Αφίσα για την ομιλία της Τέτης Σώλου για το Λευκάδιο ΧερνΤην Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014, στο εντευκτήριο της Λέσχης των Λάιονς στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί η ομιλία της Τέτης Σώλου, με θέμα «Η ζωή και το έργο του Λευκάδιου Χερν».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Λίγα λόγια για την εκδήλωση


  Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα βιβλία «Κοττό», «Ιαπωνικό Μωσαϊκό» και «Καϊντάν», που μετέφρασε η Τέτη Σώλου κι εκδόθηκαν φέτος από το Ταμείο Παγκόσμιας Κυθηραϊκής Κληρονομιάς και θα εκτεθούν εικαστικά της έργα. Θα προλογίσει η πρόεδρος της Λέσχης Λάιονς «Μακεδονία», η κα Ειρήνη Γεωργοπούλου και η Μάγδα Μυστικού – Καραγιαννιώτου, εικαστικός συντάκτης, δημοσιογράφος ΕΔΣΤΕ-FIGET. Την εκδήλωση οργανώνουν οι Λάιονς του Θέματος 117Β Ελλάς – Κύπρος κι η πρόεδρος της Λέσχης Λάιονς «Μακεδονία» κα Ειρήνη Γεωργοπούλου.

 

Λίγα λόγια για το Λευκάδιο Χερν


  Ο Λευκάδιος Χερν (Γιακούμο Κοϊζούμι, 1850-1904) γεννήθηκε στην Λευκάδα μεγάλωσε στην Ιρλανδία, μετέβη ως μετανάστης στην Αμερική, και τελικά εγκαταστάθηκε και έζησε μια ήρεμη ζωή στην Ιαπωνία. Ο Χερν, που αποχωρίστηκε τους γονείς του όταν ήταν μικρός ακόμα, ταξίδευε συνεχώς καθ` όλα τα 54 χρόνια της ζωής του, χωρίς προκαταλήψεις απέναντι στους διαφορετικούς πολιτισμούς και τις φυλές που συναντούσε σε κάθε τόπο, αντιμετωπίζοντας το κάθε αντικείμενο γνωριμίας με ανοιχτό πνεύμα και συναινετική κατανόηση. Ο Λευκάδιος Χερν γεννήθηκε το 1850 στη Λευκάδα ως γιος του Ιρλανδού Τσαρλς Χερν και της Ελληνίδας Ρόζα Κασιμάτη. Από τότε που αποχωρίστηκε τη μητέρα του στην ηλικία των 4 ετών δεν την ξαναείδε ποτέ στη ζωή του. Συνέχισε, όμως, μαζί με τη στοργή του προς την μητέρα του να διατηρεί με περηφάνια την ταυτότητα του ως Έλληνα. πάνω στη βάση ενός ισχυρού συναισθήματος αγάπης και πεθύμησης προς τη μητέρα του. Μπορεί να ειπωθεί ότι το γεγονός ότι γεννήθηκε στην Ελλάδα, τόπο με κατά βάση πολυθεϊστικό πολιτισμό και με υπαρκτή την ιδεολογία της μετενσάρκωσης, άσκησε ενδεχομένως μεγάλη επίδραση στη διαμόρφωση του ανοιχτού πνεύματός του. Οι πολιτιστικές ιδιαιτερότητες της αρχαίας Ελλάδας που παρουσιάζουν ομοιότητες με την πολιτιστική παράδοση της Ιαπωνίας βοήθησαν τον Χερν στην κατανόηση του Ιαπωνικού πολιτισμού, με αποτέλεσμα να αποτυπώσει μέσα του την Ελλάδα και την Ιαπωνία (τη Δύση και την Ανατολή) ως ουτοπίες με κοινά χαρακτηριστικά. Ο ίδιος ο Χερν αναφέρει ότι «Εάν κάποιος μεγάλος κλασικός διανοούμενος, τέλεια εξοικειωμένος με τους τρόπους και τις συνήθειες αυτής της χώρας, έκανε μια λογοτεχνική μελέτη παραλληλισμού της ελληνικής και της ιαπωνικής ζωής και σκέψης, είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα ήταν τόσο εκπληκτικό όσο και γοητευτικό». («Έντομα και Ελληνική Ποίηση»). Επίσης, στο έργο του «Όνειρο Καλοκαιρινής Ημέρας» που συνέγραψε κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, κάνει μια περιγραφή η οποία θυμίζει αφηρημένα τις ημέρες που πέρασε μαζί με τη μητέρα του, Ρόζα στη Λευκάδα, και σε γράμμα που απευθύνεται στον αδερφό του Τζέιμς ομολογεί την αγάπη του προς τη μητέρα του.

 

Πληροφορίες για την εκδήλωση


 Θέμα: Ομιλία της Τέτης Σώλου για τον Λευκάδιο Χερν

Ημερομηνία: Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Τοποθεσία: Εντευκτήριο της Λέσχης των Λάιονς, Αριστοτέλους 6 και Τσιμισκή, Θεσσαλονίκη

Ώρα Έναρξης: 19:30

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο“Ισμήνη και Καλυψώ” στο Δημοτικό θέατρο Δάφνης
Επόμενο άρθροΠαρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Άνθος και Γαλήνη», του Μεξικανού συγγραφέα Luis Gómezbeck