Με αφορμή τον εορτασμό για τη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, ποικίλες δράσεις λαμβάνουν χώρα σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να προωθήσουν την ανάγνωση.

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου έχει οριστεί από την UNESCO, σε όλο τον κόσμο, η 23η Απριλίου. Η ημέρα έχει αφιερωθεί σε δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας: τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ και τον Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Ξεκινώντας από το 2016, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, με τη συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, καθιέρωσαν και στην Ελλάδα την 23η Απριλίου ως Ημέρα Βιβλίου.

Το κεντρικό μήνυμα είναι «διαβάζω & αλλάζω». Έχοντας ως σημείο εκκίνησης την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, στις 2 Απριλίου, και με κορύφωση την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, οργανώνονται εκδηλώσεις για το βιβλίο και την ανάγνωση όλο τον Απρίλιο. Σκοπός είναι να παρακινήσουν παλιούς και νέους αναγνώστες, να οδηγηθούν στα βιβλιοπωλεία και τις βιβλιοθήκες.

Η Ημέρα Βιβλίου 2017 βρίσκεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, του υπουργείου Παιδείας, του Δήμου Αθηναίων, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Περίπατος Βιβλίου-Εθνική Βιβλιοθήκη

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου. Το Σάββατο 22 Απριλίου, διοργανώνει ξεναγήσεις στο κεντρικό της κτίριο, το Βαλλιάνειο Μέγαρο (Πανεπιστημίου 32).

Οι ξεναγήσεις θα αναφέρονται στην ιστορία της ίδρυσης της Βιβλιοθήκης, τις συλλογές, την αρχιτεκτονική του κτιρίου. Θα συζητηθούν, επίσης, οι διαδικασίες της μετεγκατάστασης στο νέο κτίριο, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η διάρκεια των ξεναγήσεων ορίζεται στα 45 λεπτά και αφορά γκρουπ των 25 περίπου ατόμων. Οι ξεναγήσεις διαμορφώνονται ως εξής: • 10:00 – 10:45 π.μ • 10:45 – 11:30 π.μ • 11:30 – 12:15 μ.μ • 12:15 – 13:00 μ.μ • 13:00 – 13:45 μ.μ

Δελτία προτεραιότητας θα μοιράζονται στην είσοδο του κτιρίου, για την καλύτερη διαχείριση του χρόνου.

Περίπατος Βιβλίου- Βιβλιοπωλείο Gutenberg

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, το βιβλιοπωλείο Gutenberg προσκαλεί το κοινό, το Σάββατο 22 Απριλίου, για να γιορτάσουν μαζί και να του χαρίσουν βιβλία ποίησης. Θα πραγματοποιηθούν οι κάτωθι εκδηλώσεις:

11.00-12.00: Ο Δημήτρης Φύσσας μας μιλάει για τα Τραγούδια της Φυλακής και την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού.
12.00-13.00: Η Ζωή Μπέλλα-Αρμάου παρουσιάζει τη νέα σειρά λογοτεχνίας Aldina.
13.00-14.00: Η Μαρία Παπαδήμα μας συστήνει τον μεγάλο Βραζιλιάνο συγγραφέα J.M. Machado de Assis και τη Ρεαλιστική Τριλογία του.

Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν απο κοντά τους συνεργάτες του εκδοτικού οίκου.

Και οι δύο περίπατοι έχουν δωρεάν είσοδο για το κοινό, το οποίο μπορεί να βρει εδώ περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Προηγούμενο άρθροΗ Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ με τα Κίτρινα Ποδήλατα και τον Al Di Meola στη σκηνή του Παλλάς
Επόμενο άρθροΈφυγε από τη ζωή ο δημοφιλής κωμικός ηθοποιός Στάθης Ψάλτης