Τα Χριστούγεννα αποτελούν έμπνευση για θεατρικούς συγγραφείς, οι οποίοι έχουν δώσει πνοή στα έργα τους με τη δράση να εκτυλίσσεται υπό το φως της μαγείας των Χριστουγέννων. Ανεξαρτήτως εποχής, τα έργα έχουν κατά καιρούς παρουσιαστεί στις ελληνικές σκηνές. Με ορισμένα από αυτά τα θεατρικά έργα θα ασχοληθούμε παραθέτοντας πληροφορίες για τις πιο επιτυχημένες παρουσιάσεις τους στα ελληνικά θεατρικά δρώμενα.

Άλαν Έικμπορν  – Συνέβη και του χρόνου (Absurd Person Singular)

Ο πολυγραφότατος Άγγλος συγγραφέας Sir Alan Ayckbourn το 1972 παρουσιάζει το θεατρικό έργο «Absurd Person Singular». Η υπόθεση ακολουθεί την τύχη τριών ζευγαριών που μπαινοβγαίνουν στις κουζίνες των σπιτιών τους τρεις διαδοχικές παραμονές Χριστουγέννων. Τα ζευγάρια του έργου συνδέονται μέσω του επαγγελματικού περιβάλλοντος των ανδρών και ακολουθούν τους ηθικούς κανόνες της μεσαίας κοινωνικής τάξης. Με το πέρασμα του χρόνου οι αλλαγές στις οποίες έχουν προχωρήσει είναι φανερές και απίστευτα κωμικές. Υπάρχουν ξεκαρδιστικά αστεία επεισόδια σε κάθε πράξη με φόντο το χριστουγεννιάτικο μενού. Ο συγγραφέας καυτηριάζει την αστική τάξη καθώς και τις συζυγικές και κοινωνικές σχέσεις μέσα από τους εξωφρενικούς χαρακτήρες που έχει πλάσει. Έτσι, η ιλαροτραγωδία αυτή θεωρείται κλασική και ένα από τα πιο πετυχημένα του έργα παγκοσμίως.

Στη χώρα μας έχει παρουσιαστεί με διαφορετικούς τίτλους. Το 1974 στο θέατρο Διάνα με τον τίτλο «Η αστική τάξη, αστειεύεται» με πρωταγωνιστές μεταξύ άλλων τον Άγγελο Αντωνόπουλο και την Λίλυ Παπαγιάννη. Το 1993 στο θέατρο Ιλίσια με τον τίτλο «Συνέβη και του χρόνου», σε σκηνοθεσία Κώστα Αρζόγλου. Στην παράσταση πήραν μέρος  οι Γιάννης Βούρος, Χρύσα Ρώπα, Αντώνης Καφετζόπουλος, Ναταλία Τσαλίκη, Βλαδίμηρος Κυριακίδης και Χριστίνα Θεοδωροπούλου. Επίσης, το 2008 στο θέατρο Ήβη δόθηκε ο τίτλος «Στις κουζίνες» σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη. Πρωταγωνίστησαν  οι Τάσος Χαλκιάς, Ζέτα Μακρυπούλια, Ράνια Σχίζα, Αργύρης Αγγέλου, Σοφία Παυλίδου και Χρήστος Πλαίνης. Το πιο πρόσφατο ανέβασμα του έργου είναι το 2014 στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με τον τίτλο «Συνέβη και του χρόνου».

Στις κουζίνες στο θέατρο Ήβη το 2008
Οι ηθοποιοί της παράστασης «Στις κουζίνες» όπως παρουσιάστηκε στο θέατρο Ήβη το 2008
Άλαν Έικμπορν – Και καλά Χριστούγεννα ( Season’s Greetings)

O Sir Alan Ayckbourn το 1980 καταθέτει ένα δεύτερο έργο με θέμα τα Χριστούγεννα. Βασισμένο, όπως έχει πει ο ίδιος, στις προσωπικές του εμπειρίες από τις χριστουγεννιάτικες γιορτές. Με ήρωα ένα ντροπαλό συγγραφέα που μία βιβλιόφιλη γεροντοκόρη τον καλεί να περάσει τα Χριστούγεννα με την οικογένεια της. Και μόνο η παρουσία του θα αφυπνίσει τη σεξουαλική επιθυμία στις γυναίκες του σπιτιού, καθώς η κάθε μία αναζητεί διαφυγή από τον αδιάφορο σύντροφό της. Μέσα σε μία νύχτα θα δεχτεί επίθεση στη σκάλα από την επιθετική γεροντοκόρη, ενώ έκπληκτος θα δεχτεί και τις προτάσεις της αλκοολικής γυναίκας της οικογένειας. Η οικοδέσποινα θα τον σύρει με αχαλίνωτο πάθος από δωμάτιο σε δωμάτιο προτού τελικά βρεθεί με τα ρούχα σχισμένα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Όλη η οικογένεια θα συγκεντρωθεί στη σκάλα από τον θόρυβο του τυμπάνου ενός μηχανικού παιχνιδιού. Ο ήρωας μας και η οικοδέσποινα θα συλληφθούν επ’ αυτοφώρω να σχίζουν με μανία τα περιτυλίγματα των δώρων για να βρούν το παιχνίδι που κάνει θόρυβο και να το σταματήσουν.

Η μοναδική φορά που το έργο παρουσιάστηκε στη χώρα μας ήταν από το Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας την θεατρική περίοδο 2004 – 2005. Σκηνοθέτης ήταν ο Τάσος Μπαντής και ο τίτλος της παράστασης «Kαι καλά Χριστούγεννα». Τους ρόλους υποδύθηκαν οι Μπέτυ Αρβανίτη, Γιάννης Βόγλης, Δημήτρης Αλεξανδρής, Ράνια Σχίζα, Χρήστος Στεργιόγλου, Νίκος Αρβανίτης, Σμαράγδα Σμυρναίου, Άλκης Παναγιωτίδης, Μαριάνθη Σοντάκη.

Και Καλά Χριστούγεννα
Ο θίασος από την παράσταση «Και καλά Χριστούγεννα» που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας το 2004
Ρενέ Τέιλορ και Τζόσεφ Μπολόνια – Ήρθες και θα μείνεις (it had to be you)

Το συγγραφικό δίδυμο Renee Taylor και Joseph Bologna είναι ηθοποιοί και παντρεμένοι εδώ και πενήντα χρόνια. Το 1981 έγραψαν και πρωταγωνίστησαν στο Broadway στη ρομαντική κωμωδία «It had to be you». Το έργο βασίζεται σε ένα βαθμό στην πραγματική τους γνωριμία. Διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη την παραμονή των Χριστουγέννων. Μας εξιστορεί τον κεραυνοβόλο έρωτα ανάμεσα σε μια νεαρή ηθοποιό και έναν σκηνοθέτη κυρίως διαφημιστικών. Η ηθοποιός περνάει από οντισιόν για ένα διαφημιστικό και την απορρίπτουν. Εκεί γνωρίζεται με τον σκηνοθέτη που την προσεγγίζει για κάποιον άλλο ρόλο και αρπάζει την ευκαιρία να τον γνωρίσει. Μοιράζεται μαζί του ένα ταξί με προορισμό το διαμέρισμά της. Εκεί βρίσκει τρόπους να τον κρατήσει κοντά της όλη τη νύχτα παρά τη θέλησή του με σκοπό να την ερωτευτεί. Το ιδιαίτερο χιούμορ της ηρωίδας δίνει την αφορμή για ξεκαρδιστικά στιγμιότυπα, έξυπνες ατάκες, ενώ ο ρυθμός του έργου είναι σχεδόν καταιγιστικός. Από το παράθυρό της διακρίνεται η πόλη φωταγωγημένη και στολισμένη για τα Χριστούγεννα.

Στην Αθήνα ανέβηκε την αμέσως επόμενη χρονιά. Πρωταγωνίστρια ήταν η Κάτια Δανδουλάκη, παίζοντας πρώτη φορά σε κωμωδία και παρτενέρ της ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ. Ο Ρόμπερτ Ντράβας (σκηνοθέτης της παράστασης στο Broadway την προηγούμενη χρονιά) ανέλαβε την σκηνοθεσία. Το ίδιο έργο ανέβασε η Κάτια Δανδουλάκη  και το 2000, με συμπρωταγωνιστή τον Βασιλη Τσιβιλίκα. Την παράσταση σκηνοθέτησαν από κοινού οι δύο ηθοποιοί. Το 2015 στο θέατρο Ιλίσια ο  Γρηγόρης Βαλτινός σκηνοθέτησε τον ίδιο και την Ζέτα Μακρυπούλια.

Ήρθες και θα μείνεις το 1982
Η Κάτια Δανδουλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ στην παράσταση «Ήρθες και θα μείνεις» το 1982
Ζοζιάν Μπαλασκό – Ο Άη Βασίλης είναι σκέτη λέρα

Το 1979 έξι νέοι Γάλλοι ηθοποιοί με αρχηγό την Josiane Balasko κατά τη διάρκεια των προβών γράφουν οι ίδιοι το έργο με τον ιδιαίτερο τίτλο «Ο Άη Βασίλης είναι σκέτη λέρα». Ο καθένας έγραψε τον χαρακτήρα που θα ερμήνευε . Η δράση του έργου ξεδιπλώνεται την παραμονή των Χριστουγέννων. Το σαλόνι του σπιτιού, αποτελεί την βάση της τηλεφωνικής γραμμής συμπαράστασης «Η ζωή είναι γλυκιά». Δύο εργαζόμενοι εκεί, αφού ανταλλάσσουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα δέχονται απρόσμενες επισκέψεις. Η αλλοδαπή γειτόνισσα μπαινοβγαίνει για να της δώσουν σημασία. Ένας άντρας ντυμένος γυναίκα θέλει να αυτοκτονήσει. Μία γυναίκα σε κατάσταση εγκυμοσύνης ζητάει βοήθεια. Και με αποκορύφωμα τον Άη Βασίλη να πέφτει από την καμινάδα. Όλα αυτά εν μέσω τηλεφωνημάτων μεταξύ άλλων και ενός σεξομανή οδηγούν σε ένα τέλος τελείως αναπάντεχο. Το αποτέλεσμα αυτού του έργου είναι μια κωμωδία ζωντανή, εκρηκτική, κυνική και πρωτότυπη. Το έργο αποτέλεσε τεράστια επιτυχία και έγινε και κινηματογραφική ταινία από τις πιο πετυχημένες στην ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου.

Το έργο πρωτοανέβηκε με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο Αποθήκη το 1995 για δύο θεατρικές σεζόν. Τη σκηνοθεσία της μαύρης κωμωδίας είχε αναλάβει ο Κώστας  Αρζόγλου. Πρωταγωνίστησαν οι Υρώ Μανέ, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Κώστας Κόκλας, Καίτη Κωνσταντίνου, Ματθίλδη Μαγγίρα, Χρήστος Ευθυμίου και Δημήτρης Πολίτης. Η διασκευή του έργου έγινε από το συγγραφικό δίδυμο των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου. Φέτος, το συγγραφικό δίδυμο επαναλαμβάνει στο θέατρο Βέμπο την παράσταση σε μία νέα εκδοχή. Για όποιον θέλει, λοιπόν, να παρακολουθήσει μια χριστουγεννιάτικη ιστορία είναι μια καλή πρόταση για τις γιορτές και όχι μόνο.

 

Ο Αη Βασίλης είναι σκέτη λέρα στο θέατρο Βέμπο
Ο θίασος της παράστασης «Ο Άη Βασίλης είναι σκέτη λέρα» που παρουσιάζεται στο Θέατρο Βέμπο αυτή τη Θεατρική σεζόν
Προηγούμενο άρθροΒασιλική της Γέννησης- Αρχιτεκτονική πάνω από το Σπήλαιο της Βηθλεέμ
Επόμενο άρθροΟ Ebenezer Scrooge στην κουλτούρα των κόμιξ (Μέρος Β)
Σιακαντάρης Σπύρος
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, με καταγωγή από την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, είναι απόφοιτος του The Bristol Old Vic Theatre School, ενώ έχει παρακολουθήσει και σεμινάρια θεάτρου. Από την ηλικία των 11 παρακολουθεί σχεδόν καθημερινά θέατρο έχοντας αποκτήσει εμπειρίες και στιγμές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις. Αγαπάει τον κινηματογράφο, την ανάγνωση βιβλίων και να ταξιδεύει.