Το Birdman θριάμβευσε στα Όσκαρ 2015Μια ωραία ιστορία αποτελεί από χθες και η 87η τελετή απονομή των φετινών βραβείων Όσκαρ. Λίγο πολύ ήταν κοινό μυστικό, με βάση τις διακρίσεις που απέπασε στις μέχι τώρα βραβεύσεις, ότι το “Birdman” του Αλεχάντρο Ινιάριτου βάδιζε ολοταχώς για την κατάκτηση του χρυσού αγαλματιδίου στις βασικές κατηγορίες. Όπερ και εγένετο. Ο Ινιάριτου απέσπασε το Όσκαρ για τη Σκηνοθεσία του στο “Birdman”, με την ταινία του 51χρονου Μεξικανού να αναδεικνύεται η Καλύτερη ταινία για το 2014. Το μεγάλο ντέρμπι για το Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου κατέληξε υπέρ του Έντι Ρεντμέιν για την ερμηνεία του ως Στίβεν Χόκινγκ στο “The Theory of Everything”, την ώρα που η Τζούλιαν Μουρ επιβεβαίωσε όλες τις προβλέψεις, κατακτώντας το Όσκαρ Α’ Γυναικείου ρόλου.

 

Σάρωσαν “Birdman” και Ινιάριτου


 

Η 87η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες ήταν αμφίρροπη με εξαιρέσεις. Αντιμέτωπες ήρθαν εξαιρετικές ταινίες και σημαντικές σκηνοθετικές προσπάθειες, κάτι που αποδεικνύεται από τις πολλές δυνατές ερμηνείες που διεκδίκησαν τα χρυσά αγαλματίδια στις κατηγορίες των ρόλων. Απρόσμενες εκπλήξεις δεν σημειώθηκαν, τουναντίον, υπήρξαν απογοητεύσεις, κυρίως, για τις μεγαλεπίβολες οικονομικά ταινίες που κατέληξαν σε «ναυάγιο» στον ωκεανό των Όσκαρ.

Ο Ινιάριτου ήταν ο μεγάλος νικητής της βραδιάς Παρότι το τελευταίο διάστημα το “Boyhood” έδειξε να ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο, απειλώντας τη διαφαινόμενη πρωτιά του “Birdman” για την Καλύτερη ταινία της χρονιάς, εν τέλει, το μεγάλο φαβορί επικράτησε, δικαιώνοντας τις προσδοκίες των υποστηρικτών της. Ο Αλεχάντρο Ινιάριτου κέρδισε επίσης τη «μάχη» για τον Καλύτερη Σκηνοθεσία, ανεβαίνοντας συνολικά στη σκηνή τρεις φορές, αφού απέσπασε και το βραβείο Πρωτότυπου Σεναρίου. Η ταινία συγκέντρωσε στο φινάλε τέσσερα Όσκαρ, κερδίζοντας και το αντίστοιχο για τη Φωτογραφία της. «Η Ακαδημία θα βάλει μεταναστευτικούς κανόνες για τους Μεξικανούς», είπε αστειευόμενος ο Ινιαρίτου, αναφερόμενος στην περσινή νίκη του συμπατριώτη του Αλφόνσο Κουαρόν. Αφιέρωσε, μάλιστα, το βραβείο στους συμπατριώτες του, σε εκείνους που ζουν στο Μεξικό και σε όσους ζουν στις ΗΠΑ. Από την άλλη, το “Boyhood” μπορεί να μπει στη λίστα με τους χαμένους της βραδιάς, αφού έμεινε με μόλις ένα Όσκαρ στην κατηγορία του Β’ Γυναικείου ρόλου από την Πατρίτσια Αρκέτ.

Ο Γκράχαμ Μουρ με το Όσκαρ στα χέριαΗ έτερη ταινία με τις περισσότερες υποψηφιότητες μαζί με το “Birdman”, το “Grand Budapest Hotel” του Γουές Άντερσον απέσπασε συνολικά τέσσερα Όσκαρ (Κοστουμιών, Μακιγιάζ – Μαλλιών, Σκηνογραφίας και Μουσικής). Το Όσκαρ Διασκευασμένου σεναρίου πήγε στον Γκράχαμ Μουρ για το “The Imitation Game”, ο οποίος στο λόγο που εκφώνησε, εξομολογήθηκε την απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε, όταν ήταν 16 ετών, γιατί ένιωθε περιθωριακός. «Όταν ήμουν 16 χρονών προσπάθησα να αυτοκτονήσω επειδή ήμουν διαφορετικός. Στέλνω μήνυμα σε όλα τα παιδιά που είναι διαφορετικά. Είναι καλό να είστε διαφορετικοί», τόνισε και αφιέρωσε το βραβείο σε κάθε παιδί που νιώθει διαφορετικό. «Μείνετε διαφορετικοί», υπογράμμισε ο Γκράχαμ Μουρ, προσθέτοντας ότι «όταν έρθει η σειρά σας να ανεβείτε στη σκηνή, περάστε το ίδιο μήνυμα στους επόμενους», αναγκάζοντας την αίσθουσα να ξεσπάσει σε χειροκροτήματα. Τέλος, με συνολικά τρία Όσκαρ ολοκλήρωσε τη βραδιά το “Whiplash”, που πέρα από τον Β’ Ανδρικό ρόλο με τον Τζ.Κ. Σίμονς, απέσπασε χρυσό αγαλματίδιο και για το Καλύτερο Μοντάζ και για το Ηχητικό Μιξάζ.
 

 

 

Θρίαμβος ο Ρεντμέιν. Αναμενόμενες νίκες για Μουρ και Τζ.Κ. Σίμονς


 

Οι νικητές των Όσκαρ 2015 στους ρόλους
Όσον αφορά τους ρόλους, ο Έντι Ρεντμέιν τερμάτισε πρώτος στην κούρσα με τον Μάικλ Κίτον για το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου με την ερμηνεία του ως Στίβεν Χόκινγκ. Πρόκειται για το πρώτο χρυσό αγαλματίδιο που λαμβάνει ο 33χρονος ηθοποιός, σε μια χρονιά που σάρωσε όλες τις βραβεύσεις (Χρυσή Σφαίρα, BAFTA και SAG) για την ερμηνεία του αυτή. Ο ηθοποιός, δεν παρέλειψε να αφιερώσει το βραβείο στους ασθενείς με σύνδρομο ALS και στην οικογένεια Χόκινγκ.

Την ίδια στιγμή, η Τζούλιαν Μουρ απέσπασε το πρώτο της Όσκαρ για την ταινία “Still Alice”, ίσως σε μία από τις λίγες κατηγορίες που το φαβορί ήταν σχεδόν σίγουρος νικητής. Αφιέρωσε και εκείνη το βραβείο στους ανθρώπους που πάσχουν από Αλτσχάιμερ, λέγοντας: «Πρέπει να βλέπουμε προσεκτικά τους ανθρώπους που έχουν Αλτζχάιμερ, για να μπορέσουμε κάποτε να βρούμε θεραπεία», για να προσθέσει: «Διάβασα ένα άρθρο που λέει ότι οι νικητές των Όσκαρ κερδίζουν πέντε χρόνια ζωής. Εάν είναι έτσι, σε ευχαριστώ Ακαδημία, μιας και ο σύζυγός μου είναι νεότερος από εμένα».

Την αυλαία των βραβείων άνοιξε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου, το οποίο απονεμήθηκε στον Τζ.Κ. Σίμονς για την ερμηνεία του στο “Whiplash”, στην πιο σίγουρη βράβευση της βραδιάς. Το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου πήγε σε ένα ακόμα φαβορί, την Πατρίτσια Αρκέτ, για την ερμηνεία της στην ταινία “Boyhood”.

 

 

Οι υπόλοιπες βραβεύσεις


 

Το βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας απέσπασε η πολωνική “Ida” του Πάβελ Παβλικόφσκι, επιβεβαιώνοντας επίσης τις προβλέψεις που την ήθελαν να είναι ακλόνητο φαβορί. Πρόκειται για το δράμα μιας νεαρής δόκιμης μοναχής το 1962 στην Πολωνία, η οποία ανακαλύπτει ότι γεννήθηκε Εβραία και αναζητεί το παρελθόν της. Στην κατηγορία των κινουμένων σχεδίων, μεγάλος νικητής αναδείχθηκε το “Big Hero 6”, στη σκιά της απουσίας του “The Lego Movie” από τις τελικές υποψηφιότητες. Το Όσκαρ για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ πήγε στο “Citizenfour”.

 

 

Οι απογοητεύσεις


 

Αναμφισβήτητα στις απογοητεύσεις της βραδιάς ανήκουν οι δύο ταινίες με τα μεγαλύτερα μπάτζετ, που σημείωσαν, παράλληλα, τεράστια εισπρακτική επιτυχία. Από τη μία πλευρά, το “American Sniper”, έχοντας ήδη τον Κλιντ Ίστγουντ να μένει εκτός από τις υποψηφιότητες για τη σκηνοθεσία του, έφυγε από την απονομή με μόλις ένα Όσκαρ, αυτό για το Ηχητικό Μοντάζ, από τις συνολικά έξι κατηγορίες που συμμετείχε. Από την άλλη, το “Interstellar” του Κρίστοφερ Νόλαν έμεινε επίσης με μόλις ένα Όσκαρ για τα Εφέ του, παρά τς πέντε υποψηφιότητές του.

 

 

 

Αναλυτικά όλοι οι νικητές


 

Καλύτερη Ταινία
Birdman

Καλύτερη Σκηνοθεσία
Αλεχάντρο Ινιαρίτου (Birdman)

Α΄Ανδρικού Ρόλου
Έντι Ρεντμέιν (The Theory of Everything)

Α’ Γυναικείου Ρόλου
Τζούλιαν Μουρ (Still Alice)

Β’ Ανδρικού Ρόλου
Τζ.Κ. Σίμονς (Whiplash)

Β’ Γυναικείου Ρόλου
Πατρίσια Αρκέτ (Boyhood)

Πρωτότυπου Σεναρίου
Birdman (Αλεχάντρο Ινιαρίτου, Νικολά Τζιακομπόνε, Αλεξάντερ Ντινελάρις, Αρμάντο Μπο)

Διασκευασμένου Σεναρίου
The Imitation Game (Γκράχαμ Μουρ)

Μουσικής
The Grand Budapest Hotel, Αλεξάντερ Ντεπλά

Τραγουδιού
Glory (Selma)

Ξενόγλωσσης Ταινίας
Ida (Πολωνία)

Ντοκιμαντέρ
Citizenfour

Animation
Big Hero 6

Φωτογραφίας 
Birdman, Εμανουέλ Λουμπέσκι

Μοντάζ
Whiplash (Τομ Κρος)

Μακιγιάζ
The Grand Budapest Hotel (Φράνσις Χάνον, Μαρκ Κουλιέρ)

Σκηνογραφίας
The Grand Budapest Hotel (Άνταμ Στοκχάουζεν, Άννα Πίνοκ)

Ηχητικού Μοντάζ
American Sniper (Αλαν Ρόμπερτ Μάρεϊ, Μπουμπ Άσμαν)

Ηχητικού Μιξάζ
Whiplash (Κρεγκ Μαν, Μπεν Ουίλκινς, Τόμας Κάρλεϊ)

Κοστουμιών 
The Grand Budapest Hotel (Μιλένα Κανονέρο)

Εφέ
Interstellar (Πολ Φράνκλιν, Άντριου Λόκλι, Ίαν Χάντερ, Σκοτ Φίσερ)

Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους
Crisis Hotline: Veterans Press 1

Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων 
Feast

Μικρού Μήκους
The Phone Call

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο«Συνεδρία για τον έρωτα» από την ομάδα “Just Voice” στο Θέατρο Victoria
Επόμενο άρθροΤο σόου του Νιλ Πάτρικ Χάρις στην παρουσίαση των Όσκαρ