Στις 27 Μαΐου επιστρέφει στο Red Jasper Cabaret Theatre το Φεστιβάλ Σύγχρονου Καλλιτεχνικού Καμπαρέ. Για μία εβδομάδα, το κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει καλλιτέχνες και ομάδες που δραστηριοποιούνται στο είδος του σύγχρονου καλλιτεχνικού καμπαρέ και να απολαύσει τις καλλιτεχνικές προτάσεις που επιλέχθηκαν να πλαισιώσουν
αυτή τη μοναδική γιορτή της σύγχρονης καμπαρέ σκηνής.

Το 2ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Καλλιτεχνικού Καμπαρέ θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου και περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, μουσικοθεατρικά performances, σύγχρονο τσίρκο, Improv, Audiovisual Art, Drag Performances και extra events. Στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, οι παραστάσεις που θα επιλεγούν από την κριτική επιτροπή του θεάτρου, θα συμμετέχουν στο ρεπερτόριο του Red Jasper για τη νέα σεζόν.

Μετά την πρώτη επιτυχημένη διοργάνωση, το Red Jasper Cabaret Theatre επιδιώκει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, να δώσει σε καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών την ευκαιρία να πειραματιστούν πάνω σε νέες αισθητικές φόρμες του καλλιτεχνικού καμπαρέ, αναζητώντας τις αναφορές και τις συνδέσεις με τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.

Η θεατρική ομάδα Λεστρέφ, στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Σύγχρονου Καλλιτεχνικού Καμπαρέ, παρουσιάζει την φεμινιστική παράσταση “Uterus” την Κυριακή 28 Μαΐου στις 20:30 στο Red Jasper Cabaret Theatre.

Η ομάδα Λεστρέφ αποτελείται από γυναίκες διαφόρων ηλικιών και διαφορετικών καταβολών οι οποίες έχοντας ως σημείο συνάντησης τον Λόφο του Στρέφη επιχειρούν να ανοίξουν μια
κουβέντα γύρω από το φεμινιστικό ζήτημα. Ξεκίνησε τη διαδρομή της ως θέατρο δρόμου
παρουσιάζοντας μέρη του υλικού όχι πάντα με την ίδια σύσταση ατόμων, αλλάζοντας και
εξελίσσοντας την παράσταση διαρκώς μέχρι και σήμερα.

Βασισμένη σε ένα μωσαϊκό ρεαλισμού, χοροθεάτρου, σκετς, με ζωντανό τραγούδι επί σκηνής, η παράσταση έρχεται να παρουσιάσει μέσα από τις εμπειρίες τόσο των μελών της ομάδας όσο και ιστορίες άλλων γυναικών, αλλά και με αφορμή πραγματικά ιστορικά γεγονότα, μια συρραφή ιστοριών που αντανακλούν βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις για τη γυναίκα.

Η παράσταση ανοίγει με την αφήγηση του αφρικανικού λαϊκού παραμυθιού “Η γυναίκα λεοπάρδαλη” από την αφηγήτρια Ελεάνα Χατζάκη.

Η ομάδα ΛΕΣΤΡΕΦ γράφει αποκλειστικά για το Artic.gr ένα κείμενο με αφορμή την παράσταση “Uterus”, την πορεία δημιουργίας της, μέσα από διάφορες εκδοχές και είδη θεάτρου που διασταυρώθηκαν, καθώς και τα διαχρονικά επίκαιρα φεμινιστικά ζητήματα που θίγει.

Ομάδα ΛΕΣΤΡΕΦ | Κείμενο με αφορμή την παράσταση “Uterus”

Η ομάδα Λεστρέφ αποτελείται από πολλές και διαφορετικές γυναίκες, πολύ περισσότερες από αυτές που φαίνονται με γυμνό μάτι πάνω στην σκηνή. Οι γυναίκες αυτές πραγματοποίησαν πολλές συναντήσεις σε βάθος χρόνου, έγραψαν και έσβησαν, συζήτησαν, κράτησαν η μία το χέρι της άλλης, διάβασαν δυνατά τα ποιήματά τους, ήπιαν πολλούς καφέδες, ύψωσαν κάποτε και την φωνή τους, έκαναν πρόβα και σημείωναν υπομονετικά στο χαρτί καθώς γεννούσαν με προσοχή και ανακούφιση αυτό που λέμε τώρα Uterus.

Η πρώτη εκδοχή της παράστασης ήταν ένα θέατρο δρόμου που προέκυψε πολύ αβίαστα μιας και ο φυσικός τόπος συνάντησης και πρόβας των μελών της ομάδας ήταν ο Λόφος του Στρέφη. Συγκεκριμένα το θεατράκι του Λόφου το οποίο βρίσκεται για την ώρα υπό κατοχή από τις αστυνομικές δυνάμεις του Δήμου Αθηναίων, κι ας ήταν γεμάτο κάποτε με μουσικές και θέατρο.

Έτσι σιγά σιγά δημιουργήθηκε η ανάγκη της μετακίνησης. Όχι μόνο χωρικά αλλά και δομικά, αφού η παράσταση ήταν μπλεγμένη με τα δέντρα και τον ουρανό.

Συν πλυν μερικές γυναίκες αργότερα, η ομάδα αποφάσισε να δημιουργήσει μια πιο σύντομη εκδοχή της παράστασης, για εσωτερικό χώρο αυτή τη φορά: το σημερινό Uterus που είναι μια παράσταση συνεχώς εξελισσόμενη και μπορεί να κουμπώσει και να τρυπώσει σε κάθε σημείο με κάθε μορφή.

H παράσταση αφορά την γυναικεία ύπαρξη ανά τους αιώνες. Μέσα από τις εμπειρίες των μελών της ομάδας, με έναυσμα ιστορίες και άλλων γυναικών και με αφορμή πραγματικά ιστορικά γεγονότα, παρουσιάζεται μια συρραφή ιστοριών που αντανακλούν βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις για τη γυναίκα.

Πώς είναι να ζεις σε μια πατριαρχική κοινωνία που θέλει να σε φιμώσει; Αποστομώσει, δαμάσει και εντέλει να σε κυριεύσει εντελώς;

Με μοχλό την ίδια την ανθρώπινη ιστορία η παράσταση ανοίγει μια κουβέντα για το φεμινιστικό ζήτημα και την ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι γυναίκες από τους συντρόφους, τους εργοδότες, τους γονείς, τους φίλους αλλά και από τις ίδιες τις γυναίκες.

Όπως διαβάζουμε στις Γυναίκες Που Τρέχουν με Τους λύκους της Κλαρίσα Πίνκολα Εστές: “Στη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας οι πνευματικοί τόποι της γυναίκας λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν. Τα λημέρια της ισοπεδώθηκαν και οι φυσικοί της κύκλοι υποχρεώθηκαν να ακολουθήσουν αφύσικους ρυθμούς, που ευχαριστούσαν τους άλλους.” Η ιστορία της ζωής μας δηλαδή…

Το ύφος της παράστασης είναι ένα μωσαϊκό ρεαλισμού, χοροθεάτρου, σκετς και καμπαρέ με ζωντανό τραγούδι επί σκηνής και λιτή σκηνογραφία. Με στοιχεία καρικατούρας, η τωρινή εκδοχή φωτίζει με κωμικοτραγικό τρόπο την πορεία της γυναίκας μέσα στους αιώνες καταλήγοντας στο σήμερα, στην πολιτισμένη μεριά του πλανήτη. Φυσικά έπεται συνέχεια, μιας και αυτή η εκδοχή δεν είναι παρά ένα κομμάτι μόνο της συνολικής παράστασης.

Συντελεστές παράστασης Uterus

  • Συντελεστές: Ομάδα ΛΕΣΤΡΕΦ
  • Σκηνοθεσία: Μαρκέλλα Φανού/ ομάδα Λεστρέφ
  • Επιμέλεια κίνησης/Συνσκηνοθεσία: Σίλια Καρφοπούλου
  • Στίχοι και Φωνητικά: Radix Angelica
  • Παίζουν: Σίλια Καρφοπούλου, Γιούλη Στάμου, Μαρκέλλα Φανού, Radix Angelica
  • Φωτογραφία: Θάνος Παπαδόπουλος
  • Επίσης Μέλη Ομάδας Λεστρέφ: Μαργαρίτα Αλυγιζάκη Λε Παζολέκ, Βιβή Κικίδη, Ιωάννα
    Χρυσικοπούλου, Νάνσυ Παλτά, Έφη Κωφοτζούλη.
Πληροφορίες

  • Χώρος: Red Jasper Cabaret Theatre, Κεφαλληνίας 18, Αθήνα, τηλ. 210 8822551
  • Παράσταση: Κυριακή 28 Μαΐου στις 20:30
  • ΕΞΤΡΑ Παράσταση: Τετάρτη 31 Μαΐου στις 20:30
  • Διάρκεια: 50 λεπτά
  • Εισιτήρια: ημέρας: 6 ευρώ, διήμερου: 10 ευρώ, για όλες τις ημέρες: 30 ευρώ
  • Προπώληση: viva.gr

 

Διαβάστε περισσότερα θεατρικά άρθρα εδώ

 

Προηγούμενο άρθροΟι Θάλασσες τον Χειμώνα – Η πρώτη ποιητική συλλογή της Μ. Πετρίδου
Επόμενο άρθροΟι Σκιαδαρέσες στις 29 Ιουνίου στο Θέατρο Βράχων
Λυδία Τριγώνη
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Παν/μίου Αθηνών και του μεταπτυχιακού προγράμματος «Λογοτεχνία, Πολιτισμός και Ιδεολογία», με ειδίκευση στο θέατρο. Ασχολείται με τη μετάφραση θεατρικών έργων, εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη και αρθρογραφεί στο Artic.gr από το 2012.