Πρωταγωνιστούν: Σοφία Λαμπιδώνη, Ολίβια Λαπατά
Σκηνοθεσία: Θωμάς Χαβιανίδης
Υπόθεση: Ένα χυδαίο έργο σε μια έκθεση.  Προκαλεί!  Σε άλλους ίσως το γέλιο, σε άλλους απάθεια. Όμως μια νεαρή κοπέλα, φύλακας της έκθεσης, βρίσκεται αντιμέτωπη με την εικόνα της και τους ανεκπλήρωτους προσωπικούς και επαγγελματικούς στόχους της. Εκρήγνυται! Το έργο μέσα της ξυπνάει, την ακολουθεί και στην πιο καθημερινή της σκέψη… Γίνεται ο άλλος της εαυτός, την οδηγεί σε ένα παιχνίδι συνειρμικών σκέψεων, μια φιλοσοφική αναζήτηση του έρωτα, της θρησκείας, της τρέλας καθώς και της ίδιας της ύπαρξης. Είναι χυδαίο κι όμως συμβαίνει συνέχεια! Είναι μια έκρηξη οιστρογόνων σε μια εποχή που τα πρότυπα της αγγίζουν το τέλειο και ζητάει  να θέλεις όλα να τα ελέγχεις. Εσύ σκέφτεσαι πώς να βρεις την τόλμη να αντιμετωπίσεις τον κόσμο αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό. Αυτή επιτίθεται!

Κριτική της παράστασης Οιστρογόνο 2 Οξυγόνο

«Το παν είναι να έχεις λόγο ύπαρξης»

“Αν αισθάνεσαι μοναξιά όταν είσαι μόνος, έχεις κακή παρέα.”
Jean Paul Sartre, Γάλλος Φιλόσοφος

Στον υπέροχο και ανακαινισμένο Τεχνοχώρο Φάμπρικα στο Γκάζι, φιλοξενείται φέτος η παράσταση Οιστρογόνο 2 Οξυγόνο, μέρος του οποίου είχε παρουσιαστεί στο φετινό Bob Theatre Festival, αλλά και στο γνωστό θεατρικό φεστιβάλ off-off Athens, από την ομάδα “Λμδ”. Στην ολοκληρωμένη του πια μορφή, το έργο της Σοφίας Λαμπιδώνη, που μας ξεγυμνώνει το λαβύρινθο του γυναικείου μυαλού, σε συνάρτηση με την σύγχρονη πολιτισμένη κοινωνία, έρχεται να αποκωδικοποιήσει τη σύνθετη γυναικεία ύπαρξη σε έναν κόσμο που προσδοκά συνεχώς το τέλειο.

Κατεβαίνοντας στον χώρο της σκηνής, μας υποδέχτηκε ένας γλυκύτατος νεαρός, προσφέροντάς μας κρασί και μια ευγενέστατη κοπέλα η οποία μας καλωσόρισε στο θέατρο, συστήνοντας μας και οι δυο να περιηγηθούμε στην έκθεση που φιλοξενείται στο υπόγειο και αποτελεί και μέρος του σκηνικού της παράστασης. Διάσπαρτα έργα τέχνης, που απ’ ότι καταφέραμε να ακούσουμε, αλλά και από εμάς τους ίδιους δημιουργούν ποικίλες αντιδράσεις, ανάλογες των υποκειμενικών απόψεων των θεατών. Τα φώτα έσβησαν και ο χώρος της έκθεσης μετατράπηκε σε σκηνή. Η φύλακας της έκθεσης στέκεται μπροστά από το εκνευριστικά κακόγουστο έργο τέχνης και σαν αναδυόμενος από αυτό το θέαμα ο άλλος της εαυτός, η εσωτερική της φωνή ξυπνά, για να μας εξομολογηθεί τις πιο βαθιές της σκέψεις.

Ολίβια Λαπατά
Οιστρογόνο 2 Οξυγόνο- Σκηνή από την παράσταση

Στη σκηνή του Τεχνοχώρου Φάμπρικα γινόμαστε θεατές μιας πολύ φρέσκιας οπτικής για το τι συμβαίνει στο γυναικείο μυαλό. Με αφορμή το συγκεκριμένο έργο τέχνης, η πρωταγωνίστρια Σοφία Λαμπιδώνη ξεκινά έναν διάλογο με τον εαυτό της ο οποίος ερμηνεύεται από την Ολίβια Λαπατά. Οι δυο πρωταγωνίστριες αποτελούν πλευρές του ίδιου ατόμου, εκφράζοντας όμως διαμετρικά αντίθετες απόψεις. Το έργο, με αφετηρία την άποψη του ανθρώπου για τη τέχνη, το γούστο και την υποκειμενικότητα, μας περιηγεί με χιούμορ σε όλα αυτά τα οποία μπορεί να σκέφτεται μια γυναίκα της σημερινής κοινωνίας, αλλά τα μοιράζεται μόνο με τον εαυτό της. Γιατί Οιστρογόνο και γιατί γυναίκα; Γιατί το γυναικείο μυαλό, απείρως περιπλοκότερο από το αντρικό, μπορεί να δημιουργήσει εκατομμύρια συνειρμούς, για τους πάντες και τα πάντα αφού έχει ταλέντο σε αυτό! Μέσα από αυτό τον διαλογισμό -διότι περί διαλογισμού, που φτάνει στα όρια του παραλογισμού πρόκειται, καθώς έτσι λειτουργεί το γυναικείο μυαλό- θα προκύψουν θέματα που απασχολούσαν ανέκαθεν την ανθρώπινη, και δη τη γυναικεία φύση. Οι σχέσεις, η αγάπη, το χρήμα, η μοναξιά, ο θεός, η πίστη.

Φαινομενικά, πρόκειται για μια κωμική παράσταση, όμως αν αναλογιστεί κανείς τα ζητήματα τα οποία πραγματεύεται, θα δημιουργήσει το παζλ της καθημερινότητας του καθενός από εμάς. Την ανθρώπινη καθημερινότητα, μέσα στη ρουτίνα της οποίας αναδύονται εκατομμύρια προβληματισμοί οι οποίοι έχουν γίνει πια βίωμα όλων των σύγχρονων ανθρώπων. Αυτό που κατορθώνει η εν λόγω παράσταση είναι να εστιάσει σε αυτά ένα ένα και να μας τα εκθέσει, φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με τους ίδιους μας του εαυτούς. Ο φόβος για το σήμερα, για το αύριο, για την επιβίωση, για τη επιτυχία ή την αποτυχία, για το αν θα βρούμε τον έναν άνθρωπο για να αγαπήσουμε, για το δίκαιο, το άδικο, τον θεό, τη μοναξιά…

Σοφία Λαμπιδώνη
Οιστρογόνο 2 Οξυγόνο- Σκηνή από την παράσταση

Οι δυο πρωταγωνίστριες, Σοφία Λαμπιδώνη και Ολίβια Λαπατά, καταφέρνουν με αβίαστες και πολύ φυσικές παρουσίες να αιχμαλωτίσουν αυτή τη σύγχρονη σκέψη και να την επικοινωνήσουν στο κοινό. Μοιάζουν τόσο απλές, σαν να ξεπήδησαν από το κοινό χωρίς κείμενο και απλώς να ξεκίνησαν έναν εσωτερικό διάλογο που όλοι κάνουμε με τον εαυτό μας. Η γλώσσα τους απλή, καθημερινή, χωρίς υπερβολές και περιπλοκότητα στο λόγο, επιτρέπει να έρχονται πιο κοντά στον θεατή εκφράζοντας αυτά που θέλει να πει με τον τρόπο που θέλει να τα πει. Μέσα στο γενικό πλαίσιο του αφαιρετισμού που προδιαθέτει η σκηνοθεσία του Θωμά Χαβιανίδη (του νεαρού που μας πρόσφερε κρασί στην είσοδο!), κινούνται τα σκηνικά και τα κοστούμια. Το κείμενο της Σοφίας Λαμπιδώνη είναι συμπαγές, ενώ συμπληρώνεται από ευφυολογήματα διασήμων προσώπων γύρω από την ανθρώπινη ύπαρξη. Πίσω από τις πρωταγωνίστριες, η προβολή του φωτογραφικού κολάζ της Ζηνοβίας-Χριστίνας Λιάπη, μιλά με εικόνες για τη σημερινή γυναίκα.

 

Συνολικά, πρόκειται για μία παράσταση γεμάτη, που ξεχειλίζει ζωντάνια και φρεσκάδα και που μιλά ειλικρινά για όλα αυτά που όλοι προσπαθούμε αενάως να πετύχουμε, σε μια κοινωνία που δεν επιτρέπει να έχεις ψεγάδια… Μέσα λοιπόν από αυτή την παράσταση θα γίνουμε μάρτυρες των φόβων και των επιθυμιών μας, ίσως να συνειδητοποιήσουμε τι έχει σημασία για τον καθένα και ίσως αυτό να είναι ένα μικρό βήμα για να αναθεωρήσουμε ή να συγχωρέσουμε τον εαυτό μας για όλα όσα τον τιμωρούσαμε μέχρι τώρα, οδηγώντας στον επαναπροσδιορισμό μας. Όλα αυτά θα παρακολουθήσουμε στην παράσταση Οιστρογόνο 2 Οξυγόνο, μέσα από μια γλώσσα απλή, σύγχρονη γιατί έτσι κι αλλιώς σε σύγχρονους ανθρώπους απευθύνεται και γιατί η τέχνη δεν χρειάζεται να είναι επιτηδευμένη για να είναι τέχνη. Η τέχνη υπάρχει παντού γύρω μας και μέσα μας. Η ομάδα “Λμδ” το αντιλαμβάνεται και μας το εκφράζει όπως ακριβώς αρμόζει στη σημερινή κοινωνία: Ωμά και αληθινά!

Οιστρογόνο 2 Οξυγόνο | Teaser trailer

 

Πληροφορίες παράστασης Οιστρογόνο 2 Οξυγόνο

Συντελεστές

  • Θεατρική Ομάδα: Λμδ
  • Κείμενο: Σοφία Λαμπιδώνη
  • Παίζουν: Σοφία Λαμπιδώνη,  Ολίβια Λαπατά
  • Σκηνοθεσία:  Θωμάς Χαβιανίδης
  • Φωτογραφία: Παρή Αντωνίου,  Ζηνοβία Λιάπη
  • Video / Τrailer: Παρή Αντωνίου,  Χρήστος Μπαμπαλής
  • Graphic design: Σταύρος Μπιλιώνης
  • Σκηνογραφία: Θωμάς Χαβιανίδης
  • Ημέρες – Ώρες Παραστάσεων: Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:45 μ.μ. (Δεν θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις: 30 & 31 Δεκεμβρίου 2015)
  • Παραστάσεις: 11 Νοέμβριου 2015 – 7 Ιανουαρίου 2016
  • Διάρκεια παράστασης: 55′ λεπτά
  • Τιμή εισιτηρίου: Ελεύθερη συνεισφορά.

Πληροφορίες θεάτρου

  • Τεχνοχώρος «Φάμπρικα», Διεύθυνση: Μεγ. Αλεξάνδρου 125 και Ευρυμέδοντος
  • Τηλέφωνο: 210 34 11 651, Site / Facebook
  • Οιστρογόνο 2 Οξυγόνο: Site 

Χορηγός επικοινωνίας

Χορηγός Επικοινωνίας Artic.gr


Προηγούμενο άρθροΔαίμονας, της Μαρίας Ευσταθιάδη στο ΚΕΤ
Επόμενο άρθροΚυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης