fruitvale photoΗ αυλαία του φετινού Sundance Festival έπεσε και όπως κάθε χρονιά υπάρχει ένας μεγάλος νικητής. Ο σκηνοθέτης Ryan Coogler  είναι ο δημιουργός της ταινίας “Fruitvale”   αφού η ιστορία του κέρδισε  το “Audience Award for U.S dramatic film και το Grand Jury Prize. Η ταινία του ασχολείται με την αληθινή ιστορία του 22χρονου Oscar Grant ο οποίος  τη Πρωτοχρονιά του 2009 ,δολοφονήθηκε από ένα αστυνομικό στο σταθμό “Fruitvale” του μετρό.  Τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατά ο Michael B. Jordan και οι δυο αστυνομικοί ου εμπλέκονται στο θάνατο του ενσαρκώνονται από τον Kevin Durand και τον Chad Michael Murray.  Βασικός υποστηρικτής του εγχειρήματος είναι ο Forest Whitaker ο οποίος είναι ένας από τους παραγωγούς.

 

blood brother posterΣτις υπόλοιπες κατηγορίες υπήρχαν πολλές άλλες αξιόλογες ταινίες οι οποίες νίκησαν. Οι σημαντικότερες εξ αυτών ακολουθούν παρακάτω. Στην κατηγορία καλύτερου διεθνούς ντοκιμαντέρ  συναντούμε την ταινία “ A river changes course” που διηγείται την ιστορία του ποταμού Tonle Sap στην Καμπότζη o οποίος αλλάζει πορεία δυο φορές το χρόνο. Ο ποταμός όμως επηρεάζει τη ζωή των κατοίκων κάνοντας την διαχωριστική γραμμή μεταξύ ζωής και θανάτου ιδιαιτέρως  δυσδιάκριτη. Η σκηνοθέτης Kalyanee Mam πέρασε δυο χρόνια ακολουθώντας τους κατοίκους  στις δυσκολίες τους και  σε αντίθεση με την βιομηχανική εξέλιξη του μοντέρνου Πνομ Πενχ.

 Στην κατηγορία U.S Grand Jury Prize για το καλύτερο ντοκιμαντέρ και Audience Award, οι “Blood brothers”  κέρδισαν εντυπώσεις με την αληθινή και γεμάτη νόημα ιστορία τους. Ένας άνθρωπος με χρυσή καρδιά αποφασίζει να ζήσει στην Ινδία ώστε να βοηθήσει τα παιδιά που έχουν ανάγκη φροντίδα και περίθαλψη. Η απόφαση του να αφιερώσει τη ζωή του είναι στα παιδιά και όχι μόνο να περάσει μια περίοδο εφησυχασμού της συνείδησης του, είναι αξιοθαύμαστη. Ο  σκηνοθέτης Steve Hoover ακολουθεί τον “Rocky Anna” στο δύσβατο αλλά ιερό μονοπάτι που βαδίζει. Στο ταξίδι αυτό θα δημιουργηθεί ένα δυνατός δεσμός ανάμεσα τους και φυσικά ένα παράδειγμα για την ικανότητα του ανθρώπου να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη ζωή μέσα από τις ζωές των άλλων.

jiseul posterΜια πραγματικά εκπληκτική συμμετοχή στο φεστιβάλ, η οποία έλαβε το βραβείο World Cinema Grand Jury Prize για καλύτερη δραματική ταινία είναι το “Jiseul” σε σκηνοθεσία Muel O. H Νότια Κορέα μπαίνει στο κινηματογραφικό σκηνικό ιδιαιτέρως δυναμικά με αυτό το πολεμικό χρονικό.  Το 1948 , η Jeju σφαγή  στην Κορέα στιγματίζει όλες τις περιοχές αλλά το επίκεντρο της ταινίας είναι 120 κάτοικοι ενός χωριού. Η προσπάθεια και επιτυχία τους να κρυφτούν σε μια σπηλιά για 60 ημέρες  είναι πρωτοφανής. Όμως η πείνα και το κρύο δεν διευκολύνουν την κατάσταση τους. Το μόνα όπλα τους είναι η ελπίδα και η αίσθηση του χιούμορ που τους κρατά στην ζωή και μακριά από την παράνοια.  Η ταινία αποτελεί μια ωδή στην ανθρώπινη δύναμη και φυσικά στην παντοδυναμία του φόβου σε ακραίες συνθήκες.  Ο σκοπός της παραγωγής δεν είναι να κατακρίνει αυτούς τους ανθρώπους αλλά να παρατηρήσει και να ερευνήσει βαθιά μέσα στις ψυχές τους.

Το Audience Award για τη καλύτερη διεθνή δραματική ταινία κέρδισε το “ Metro Manila”  το οποίο παρακολουθεί τη πορεία μια φτωχής οικογένειας η οποία αποφασίζει να μετακομίσει από  τα προάστια των Φιλιππίνων στην Μανίλα. H ελπίδα για μια καλύτερη ζωή είναι η κινητήριος δύναμη τους. Όμως , η ζωή στην πόλη είναι επικίνδυνη και οι δυνατοί της περιοχής που ζουν τους καταδυναστεύουν.  Η διέξοδος της οικογένειας έρχεται όταν ο πατέρας Oscar Ramirez  δέχεται να εργαστεί ως  υπάλληλος σε μια εταιρία φορτηγών.  Όλα τα πράγματα όμως δεν κυλούν αρμονικά αφού  ο ήρωας μας ανακαλύπτει τον κίνδυνο και την θνησιμότητα που συμπεριλαμβάνει στην πραγματικότητα αυτή η νέα δουλειά. Η ταινία είναι σε σκηνοθεσία Sean Ellis και ο πρωταγωνιστής Jake Macapagal δίνει το απαραίτητο συναισθηματικό βάθος και δείχνει τα όρια που μπορεί να ξεπεράσει ένας άνθρωπος για την επιβίωση της οικογένειας του.

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΟδηγός αισιοδοξίας
Επόμενο άρθρο“Η αληθινή ταυτότητα της Τζίνα Ντέηβις” στο θέατρο του Νέου Κόσμου – Δώμα