Σε εξέλιξη βρίσκονται τα Οινοξένεια 2017 από τις 17 Αυγούστου. Η συνολική διάρκεια των εκδηλώσεων θα είναι δέκα ημέρες. Τα Οινοξένεια είναι ένας καινοτόμος θεσμός που σχεδιάζεται εδώ και πέντε χρόνια στο δήμο Αιγιαλείας κατά το δεύτερο μισό του Αυγούστου.

 

O θεσμός  « Οινοξένεια »

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας- ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α  είναι ο αρμόδιος φορέας του Δήμου Αιγιαλείας για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων πολιτισμού, ανάπτυξης και ανάδειξης της περιοχής. Έχοντας ως στόχο την εγκαθίδρυση της περιοχής ως ένα ισχυρό τουριστικό προορισμό, τα Οινοξένεια αναδεικνύουν μια από τις πιο δυνατές αμπελουργικά περιοχές της χώρας. Φυσικά, αυτό γίνεται μέσα από ένα μείγμα δραστηριοτήτων πολιτισμού και ψυχαγωγίας με τον οίνο και την γαστρονομία να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η Αιγιαλεία μέσα από μεθοδικές κινήσεις , αφήνει τους επισκέπτες να ανακαλύψουν τις ιδιαιτερότητες της και τις αντιθέσεις της. Ορεινά τοπία και παραθαλάσσιες περιοχές συνθέτουν το γεωγραφικό κολλάζ εντός του οποίου κινείται η γαστρονομική γιορτή.

οινοξένεια
Το logo των φετινών εκδηλώσεων του θεσμού “Οινοξένεια” στην περιοχή της Αιγιαλείας.
Αιγιαλεία

Η Αιγιαλεία ως τόπος αν και βρίσκεται κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και αρχαία μνημεία παραμένει κάπως ανεξερεύνητη. Ίσως για τον λόγο αυτό είναι από τα σημεία της Ελλάδας που επιτρέπουν την επανασύνδεση μας με την φύση. Ο φυσικός της πλούτος, εξάλλου, είναι ζηλευτός. Ελαιώνες, αμπελώνες, ποτάμια και φαράγγια, λίμνες και έλατα. Τα όμορφα χωριά της, ξεχειλίζουν από φιλοξενία και είναι ιδανικός τόπος για αγροτουρισμό. Ελαιοτριβεία , οινοποιεία και ταβέρνες ανοίγουν εγκάρδια τις πόρτες τους στον επισκέπτη, ενώ οι δραστηριότητες  καλλιέργειας συγκομιδής και επεξεργασίας των καρπών πραγματοποιούνται με ασταμάτητη ροή.

Οινοξένεια 2017 – Τα χρώματα της γεύσης

«Τα χρώματα της γεύσης» είναι ο θεματικός τίτλος των φετινών εκδηλώσεων των Οινοξενείων. Υποθέτουμε επίσης, ότι  τα χρώματα αυτά κυμαίνονται μεταξύ του λευκού του ροζέ και του κόκκινου. Το ταξίδι τους δρόμους του κρασιού της Αιγιαλείας περιλαμβάνει για τους επισκέπτες πολλές ευχάριστες εκπλήξεις.

Γευστικές ισορροπίες με οδηγό το κρασί , καλλιτεχνικά δρώμενα , εκδηλώσεις σε επισκέψιμα οινοποιεία , περιηγήσεις στους αμπελώνες , εξερευνήσεις, εκθέσεις, αλλά και συναυλίες είναι κάποιες από τις δραστηριότητες  που προβλέπονται.

Οινοξένεια κρασί
Το κρασί και η παραγωγή του είναι ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο οργανώνονται τα Οινοξένεια

Ενδεικτικά την Τετάρτη 23 Αυγούστου στο  οινοποιείο «ΟΙΝΟΦΟΡΟΣ-ROUVALIS WINERY»,  Σελινούντας Αιγίου θα πραγματοποιηθεί θεατρικό παιχνίδι για τους μικρούς επισκέπτες. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί η ξενάγηση και ενημέρωση στο οινοποιείο. Η υποδοχή των επισκεπτών θα γίνει με εκλεκτές ετικέτες οίνων του οινοποιού. Αργότερα, θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με επιλεγμένα κομμάτια του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δραστηριότητες της 24ης Αυγούστου. Θα πραγματοποιηθούν στην Ιερά Μονή  Παμμέγιστών ταξιαρχών Αιγίου. Περιλαμβάνονται η επίσκεψη και ξενάγηση στη Μονή Ταξιαρχών, την εκκλησία, το κρυφό σχολείο και το βαγεναριό με τα μεγάλα βαρέλια κρασιού.

Τα Οινοξένεια θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 27 Αυγούστου, με μια ξεχωριστή μουσικοθεατρική παράσταση που απεικονίζει το Αίγιο της εποχής του Μεσοπολέμου.

* Ταυτόχρονα με τις δράσεις του θεσμού, ένα μεγάλο δίκτυο εστιατορίων που έχει ενταχθεί στα Οινοξένεια περιμένει τους επισκέπτες με ειδικές τιμές στους τοπικούς οίνους.

Πληροφορίες:

Προηγούμενο άρθροMall του Αναστάση Πινακουλάκη – Οι Neverlanders στο Επί Κολωνώ
Επόμενο άρθροΝέες σειρές Αυγούστου από την DC Comics