνης που ασκεί ταυτόχρονα το σώμα και την ψυχή. Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού συμπίπτει επίσης με την ημερομηνία γέννησης του πρωτοπόρου Ζαν Ζορζ Νοβέρ (1727). Ο τελευταίος ήταν χορευτής, χορογράφος και θεωρητικός του χορού. Οι ιδέες και οι καινοτομίες του έδωσαν νέα πνοή στο σύγχρονο μπαλέτο. Ωστόσο δεν γνωρίζουμε από κάποια επίσημη πηγή εάν τα γενέθλια του Νοβέρ συντέλεσαν στην επιλογή της 29ης Απριλίου ως επίσημη ημέρα χορού από το ΔΣΧ.

Για λάτρεις του χορού και μη η 29η Απριλίου είναι ευκαιρία να παρακολουθήσει κανείς όμορφα θεάματα και να γνωρίσει καλύτερα μια μορφή τέχνης που επιτέλους «παίρνει τα πάνω της» και στον τόπο μας. Και αν νομίζετε ότι μόνο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη καταπιάνονται με χορευτικά δρόμενα, κάνετε λάθος! Από την Καλαμάτα μέχρι το Σιδηρόκαστρο οι χορευτές βάζουν τα δυνατά τους και διοργανώνουν ημερίδες και παραστάσεις. Το Artic.gr θα βρίσκεται στην Πάτρα να σας μεταδώσει το χορευτικό κλίμα που θα επικρατήσει εκεί. Ας πάρουμε όμως τα events με τη σειρά:

Παγκόσμια Ημέρα Χορού στην πρωτεύουσα

Παγκόσμια Ημέρα Χορού στην Αθήνα
Οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού στην Αθήνα

Αν προτιμάτε κάτι πιο έντονο και εύθυμο στη 13:00 βραζιλιάνικα κρουστά και αυτοσχεδιασμοί απλώνονται  από την πλατεία Καπνικαρέας μέχρι την Αγία Ειρήνη. Τέλος στις 19:00 μπορεί κανείς να παρακολουθήσει παραδοσιακούς χορούς από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στην πλατεία Κεραμεικού. Και επειδή μια μέρα δεν είναι αρκετή, η γιορτή συνεχίζεται και την Κυριακή 30 Απριλίου. Στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στις 18:00 θα παρουσιαστούν χοροί από την Κρήτη, τη Σέριφο, την Πάρο, την Νάξο και την Λευκάδα. Έπειτα θα δούμε χορούς προερχόμενους από την Μικρά Ασία, τη Γεωργία κ.α.

Παγκόσμια Ημέρα Χορού στην συμπρωτεύουσα

Παγκόσμια Ημέρα Χορού στην Θεσσαλονίκη
21 Φορείς χορεύουν στην Κεντρική Εκδήλωση της Θεσσαλονίκης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού

Η Θεσσαλονίκη είναι πανταχού παρούσα σε events που αφορούν την τέχνη και τον πολιτισμό. Φέτος, όπως και κάθε χρόνο, τιμά τον χορό με δρόμενα σε όλη την πόλη. Από τις 11:00 μέχρι τις 16:30 ομάδες και σχολές χορού ανεβάζουν τα έργα τους. Και αν έχετε ανάγκη για ξεκούραση και ύπνο, υπάρχει και η Κεντρική Εκδήλωση που ξεκινάει το απόγευμα. Στις 19:30 στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου 21 φορείς χορεύουν υμνώντας την ξεχωριστή αυτή ημέρα. Ακολουθεί πρόγραμμα εκδηλώσεων:

  • 11.00 Λευκός Πύργος «Τερψιchorus School of Dance», σχολή χορού ΔΗΚΕΣ «ΙΡΙΣ»
  • 11.00 Βίλα Μορντώχ Χορευτικό παιχνίδι για παιδιά 9 έως 11 ετών με οδηγούς τις Σοφία Μάντη και Λένα Ράνη
  • 11.45 Πλατεία Ναυαρίνου «Τερψιchorus School of Dance», σχολή χορού ΔΗΚΕΣ «ΙΡΙΣ»
  • 12.30 Πλατεία Άθωνος «Τερψιchorus School of Dance» , σχολή χορού ΔΗΚΕΣ «ΙΡΙΣ»
  • 13.45 Πλατεία Αριστοτέλους «Τερψιchorus School of Dance» , σχολή χορού ΔΗΚΕΣ «ΙΡΙΣ»
  • 15.30 ΟΣΕ «Τερψιchorus School of Dance» & ομάδα χορού «Β+6»
  • 16.30 Λεωφορείο ΟΑΣΘ Ομάδα χορού «Β+6»
  • 19:30 21 σχολές/ ομάδες χορού στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου
Παγκόσμια Ημέρα Χορού στην υπόλοιπη Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα Χορού στην Πάτρα
Οι παραδοσιακοί χοροί πρωταγωνιστούν στην Παγκόσμια Ημέρα Χορού της Πάτρας

Σε μια «καρναβαλίστικη» διάθεση η Πάτρα οργανώνει πάλι παρέλαση, αυτή τη φορά με χορευτές. Η «Γιορτή Χορευτικών Συγκροτημάτων» διεξάγεται με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πάτρας την Κυριακή 30 Απριλίου. Εύστοχο είναι να αναρωτηθεί κανείς, γιατί μια μέρα μετά; Οι Πατρινοί αιτιολογούν την επιλογή αυτή με το συνδυασμό δύο γιορτών σε μία. Οι Παραδοσιακοί Χοροί που θα πρωταγωνιστήσουν στην εκδήλωση αποτελούν ταυτόχρονα ένα τρόπο να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, αλλά και τη γιορτή της Πρωτομαγιάς. Την Κυριακή 30 Απριλίου γιορτάζει και ο Δήμος Ελευσύνας με χορογραφίες στο Κλειστό Γυμναστήριο Ελευσύνας στις 19:00.

Όπως δεν λείπει ο Μάης από τη Σαρακωστή, κατά την παλιά παροιμία, έτσι δεν λείπει και η Καλαμάτα από τα events χορού. Εξ άλλου πρόκειται για μια πόλη με σημαντική παράδοση στην προώθηση του χορού στον Ελλαδικό χώρο. Ακολουθώντας τα βήματα της Αθήνας διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων. Στις 28 και στις 29 Απριλίου το Μέγαρο Χορού θα φιλοξενήσεις παραστάσεις, μαθήματα και δράσεις. Τέλος, εκδηλώσεις θα γίνουν και στο Σιδηρόκαστρο. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο στην αίθουσα Χριστιανικής Εστίας, στις 18:00. Η ημερίδα διοργανώνεται με πρωτοβουλία του συλλόγου Βλάχων Σιδηροκάστρου και των ΧΜΟ( Χριστιανικές Μαθητικές Ομάδες) και κύριος θεματικός άξονας είναι «ο παραδοσιακός χορός στην παιδική & εφηβική ηλικία».

Προηγούμενο άρθροΤα έργα για πιάνο του Ρίχαρντ Βάγκνερ – Α’ μέρος
Επόμενο άρθροΤο άσμα της Λιογέννητης: Κριτική της παράστασης