Το ορατόριο Προσευχή έρχεται στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών

Το ορατόριο Προσευχή έρχεται στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών

Το ορατόριο Προσευχή της συνθέτριας Πηγής Λυκούδη παρουσιάζεται στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών το Σάββατο στις 9 Δεκεμβρίου. Στο έργο συμπράττει η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ με την συνθέτρια στο πιάνο, ενώ ερμηνεύουν οι Alexandra Gravas και o Σπύρος Κλείσσας.

Το ορατόριο Προσευχή , μίαν έκφραση του θρησκευτικού συναισθήματος

Η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολητών  στο πλαίσιο ενίσχυσης  των δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης για τα μέλη της, οργανώνει το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017 στις 20:30, συναυλία στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Θα παρουσιαστεί  το oρατόριο Προσευχή της Πηγής Λυκούδη. Συμπράττει η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ με την συνθέτρια στο πιάνο. Ερμηνεύουν η Alexandra Gravas μεσόφωνος και ο Σπύρος Κλείσσας βαρύτονος. Συμμετέχει ο βυζαντινός χορός ΤΡΟΠΟΣ υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Αγγελίδη.

Μουσική διεύθυνση: Χρύσανθος Αλησάφης.

Το ορατόριο Προσευχή είναι γραμμένο από την συνθέτρια Πηγή Λυκούδη

Το έργο παρουσιάζει μία πρωτοτυπία, μία μοναδικότητα, που την χαρακτηρίζει αφενός η συνύφανση των στοιχείων της Ανατολικής Μονωδίας – του Βυζαντινού μέλους, και της Δυτικής κλίμακας λυρικής σύνθεσης, και αφετέρου το λιμπρέτο του που είναι βασισμένο στην ορθόδοξη υμνολογία των Θεομητορικών και το σύνολο των Δεσποτικών εορτών. Εμπεριέχει  δηλαδή τη μέθεξη του ελληνικού με το ευρωπαϊκό και του μονοφωνικού με το συμφωνικό.

Το ορατόριο ΠΡΟΣΕΥΧΗ διατηρεί την Αλεξανδρινή Κοινή γλώσσα, από την οποία δημιουργήθηκε η λόγια μορφή τής εκκλησιαστικής γλώσσας της λατρείας τής Ορθόδοξης Εκκλησίας και τής Υμνολογίας των μεγάλων Βυζαντινών ορθόδοξων υμνογράφων.

Τα κείμενα αυτά χαρακτηρίζονται από μία ζωντανή διαχρονικότητα και έχουν μεταφραστεί σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου. Χαρακτηρίζονται δηλαδή από μία παγκοσμιότητα.

Με δεδομένη την θέση της Παναγίας στην Ελληνική συνείδηση στη χωρία των εγκωμίων έχουν ενσωματωθεί δύο ζωντανοί στην παράδοσή μας λαϊκοί θρήνοι από την Μικρά Ασία και την Κύπρο που μιλούν για τον πόνο  της Μάνας κάτω από τον σταυρό.

Το ορατόριο ΠΡΟΣΕΥΧΗ γράφτηκε αυθόρμητα, σαν ανάγκη έκφρασης του θρησκευτικού συναισθήματος με την καθαρότητα της ματιάς μιας μουσικής προσέγγισης ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, ανάμεσα στην Δοξολογία και στον Θρήνο, στην Σταύρωση και την Ανάσταση, ως στάση ζωής και ατραπός για να αντιμετωπίσουμε όσα συμβαίνουν και αποδιώχνουν τον άνθρωπο από την αληθινή του φύση.

Πληροφορίες για το μουσικό γεγονός:

  • Ημέρα διεξαγωγής: Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017
  • Χώρος: Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών
  • Διεύθυνση: Στεφάνου Δέλτα 15, Ψυχικό
  • Ώρα έναρξης: 20:30
  • Είσοδος: 20,00 €
  • Εισιτήρια: Galerie δημιουργών, Βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ – Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών- και στους αριθμούς τηλεφώνων 210 64 64 270 & 210 64 33 750 – 210-6251732
  • Site
Διαβάστε περισσότερα μουσικά νέα εδώ

 

 

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply