Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2017 θα εορταστεί, όπως κάθε χρόνο τα τελευταία 18 χρόνια, την 21η Μαρτίου. Πρόκειται για μια ημέρα γεμάτη εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Η φετινή χρονιά δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Παρακάτω θα συναντήσε μια εκτενή λίστα με τις κυριότερες εκδηλώσεις που θα γίνουν προς τιμήν της ημέρας στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Τρίκαλα, τα Χανιά και την Έδεσσα. Οι εκδηλώσεις δεν περιορίζονται στην 21η του μήνα. Μερικές από αυτές λαμβάνουν χώρα την Κυριακή 19 ή και τη Δευτέρα 20 Μαρτίου.

Μικρή Αναδρομή στην Ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης

Η έμπνευσή της ημέρας ανήκει στον έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα. Το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα.

Πράγματι, τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Η απόφαση ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της».

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2017

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2017 στην Αθήνα

 Βιβλιοπωλείο Πλειάδες (19/3)
«Ποίημα στην κάπλη». Βραδιά απαγγελίας, συζήτησης και ψηφοφορίας πολιτικών ποιημάτων με τους ποιητές Ορφέα Απέργη και Μαρία Τοπάλη. Το κοινό θα συμμετάσχει ενεργά ενώ αναμένονται και μουσικές συμμετοχές – έκπληξη.
  • Διεύθυνση: Σπ. Μερκούρη 62, Παγκράτι
  • Ώρα Έναρξης της Εκδήλωσης: 7:30 μ.μ.:
Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης «Τάκης Σινόπουλος» (19/3)

Ελάτε το βράδυ της 19ης Μαρτίου 2017, ημέρα Κυριακή, από τις 7:30 μ.μ. ως τὶς 12 τα μεσάνυχτα, να ὑποδεχθούμε τὴν Άνοιξη διαβάζοντας τα ποιήματα που ἀγαπάμε – δικά μας ή άλλων ποιητών.

Η φετινὴ ημέρα της ποίησης στο Ίδρυμά μας είναι αφιερωμένη στον Τάκη Σινόπουλο.

Τόπος συναντήσεως το σπίτι του Τάκη Σινόπουλου στην οδό Τάκη Σινόπουλου ἀριθμὸς 22, (δεύτερη παράλληλη τῆς ὁδοῦ Ἁγίας Ἀναστασίας), στον Περισσό, απέναντι από την προτομή του ποιητή.

Θέατρο Σημείο (20/3)

Το Θέατρο Σημείο, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, διοργανώνει εκδήλωση για να τιμήσει τη μνήμη του ποιητή Γιάννη Κοντού, την 20ή Μαρτίου στις 8.00 μ.μ. Νέοι ποιητές θα διαβάσουν αποσπάσματα από τις πρόσφατες ποιητικές συλλογές τους, ενώ οι συνεργαζόμενοι με το Θέατρο Σημείο την τρέχουσα θεατρική σεζόν ηθοποιοί και σκηνοθέτες, Γρηγόρης Καραντινάκης, Μάνος Καρατζογιάννης, Νάνα Παπαδάκη, Ένκε Φεζολλάρι θα απαγγείλουν ποιήματα από το σύνολο του έργου του τιμώμενου ποιητή. Τέλος, ο Γιώργος Μαρκόπουλος και ο Θανάσης Νιάρχος θα μιλήσουν για τον αγαπημένο τους φίλο και ομότεχνο, Γιάννη Κοντό.

  • Διεύθυνση: Χαριλάου Τρικούπη 4, πίσω από την Πάντειο
  • Τηλ. 210 9229579
  • Ώρα έναρξης της εκδήλωσης: 20:00
Παλαιά Βουλή (21/3)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στις 21 Μαρτίου 2017, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, η Εταιρεία Συγγραφέων και η ΕΡΤ συνδιοργανώνουν στην Παλαιά Βουλή στις 19:30, μια μεγάλη εκδήλωση βασισμένη στην ανθολογία του ποιητή Ηλία Γκρή: «Ο Ταχυδρόμος φέρνει Γράμματα Ποιήματα».

Θα απευθύνουν χαιρετισμό η Πρόεδρος των ΕΛΤΑ Ευφροσύνη Σταυράκη, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Δημήτρης Καλοκύρης, και ο Πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής. Την ανθολογία που εξέδωσαν τα ΕΛΤΑ, και περιλαμβάνει σχεδόν 160 ποιητές, θα παρουσιάσει ο κριτικός λογοτεχνίας Αλέξης Ζήρας. Θα διαβάσουν τα ανθολογούμενα ποιήματά τους, ποιήτριες και ποιητές από όλο το φάσμα της νεότερης ποίησης, αρχής γενομένης απ’τη γενιά του ’50 (Γιάννης Δάλλας, Τίτος Πατρίκιος), μέχρι και πολύ νεότερους ποιητές της εποχής μας.

Θα προλογίσει και θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζανετάκος και θα παίξει μουσική το περίφημο κουαρτέτο εγχόρδων L’anima, σε έργα λόγιας μουσικής Θωμά Μπακαλάκου.

Βιβλιοπωλείο Ιανός (21/3)

Για 11η συνεχόμενη χρονιά, ο IANOS και περισσότεροι από 70 άνθρωποι του πνεύματος (ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι, συνθέτες, τραγουδιστές και δημοσιογράφοι), διοργανώνουν το μεγάλο αφιέρωμα στην ποίηση. Ο καθένας επιλέγει και απαγγέλει το ποίημα που αγαπά, ενώ παράλληλα στη σκηνή του ΙΑΝΟΥ θα ερμηνευθούν μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια μελοποιημένης ποίησης.

Την εκδήλωση συντονίζει και παρουσιάζει ο Νίκος Θρασυβούλου.

Διεύθυνση: Αθήνα – Σταδίου 24
Ώρα έναρξης εκδήλωσης: 19:00
Είσοδος ελεύθερη
Παρακολουθήστε ζωντανά την εκδήλωση και στο ianos.gr

Εθνικό Θέατρο (21/3)

Το Εθνικό Θέατρο, στο κτίριο του επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου προσκαλεί τους λάτρεις της ποίησης σε μια ξεχωριστή βραδιά, με αναγνώσεις ποιημάτων από νέους και καταξιωμένους καλλιτέχνες και ηθοποιούς που θα απαγγείλουν από τα παράθυρα του κτιρίου Τσίλλερ, ενώ οι φοιτητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου θα τους συνοδεύσουν μουσικά με μελοποιημένους στίχους. Την επιμέλεια της εκδήλωσης αναλαμβάνει ο σκηνοθέτης και μουσικός Κώστας Γάκης

Ο δήμαρχος της Αθήνας θα ανοίξει τις απαγγελίες. Ποιήματα θα διαβάσουν, μεταξύ άλλων, οι Λυδία Κονιόρδου, Ρένη Πιττακή, Μπέτυ Αρβανίτη, Καριοφυλιά Καραμπέτη, Μαρία Ναυπλιώτου, Δημήτρης Λιγνάδης, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Κώστας Παπαγεωργίου, Παντελής Μπουκάλας, Γιώργος Χρονάς, Δημήτρης Ημελος, Στάθης Λιβαθινός, Ειρήνη Μαργαρίτη και άλλοι.

Στοά του Βιβλίου (21/3)

Στη Στοά του Βιβλίου, (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου) από τις 19:00, 36 ποιητές θα διαβάσουν από «Ένα Ποίημα Για τους Πρόσφυγες». Απαγγέλλει η Δήμητρα Χατούπη. Παράλληλα, στον χώρο θα υπάρχει έκθεση Φωτογραφίας των Αχιλλέα Ζαβαλλή, Γιώργου Κυβερνήτη και Χρήστου Τόλη, ενώ μουσική θα παίξουν οι Γ. Γενναίος, Ειρήνη Τεννέ, Ορφέας Γεωργακόπουλος, Γιώτης Κύτταρης και Έλσα Μαμέλη. Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του Μηνά Βιντιάδη.

Στον χώρο της εκδήλωσης συγκεντρώνονται, για τα παιδιά των προσφύγων που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά, βρεφικό γάλα για όλες τις βρεφικές ηλικίες και βρεφικές/νηπιακές τροφές σε βαζάκια (λαχανικά, φρούτα μόνον).

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (21/3)

Το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη», στον Πειραιά, γιορτάζει μαζί τις Παγκόσμιες Ημέρες Ποίησης. Στις 19:00, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη (2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου) πραγματοποιείται μια εκδήλωση, με ελεύθερη είσοδο, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των Βασίλη Παπαβασιλείου, Στάθη Λιβαθινού, Γιάννη Μετζικώφ, Ακύλλα Καραζήση, Φένιας Παπαδόδημα, Τιτίκας Δημητρούλια, Κώστα Βασαρδάνη, Μάρθας Φριντζήλα, Παναγιώτη Τσεβά.

Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης (21/3)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς υποδέχεται τη Μαρία Βαχλιώτη, τη Μαρία Κουλούρη και τον Κυριάκο Συφιλτζόγλου, την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017 στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στην Κηφισιά. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στον δεύτερο όροφο του καταστήματος. Οι τέσσερις ποιητές θα διαβάσουν και θα σχολιάσουν ποιήματα δικά τους, αλλά και ποιήματα άλλων, που αγαπούν, θαυμάζουν ή… ζηλεύουν. Την εκδήλωση συντονίζει ο Γιάννης Ν. Μπασκόζος. 

Διεύθυνση: Λ. Κηφισίας 310, Κηφισιά

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2017 στη Θεσσαλονίκη

Βιβλιοπωλείο Ιανός (21/3)

Οι εκδόσεις Πατάκη και ο IANOS σας προσκαλούν να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2017. Με δυο ποιητές του κόσμου που ύμνησαν τον έρωτα, τον Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και τον Πάμπλο Νερούδα, με αφορμή τα βιβλίαΧίλιες ερωτικές στιγμές στο έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και Τα πόδια σου αγγίζω στο σκοτάδι και άλλα ανέκδοτα ποιήματα που έχει μεταφράσει και επιμεληθεί η Αγαθή Δηµητρούκα.

Θα μιλήσουν οι:

  • Γιάννης Βρεττός δάσκαλος-ποιητής
  • Αναστασία Γρηγοριάδου δημοσιογράφος
  • Δήμητρα Μήττα φιλόλογος-συγγραφέας.

Διεύθυνση: Θεσσαλονίκη – Αριστοτέλους 7
Ώρα Έναρξης Εκδήλωσης: 19:00

Κέντρο Μουσικής της Διεύθυνσης Πολιτισμού (21/3)

Την Τρίτη 21 Μαρτίου, στις 19.00 ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας πραγματοποιεί εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης – 12η Γιορτή των Ποιητών αφιερωμένη στο «Έτος Καζαντζάκη, 60 χρόνια από το θάνατό του» στο Κέντρο Μουσικής της Διεύθυνσης Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, (Κουντουριώτου 17, απέναντι από το Λιμάνι).

Tο πρόγραμμα περιλαμβάνει απαγγελίες από ποιητές όλων των συλλόγων, εταιρειών και ενώσεων λογοτεχνών. Από μαθητές που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης ,αλλά και από το κοινό που θέλει να συμμετέχει με δικό του ποίημα ή να διαβάσει κάποιο έργο αγαπημένου του ποιητή ή στιχουργού, ενώ Θα πλαισιωθεί μουσικά από την Χορωδία του Συλλόγου Σαμίων Θεσσαλονίκης «Πυθαγόρας» .

Η καταξιωμένη τραγουδίστρια Ντίνα Παπαιωάννου με τους μουσικούς της θα ερμηνεύσει τραγούδια των Χατζηδάκι, Σπανού, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου κ.α.  ενώ η μουσικός Κατερίνα Μακρή θα ερμηνεύσει αγαπημένα τραγούδια.

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2017 στην Πάτρα

Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» (19/3)

Με μια εκδήλωση – Συναυλία στην οποία πρωταγωνιστές θα είναι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου της Πάτρας , ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Η εκδήλωση , στην οποία θα αναγνωστούν ποιήματα και θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματα, θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» στις  8.00 το βράδυ της Κυριακής 19 Μαρτίου.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2017 στα Τρίκαλα

Μύλος Ματσόπουλου (21/3)

Πέντε σημαντικοί Έλληνες ποιητές θα προσέλθουν. Θα απαγγείλουν το βράδυ της Τρίτης 21 Μαρτίου και ώρα 8.00 μ.μ. στον Μύλο Ματσόπουλου. Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και ταυτόχρονα το Τρικαλινό κοινό. Οι ποιητές που θα απαγγείλουν αποσπάσματα από το έργο τους είναι οι Αναστάσης Βιστωνίτης, Αντώνης Κάλφας, Νίκος Λάζαρης, Γιώργος Μαρκόπουλος και Αντώνης Φωστιέρης. Συντονίζει ο Ηλίας Κεφάλας.

Την παρουσίαση των ποιητών θα κάνουν Τρικαλινοί ποιητές με μικρές εισηγήσεις πάνω στη ζωή και το έργο τους.

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2017 στα Χανιά

Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων με τον Τίτο Πατρίκιο (21/3)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ο Δήμος Χανίων και η Δημοτική Βιβλιοθήκη, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Κίχλη και το βιβλιοπωλείο «Μικρό καράβι», σας καλούν στην τιμητική εκδήλωση για τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017 στις 7.30 μ.μ. στο χώρο της Βιβλιοθήκης.

Για το έργο του ποιητή θα μιλήσουν:

Ο Αλέξης Πολίτης, ομότιμος καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης και η Μαρίνα Αρετάκη, πρόεδρος του συνδέσμου Φιλολόγων χανίων.

Θα ακολουθήσει συζήτηση του Τίτου Πατρίκιου με το κοινό.

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2017 στην Έδεσσα

Αίθουσα Εκδηλώσεων Λαογραφικής Εταιρίας (21/3)

Στην αίθουσα των εκδηλώσεων της Λαογραφικής Εταιρίας, στην Έδεσσα, Μακεδονομάχων 14, θα γιορταστεί και φέτος η Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης στις 21 Μαρτίου. Τίτλος της εκδήλωσης: «Ο Ορφέας τραγουδάει»

Στην εκδήλωση όσοι ενδιαφέρονται από την Πέλλα μπορούν να πάρουν μέρος: Οι ποιητές με δυο ποιήματα που θα διαβάσουν οι ίδιοι και οι φιλόδοξοι φίλοι της ποίησης με δύο ποιήματα επώνυμων και καταξιωμένων ποιητών.

Διεύθυνση: Μακεδονομάχων 14, Έδεσσα

 

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2017

Προηγούμενο άρθροEva – La Donna Eterna: έκθεση χαρακτικών έργων της Ιταλικής Ένωσης Ex libris
Επόμενο άρθροΗ Μπιενάλε της Αθήνας παρουσιάζει το project Latent Community / NEROMANNA