Οι Εκδόσεις Άγρα και το ΜΙΕΤ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου Όταν το ρήμα γίνεται όνομα του Παντελή Μπουκάλα. Η «αγαπώ» και το δημιουργικό σφρίγος της ποιητικής γλώσσας των δημοτικών θα παρουσιαστούν την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017 στις 7:00 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη). Για το βιβλίο Όταν το ρήμα γίνεται όνομα θα μιλήσουν η κοινωνική ανθρωπολόγος Νόρα Σκουτέρη – Διδασκάλου, ο συγγραφέας Διονύσης Καψάλης, ο φιλόλογος – Δρ. Φιλολογίας και Θεολογίας Στέλιος Παπαθανασίου και ο συγγραφέας του βιβλίου Παντελής Μπουκάλας.

Όταν το ρήμα γίνεται όνομα του Παντελή Μπουκάλα

«Τα δημοτικά τραγούδια υπέστησαν ό,τι και η αρχαιοελληνική κληρονομιά. Κινδύνεψαν να μαγαριστούν από τους ελληνοκάπηλους κιβδηλοποιούς, των δικτατορικών καθεστώτων συμπεριλαμβανομένων. Τα προστάτεψε όμως η υψηλή ποιητική τους αξία, το εσώτερο ήθος τους. Η ανάκτησή τους με τους τρόπους της ανοιχτόκαρδης αγάπης, αλλά και με τους όρους της ανοιχτόμυαλης ανάγνωσης, στηριγμένης στις μεθόδους και τα πορίσματα της επιστήμης, μόνο να μας ωφελήσει μπορεί. Και να μας τέρψει.

Με τον ανά χείρας τόμο, αφιερωμένο στην εξαιρετική γλωσσική δημιουργικότητα της ποίησης ξεκινάει το ταξίδι της η σειρά: Πιάνω γραφή να γράψω… Δοκίμια για το δημοτικό τραγούδι. Όταν ολοκληρωθεί, θα έχουν διερευνηθεί περί τα είκοσι θέματα. Με την ανώνυμη ελληνική ποίηση πάντα στο κέντρο. Αλλά με πυκνές επισκέψεις στην επώνυμη σε όλες τις φάσεις της, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, καθώς και στην ανώνυμη γειτονικών μας λαών. Συντροφοδότης ο κόσμος των παραδόσεων, των παραμυθιών και των παροιμιών, αλλά και της αρχαίας μυθολογίας.

Να πω ιστορίες, αυτό θέλω: την ιστορία μιας λέξης (όπως ή λέξη αγαπώ και η μεταβολή της από ρήμα σε ουσιαστικό: η αγαπώ / ο αγαπώς), ενός μοτίβου (και το μουστάκι του έστριφτε…). Ενός λογοτεχνικού τεχνάσματος, συμβόλων που υπηρετήθηκαν συστηματικά από την ανώνυμη ποίηση. Ενός πάθους (το ενεπίγνωστο οιδιπόδειο στα δημοτικά), ενός τραγουδιού ή μιας κατηγορίας τραγουδιών. Τέλος, την ιστορία της σχέσης ορισμένων ποιητών μας (η συγκεκριμένων ποιημάτων τους) με τη δημοτική ποίηση.

Και να πω τις ιστορίες αυτές περίπου κατά τον τρόπο των παραμυθιών. Με κλαδιά και κλαδάκια να ξεφυτρώνουν σχεδόν ατιθάσευτα πάνω στον κορμό, και δίχως τον φόβο της επανάληψης. Αλλά και με την παράθεση όσο το δυνατόν περισσότερων ακέραιων τραγουδιών, ώστε να αναμοχλεύεται αποτελεσματικότερα η μνήμη του αναγνώστη. Και να φανερώνεται πλήρης στα μάτια του η ποιητική ωραιότητα.»

Η διαδρομή του Παντελή Μπουκάλα

Τόπος καταγωγής του Παντελή Μπουκάλα είναι το το Λεσίνι του Μεσολογγίου, όπου γεννήθηκε το 1957. Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών. Την τριετία 1987-1990 είχε την επιμέλεια βιβλιοκριτικής σελίδας στην εφημερίδα Η Πρώτη. Από το 1990 και για τα επόμενα είκοσι χρόνια επιμελούνταν την ανά Τρίτη σελίδα του βιβλίου στην Καθημερινή.
Είναι διορθωτής και επιμελητής εκδόσεων. Υπήρξε μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού Ο Πολίτης (καθώς και του Δεκαπενθήμερου Πολίτη) από το 1978 και έως την παύση της έκδοσής του. Άρθρα και μεταφράσεις του αρχαίων ελληνικών ποιημάτων έχουν δημοσιευτεί και στα περιοδικά Η λέξη, Το δέντρο, Νέο Επίπεδο, Τεχνοπαίγνιο, Γαλέρα, The Book’s Journal, Ποιητική κ.α. .
Παντελής Μπουκάλας
Ο ποιητής, συγγραφέας, αρθρογράφος, μεταφραστής και επιμελητής εκδόσεων Παντελής Μπουκάλας.
Από το 1980 έχει δημοσιεύσει στις Εκδόσεις Άγρα τα βιβλία ποίησης: Αλγόρυθμος, Η εκδρομή της ευδοκίας, Ο μέσα πάνθηρας, Σήματα λυγρά, Ο μάντης, Οπόταν πλάτανος και Ρήματα. Το 2010 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική του συλλογή Ρήματα. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα ιταλικά, τα ισπανικά, τα γαλλικά, τα πολωνικά, τα αγγλικά, τα αλβανικά και τα αραβικά.
Είναι διορθωτής και επιμελητής εκδόσεων. Υπήρξε μόνιμος συνεργάτης του περιοδικούmΟ Πολίτης (καθώς και του Δεκαπενθήμερου Πολίτη) από το 1978 και έως την παύση της έκδοσής του. Άρθρα και μεταφράσεις του αρχαίων ελληνικών ποιημάτων έχουν δημοσιευτεί και στα περιοδικά Η λέξη, Το δέντρο, Νέο Επίπεδο, Τεχνοπαίγνιο, Γαλέρα, The Book’s Journal, Ποιητική κ.α.
Πληροφορίες για την παρουσίαση

  • Ημερομηνία: Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017
  • Τοποθεσία: βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ
  • Διεύθυνση: Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη
  • Ώρα: 7:00 μ.μ.
  • Τηλέφωνο: 2310 288036
Προηγούμενο άρθροΣυζήτηση με τον σκηνοθέτη του 78/52 Alexandre O. Philippe
Επόμενο άρθροΟ Τσάρος της Αγάπης και της Τέκνο, του Anthony Marra από τις εκδόσεις Ίκαρος