Στη 1 Μαρτίου 2016 οι Rolling Stones ανακοίνωσαν ότι θα παίξουν live στην Κούβα και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο. Έπειτα από διπλωματικό αγώνα η συναυλία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, λίγο μετά από την επίσκεψη του Ομπάμα στην Κούβα. Το γεγονός αυτό είχε βαθύτατα πολιτική διάσταση, καθώς μέχρι πρόσφατα η μουσική των αγγλόφωνων ροκ συγκροτημάτων ήταν απαγορευμένη στην Κούβα. Η καινοτομία λοιπόν των Rolling Stones συνεχίζεται και γίνονται το πρώτο βρετανικό ροκ συγκρότημα που διεξάγει συναυλία στην Κούβα. Στο νέο ντοκιμαντέρ του Paul Dugdale Rolling Stones Ole Ole Ole: Ένα ταξίδι στη Λατινική Αμερική, παρακολουθούμε τον αγώνα των θρυλικών μουσικών να διοργανώσουν το επαναστατικό αυτό event. Οι ανατροπές, πολιτικού κυρίως χαρακτήρα, γεννούν ερωτήματα που προχωρούν πέρα από τον προγραμματισμό της συναυλίας.

Αλλάζει πράγματι η χώρα αυτή; Και αν ναι, αλλάζει προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο; Θα καταφέρει ένας άνθρωπος που συνελήφθη κάποτε επειδή άκουγε Rolling Stones να τους απολαύσει live στην πατρίδα του; Παράλληλα με το θρίλερ της διοργάνωσης ο σκηνοθέτης καταγράφει την πορεία των συναυλιών των Rolling Stones στη Λατινική Αμερική. Από το Μπουένος Άιρες μέχρι το Μεξικό βλέπουμε να εναλλάσσονται πλάνα του συγκροτήματος και της εκάστοτε πόλης. Αν και το ντοκιμαντέρ είναι μουσικό, ο θεατής ταξιδεύει και εκείνος μαζί με τους Rolling Stones, γνωρίζοντας νέους τόπους. Κάθε χώρα έχει τη δική της μουσική παράδοση και ο σκηνοθέτης δεν παραλείπει να το τονίσει αυτό. Αυτό που κάνει το Rolling Stones Ole Ole Ole να ξεχωρίζει ανάμεσα στην κατηγορία του μουσικού ντοκιμαντέρ είναι η οπτική που υιοθετεί ο σκηνοθέτης.

Η σκηνοθεσία στο ντοκιμαντέρ Rolling Stones Ole Ole Ole

Rolling Stones πίσω από της σκηνή
Οι Rolling Stones στα παρασκήνια

Πέρα από τους προβολείς της σκηνής και το κοινό που ζητωκραυγάζει και σε κάνει να θέλεις να σηκωθείς από το κάθισμα του σινεμά και να χορέψεις, ο Paul Dugdale σκιαγραφεί το πορτραίτο των θρύλων της ροκ τονίζοντας την πιο ταπεινή και ανθρώπινη πλευρά τους. Ακούμε τον Mick Jagger και τον Keith Richards να διηγούνται και να τραγουδούν στιγμιότυπα από τη μακρόχρονη φιλία τους. Βλέπουμε τον Ronnie Wood να ζωγραφίζει και τον Charlie Watts να εκφράζει το πάθος του για τα ντραμς. Τελικά αντιλαμβανόμαστε τον δεσμό ανάμεσα στα μέλη του συγκροτήματος. Έναν αόρατο δεσμό που η κάμερα με κάποιο μαγικό τρόπο καταφέρνει να καταγράψει.

Καθώς ο σκηνοθέτης κινηματογραφεί την περιοδεία του συγκροτήματος είναι επόμενο το ντοκιμαντέρ να περιέχει και χαρακτηριστικά ενός ταξιδιωτικού ρεπορτάζ. Παρακολουθούμε συχνά τον δρόμο να τρέχει μέσα από το παράθυρο ενός λεωφορείου, ενώ δεν λείπουν τα γραφικά σοκάκια και οι μουσικοχορευτικές ομάδες της Λατινικής Αμερικής. Με τον τόπο αυτό καταγράφεται και το παραδοσιακό λατινικό στοιχείο. Οι Rolling Stones τραγουδούν και χορεύουν με τους ντόπιους καλλιτέχνες αναδεικνύοντας την πραγματική ουσία της τέχνης. Φυσικά δεν λείπουν τα στιγμιότυπα από συναυλίες. Τα πανοραμικά πλάνα των συναυλιακών χώρων σε συνδυασμό με τα κοντινά στα πρόσωπα του ενθουσιασμένου και συγκινημένου κοινού κάνουν το ντοκιμαντέρ να αιχμαλωτίζει την ενέργεια της συναυλίας. Η σκηνή φαντάζει μικρή από ψηλά και ο αναρίθμητος κόσμος χοροπηδάει απολύτως συγχρονισμένος στο ροκ ρυθμό των Rolling Stones. Στις στιγμές αυτές είναι που απεικονίζεται το μεγαλείο του ιστορικού συγκροτήματος.

Το μοντάζ στο ντοκιμαντέρ Rolling Stones Ole Ole Ole

Keth Richards και Mick Jagger
Ο Keith Richards και ο Mick Jagger διηγούνται στιγμιότυπα από τη μακρόχρονη φιλία τους

Εκτός από την προσεκτική οριοθέτηση κάθε κάδρου που οδηγεί στο να πει κανείς βγαίνοντας από την αίθουσα «Είχε πολύ καλή φωτογραφία.», ένας ακόμη κλάδος που ξεχωρίζει είναι το μοντάζ. Ο τρόπος με τον οποίο οι συνεντεύξεις των μουσικών αναμειγνύονται με εικόνες από τις πόλεις της Λατινικής Αμερικής και από τις συναυλίες κρατά το κοινό σε εγρήγορση. Κάθε θέμα διαρκεί λίγα λεπτά ή και δευτερόλεπτα προτού γίνει η μετάβαση στο επόμενο. Η γρήγορη αυτή εναλλαγή θεμάτων έχει ως αποτέλεσμα να μην καταλάβεις καν πως πέρασε 1 ώρα και 45 λεπτά. Έτσι το ντοκιμαντέρ είναι ευχάριστο, αλλά όχι επιφανειακό.

Η ιστορική σημασία της συναυλίας των Rolling Stones στην Κούβα

Η συναυλία των Rolling Stones
Η συναυλία των Rolling Stones μέσα από τα μάτια των κατοίκων

Όσο πλησιάζει η μέρα της συναυλίας ο σκηνοθέτης συνομιλεί με τους κατοίκους της Κούβας. Οι τελευταίοι μιλάνε για το εμπάργκο και για τα χρόνια της έντονης απαγόρευσης. Η λογοκρισία απλωνόταν σε ολόκληρη την Κούβα. Ο τρόπος που ντυνόταν κανείς και η μουσική που άκουγε αρκούσαν για να συλληφθεί. Η συναυλία των Rolling Stones στην Κούβα ήταν λοιπόν για τους Κουβανούς ένα σύμβολο ελευθερίας. Πολλοί κάτοικοι λένε «Η Κούβα αλλάζει». Βλέποντας την συναυλία αυτή μέσα από τα μάτια των κατοίκων είναι τελικά αυτό που κάνει τον καθένα να αντιληφθεί για ποιο λόγο η πραγματοποίησή της ήταν τόσο σημαντική.

Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ Rolling Stones Ole Ole Ole: Ένα ταξίδι στη Λατινική Αμερική

Πληροφορίες του ντοκιμαντέρ Rolling Stones Ole Ole Ole: Ένα ταξίδι στη Λατινική Αμερική

Paul Dugdale: Σκηνοθέτης του Rolling Stones Ole Ole Ole
Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Rolling Stones Ole Ole Ole: Ένα ταξίδι στη Λατινική Αμερική, Paul Dugdale
  • Σκηνοθεσία: Paul Dugdale
  • Σενάριο: Sam Bridger, Paul Dugdale
  • Πρωταγωνιστούν: Rolling Stones
  • Διεύθυνση φωτογραφίας: Jonas Mortensen
  • Παραγωγή: Sam Bridger, Simon Fisher, Julie Jakobek
  • Μοντάζ: Christopher Bird, Tom Watson
  • Οπτικά εφέ: Thomas Faulkner
Προηγούμενο άρθροΤο 12ο Athens Animfest προσγειώνεται στο Τριανόν
Επόμενο άρθροΣτιγμιότυπα από την τελετή έναρξης του 19ου ΦΝΘ που έλαβε χώρα στο Ολύμπιον