Η παράσταση Πυγμαλίων – Ωραία μου Κυρία, το γνωστό έργο του Τζορτζ Μπέρναντ Σο παρουσιάζεται στο Pantheon σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα. Η νέα μεγάλη παραγωγή του Pantheon έχει ως πρωταγωνιστικό δίδυμο τον Κώστα Κόκλα και τη Δήμητρα Ματσούκα, ενώ στους κεντρικούς ρόλους βλέπουμε τους Παύλο Χαϊκάλη, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Αντώνη Καφετζόπουλο και Μπέτυ Λιβανού. Το έργο έγινε παγκοσμίως γνωστό με την κινηματογραφική του μεταφορά, το 1964 (My Fair Lady) με πρωταγωνιστές τους Audrey Hepburn και Rex Harrison, σε σκηνοθεσία George Cukor.

Στην Ελλάδα σύστησε το έργο για πρώτη φορά η Αλίκη Βουγιουκλάκη το 1959 στον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο. Η υπόθεση του έργου τοποθετείται στο Λονδίνο στα μέσα του 20ου αιώνα, όπου η Ελίζα, μια φτωχή ανθοπώλισσα, αναζητά στον καθηγητή Χένρυ Χίγκινς μια ευκαιρία για καλύτερο μέλλον μαθαίνοντας γράμματα. Ο Χίγκινς βάζει ένα στοίχημα με τον Πλοίαρχο για το αν θα καταφέρει η Ελίζα μέσα σε τέσσερις μήνες να πείσει την αφρόκρεμα της αριστοκρατίας πως έχει ευγενική καταγωγή. Η Ελίζα προσπαθεί μέσω της εκπαίδευσής της και της καλλιέργειας καλών τρόπων, να ανέβει κοινωνικά και ν’ αναπτύξει ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο για να ξεφύγει από το κοινωνικό της στρώμα που βρίσκεται στα όρια της ανέχειας. Το Ωραία μου Κυρία είναι μια τρυφερή κομεντί εποχής που ξεχειλίζει από χιούμορ, συναίσθημα, τρυφερότητα αλλά και καυστικά σχόλια του συγγραφέα προς την αστική τάξη της εποχής του.

Ωραία μου Κυρία
Δ. Ματσούκα, Κ. Κόκλας & Π. Χαικάλης στο Ωραία μου Κυρία

Το Pantheon και οι Θεατρικές Σκηνές κατάφεραν να προσφέρουν στο ευρύ κοινό μια ακριβή και πλούσια σε καλαίσθητα σκηνικά και κοστούμια παραγωγή. Τα σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό περιβάλλον, ενώ τα κοστούμια του Απόλλωνα Παπαθεοχάρη κολακεύουν τους ηθοποιούς της διανομής. Τα φορέματα των Μπέτυ Λιβανού, Δήμητρα Ματσούκα και Χριστίνα Θεοδωροπούλου, δίνουν ένα καλό δείγμα ενδυματολογίας των σύγχρονων εμπορικών παραστάσεων ακόμα και σε «παλιά» έργα.

Ο Αλέξανδρος Ρήγας σκηνοθετεί με σεβασμό και καλό γούστο την παράσταση, χωρίς τους εύκολους «συμβιβασμούς» προηγούμενων παραγωγών, βασίζοντας την παράσταση σ’ έναν πολύ κορμό συντελεστών που δεν αναμασούν τα κεκτημένα. Το Ωραία μου Κυρία βρίσκει την ιδανική του πρωταγωνίστρια στη Δήμητρα Ματσούκα, σ’ έναν ρόλο που ταιριάζει στα χαρίσματά της. Η Ελίζα της προχωρά από την ζαχαρωτή αφέλεια, στην χειραφέτηση της γυναικείας της χάρης. Ξεχωριστές ερμηνείες έδωσαν και οι Αντώνης Καφετζόπουλος, στο ρόλο του πατέρα της Ελίζας, η Μπέτυ Λιβανού ως κυρία Χίγκινς και ο Δημήτρης Γαλάνης που έκλεψε τις εντυπώσεις με το ρόλο του δασκάλου χορού. Πολύ συνετή επιλογή ν’ ανατεθούν τα τραγούδια της παράστασης εξαρχής σ’ έναν μουσικό, τον Ησαΐα Ματιάμπα, ο οποίος έχει καλή πείρα στο είδος του μιούζικαλ. Πότε jazz, πότε ροκ, κινείται με άνεση στο χώρο του Pantheon δίνοντας μουσική επένδυση στις μεγάλες στιγμές της παράστασης.

Το Pantheon συνεχίζει την παράδοση που προσπαθεί με επιτυχία να δημιουργήσει, αυτής των μεγάλων family theater παραγωγών με καλή ποιότητα και αισθητική. Το Ωραία μου Κυρία είναι το δίχως άλλο ένα καλό δείγμα μιας τέτοιας παραγωγής.

Ωραία μου Κυρία
Ο θίασος του Ωραία μου Κυρία
Συντελεστές της παράστασης Ωραία μου Κυρία

  • Μετάφραση – σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ρήγας
  • Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
  • Κοστούμια: Απόλλων Παπαθεοχάρης
  • Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
  • Μουσική Επιμέλεια: Αλέξανδρος Ρήγας, Ησαΐας Ματιάμπα
  • Φωτογραφίες παράστασης: Βαγγελής Κυρής, Μιχάλης Τερζάκης
  • Βοηθοί Σκηνοθέτη: Σταμάτης Πατρώνης, Μαρία Οικονομίδη
  • Πρωταγωνιστούν: Κώστας Κόκλας, Δήμητρα Ματσούκα, Παύλος Χαϊκάλης, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Ορέστης Τζιόβας, Ησαϊας Ματιάμπα, Περικλής Αλμπάνης , Γαλήνη Τσεβά, Θωμάς Παλιούρας, Ιάσων Παπαματθαίου και ο Αντώνης Καφετζόπουλος. Στον ρόλο της κυρίας Χίγγινς η Μπέτυ Λιβανού
  • Συμμετέχουν: Γιούλη Αγγελή, Δημήτρης Γαλάνης, Γιώργος Γκολφινόπουλος, Κωνσταντίνα Λουλούδη, Έλενα Μετζέλου, Γιώργος Μπανταδάκης, Ελευθερία Παρασκευά, Δημήτρης Τσιώκος, Κωνσταντίνος Φασίλης
Πληροφορίες 

  • Θέατρο Πάνθεον
  • Διεύθυνση: Πειραιώς 166 Ταύρος 11854
  • Τηλέφωνο: 210-3471111
  • Πρεμιέρα: Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016
  • Ημέρες και Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη 20.00– Παρασκευή, Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.00
  • Τιμές εισιτηρίων: Πλατεία: 25€, 30€ & 40€, Θεωρείο Α΄: 15€, 25€ & 30€,    Θεωρείο Β΄: 15€ & 25€ Μειωμένο (Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, Πολύτεκνοι, άνω των 65) και Ανέργων: 15€ σε συγκεκριμένες ζώνες
  • Για την συγκεκριμένη παραγωγή οι Θεατρικές Σκηνές θα διαθέτουν σε κάθε παράσταση 50 δωρεάν εισιτήρια σε ανέργους με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας κατά απόλυτη σειρά προτεραιότητας
Προηγούμενο άρθροΚύκλος Μπετόβεν από την Κ.Ο.Θ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροΝINA του Steven Dietz στο Βlack Box του Θεάτρου 104
Αναστάσιος Πινακουλάκης
Απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών -Erasmus στο Limburg Katholieke University College. Είναι τελειόφοιτος στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια δημιουργικής γραφής. Ασχολείται με τη συγγραφή θεατρικών έργων, ποιημάτων και παραμυθιών. Το μεγαλύτερό του όνειρο είναι να συνθέσει μία νέα δραματουργία και να συστήνει έργα στο κοινό.