Η ορχήστρα Smyrna, ένα ξεχωριστό μουσικό σύνολο, κυκλοφορεί τη δεύτερη δισκογραφική δουλειά της με τίτλο «Τι καλά το λέει τ’αηδόνι» από την CosmosArte. Την Τετάρτη 17 Μαΐου στις 20:30 δίνει ένα εορταστικό live, κάνοντας παράλληλα και την παρουσίαση του νέου cd της. Την έναρξη της παρουσίασης θα κάνει η Λίνα Νικολακοπούλου και ο Στέλιος Ελληνιάδης. Θα συμμετέχουν οι αγαπημένοι φίλοι και συνεργάτες , όπως η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Ερωφίλη, και Σταύρος Σιόλας.

Η ορχήστρα Smyrna έρχεται με το καινούργιο της δίσκο «Τι καλά τα λέει τ’ αηδόνι» την Τετάρτη 17 Μαΐου

Η γυναικεία ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής SMYRNΑ επτά χρόνια μετά την πρώτη εμφάνισή της στην ελληνική μουσική σκηνή με το (εξαντλημένο πλέον) cd «ΘΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΩ ΑΓΑΛΗΝΑ», έρχεται να προσθέσει μία συλλογή από τα πιο αγαπημένα αλλά και δισκογραφικά δυσεύρετα τραγούδια απ’ όλο τον Ελλαδικό χώρο.

Μοναδικής ευαισθησίας τραγούδια όπως το ομώνυμο «ΤΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΛΕΕΙ Τ’ ΑΗΔΟΝΙ» και η «ΜΗΛΙΤΣΑ» από τη Θράκη, το «ΚΟΙΤΑ ΜΕ ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗ» από τη Δράμα και τα μικρασιάτικα «ΧΟΡΕΥΕΙΣ ΧΑΪΔΕΜΕΝΗ ΜΟΥ» και «ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ» ανταμώνουν μεταξύ άλλων αρμονικά με τη μακεδονίτικη «ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ» , το «ΤΡΑΒΑ ΣΠΑΓΓΟ» του Δ. Σέμση αλλά και τα πασίγνωστα νησιώτικα χορευτικά του Γιώργου Κονιτόπουλου «ΒΕΓΓΕΡΑ» και «ΘΑ ΠΑΡΩ ΒΟΛΤΑ ΤΑ ΒΟΥΝΑ», σε μια πραγματική γιορτή της σημερινής και ολοζώντανης Ελληνικής παράδοσης.

Οργανικοί σκοποί (ΡΑΪΚΟΣ Μακεδονίας-ΣΕΛΦΩ Ηπείρου-ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ Κυκλάδων) συμπληρώνουν το cd μαζί με το ομώνυμο ορχηστρικό κομμάτι SMYRNA σε μουσική της Πένυς Παπακωνσταντίνου και Ελευθερίας Κουρλιά.

Η Βάσω Αλλαγιάννη και η Ερωφίλη σε μία ξεχωριστή συνεργασία με την ορχήστρα Smyrna

Ξεχωριστή θέση στο cd έχει η σπουδαία τραγουδοποιός Βάσω Αλλαγιάννη που συναντιέται  εδώ με την ορχήστρα Smyrna και την Ερωφίλη και καλωσορίζουν την –πανταχού παρούσα Άνοιξη- μ’ ένα ελπιδοφόρο και απόλυτα σημερινό τραγούδι-μήνυμα σε στίχους του Αλέξανδρου Στεφόπουλου.

Η Βάσω Αλλαγιάννη για μια ακόμη φορά έρχεται ν’ απαντήσει στις προκλήσεις των καιρών, εμπιστεύεται ένα από τα καινούργια της τραγούδια στην πολλά υποσχόμενη και δραστήρια ορχήστρα Smyrna, στην σπουδαία και ώριμη φωνή της Ερωφίλης και σηματοδοτούν εδώ μία ιδιότυπη γυναικεία συμμαχία γεμάτη γνώση, ωριμότητα και πολύ αγάπη για την τέχνη και τη ζωή.

Λίγα λόγια για την ορχήστρα Σμύρνα

Η ορχήστρα Smyrna ήδη από το 2010 που συστάθηκε  έχει διαγράψει μια αξιοσημείωτη πορεία στην Ελληνική μουσική σκηνή τόσο με τη δισκογραφία της όσο με τις συνεργασίες της με αξιόλογους καλλιτέχνες , με την παρουσία της σε σπουδαία φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδας αλλά και στις μουσικές σκηνές της Αθήνας και της επαρχίας.

Ορχήστρα Smyrna
Η Ορχήστρα Smyrna

Πρόκειται για μια ορχήστρα ελληνικής παραδοσιακής μουσικής αμιγώς γυναικεία και την αποτελούν  6 νεαρές κοπέλες – μουσικοί, η Μερόπη Βλαχογιάννη (ακορντεόν-τραγούδι),  Κάλη Καμπούρη (κανονάκι-τραγούδι), Δήμητρα Καχριμανίδη (λαούτο-τραγούδι) , Ειρήνη Νικολακοπούλου (βιολί-τραγούδι) , Πένυ Παπακωνσταντίνου (πολίτικο λαούτο-κρουστά-τραγούδι)  και Σταυρούλα Σπανού (σαντούρι-τραγούδι).

Έχοντας αφιερώσει χρόνο στην έρευνα, η ομάδα ταξιδεύει στην ελληνική μουσική κάνοντας στάσεις σε διάφορες περιοχές αναδεικνύοντας ποικίλα ηχοχρώματα, από δημιουργίες της προφορικής παράδοσης, αλλά και έργα Σμυρνιών συνθετών.

Η ορχήστρα Smyrna και το έργο της

Με τη νεανική τους διάθεση φέρνουν τη μουσική αυτή στο προσκήνιο, δίνοντάς της το χώρο που της αρμόζει, ενώ παράλληλα προσεγγίζουν το υλικό που επιλέγουν να παρουσιάσουν με σεβασμό στις πρωτότυπες εκτελέσεις.

Με σκοπούς και τραγούδια από τη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία, την Κωνσταντινούπολη, τη Θράκη, την Μακεδονία, την Ήπειρο, το Αιγαίο αλλά και Σμυρνιών συνθετών, θέλγουν και παρασύρουν το ακροατήριο να γλεντήσει και κυρίως να χορέψει σαν μια μεγάλη παρέα και να τραγουδήσει, από το «Αμοργιανό μου πέραμα» της Αμοργού, ως την «Τρυγώνα» και το «Καίγομαι και σιγολιώνω» της Ηπείρου και απ’ τα πολυφωνικά της Θράκης ως τον «Κόνιαλη» της Καππαδοκίας.

Μετά την εξάντληση του πρώτου CD της με τίτλο «Θα τραγουδήσω αγαληνά» η ορχήστρα Smyrna  το 2016-2017 ετοίμασε το νέο της cd ” ΤΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΛΕΕΙ ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ” με τη συμμετοχή σπουδαίων δημιουργών και ερμηνευτών όπως η ΒΑΣΩ ΑΛΛΑΓΙΑΝΝΗ, η ΕΡΩΦΥΛΛΗ  κ.α.

Πληροφορίες για την ορχήστρα Smyrna και την παρουσίαση του νέου της δίσκου στο Black duck:

  • Ημερομηνία: Τετάρτη 17 Μαΐου
  • Χώρος: Black Duck
  • Διεύθυνση: Ι. Παπαρηγοπούλου 5-7 , ΠΛ. Κλαυθμώνος,
  • Ώρα: 20:30
  • ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
  • Τηλέφωνο: 210 3252396 (πληροφορίες-κρατήσεις)
  • Links: http://blackduckgarden.gr/, Facebook: https://www.facebook.com/blackduckgarden/
Προηγούμενο άρθροΛάζαρος Βασιλείου: «Η διάρκεια στον χώρο είναι πολυτιμότερη από μία επιτυχία»
Επόμενο άρθροH Κρινιώ Νικολάου στη Galerie Δημιουργών το Σάββατο 20 Μαΐου