Το Off Off Athens Festival επέστρεψε στο Επί Κολωνώ για 9η συνεχομένη χρονιά με 24 ομάδες να παρουσιάζουν την δουλειά τους στο θεατρόφιλο κοινό. Μέχρι στιγμής 8 θεατρικές ομάδες έχουν παρουσιάσει την δουλειά τους –εκ των οποίων οι 3 ήταν μονόλογοι- στην Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ σ’ ένα πολύ ζεστό κλίμα. Παρακολουθήσαμε 5 παραστάσεις του φεστιβάλ και μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας από το νέο καλλιτεχνικό υλικό της πόλης.

Αναλυτικότερα:

Είσαι εδώ; από Θεατρική ομάδα Virtual (Δευτέρα 29.05.2017 στις 20:45)

Κείμενο: Ηλίας Παρασκευόπουλος | Σκηνοθεσία: Σταύρος Αποστολάτος

Υπόθεση: Το έργο βασίζεται στην θεωρία του Πλάτωνα, για την αιωνιότητα και το ταξίδι της ψυχής μέσα από τις διάφορες μορφές που παίρνει στις πολλαπλές ζωές της σε ένα θνητό σώμα. Μέσα από έναν σουρεαλιστικό λόγο και την αναπόληση – εξιστόρηση καθημερινών περιστατικών εξετάζονται ερωτήματα όπως ο θάνατος, η αγάπη, η ευτυχία, η μοναξιά, ο έρωτας.

Κριτικό σημείωμα: Ο ηθοποιός Ηλίας Παρασκευόπουλος μας συνέστησε θεατρικό του έργο, ερμηνεύοντας το ο ίδιος επί σκηνής σε σκηνοθεσία Σταύρου Αποστολάτου. Ο μύθος του ανατρέχει στη θεωρία του Πλάτωνα, για την ανακύκλωση των Ψυχών, και τον τρόπο με τον οποίο οι Ψυχές διαλέγουν εκ νέου ένα άπλαστο σώμα και μία μοίρα. Προτού πιει όμως ο ήρωας το νερό της λήθης, σε ποιες αμαρτίες ανατρέχει; Το κείμενο του Παρασκευόπουλου είναι πολύ απαιτητικό σκηνικά, γιατί ανατρέχει σε λίγα «σκηνικά λεπτά» πολλούς χρόνους, με την ψυχή του χαρακτήρα του να έχει ταλαιπωρηθεί ήδη 1000 χρόνια για την ζωή που έζησε. Τα πρόσωπα που τον στιγμάτισαν, οι γονείς του, η δυσκολία προσκόλλησης του σ’ ένα φύλο, και η αφαιρετική πλατωνική ιδέα, σε μία μόνο παράσταση, είναι δύσκολη υπόθεση.

Στην παράσταση συμβαίνουν πολλά που είναι δύσκολα να τα συλλάβεις και να τ’ αναλύσεις αμέσως, αλλά αυτό που προσπαθεί να πει το κείμενο, είναι η σημασία που έχουν οι πράξεις μας και οι άνθρωποι της ζωής μας και τι θα κάναμε με μία δεύτερη ευκαιρία. Η κίνηση του Σταύρου Αποστολάτου λειτουργεί στο να δειχθεί η ρευστότητα της ψυχής του ήρωα, ενώ ο ηθοποιός καταφέρνει να ελιχθεί στην σκηνή με μία εξαιρετική τεχνική. Η εκφορά του λόγου ωστόσο και η πληθωρική ενδυματολογική εναλλαγή δυσχεραίνουν την πρόσληψη του μύθου. Νομίζω πως θα ήταν πιο λειτουργική η παράσταση με λιτότερη σκηνογραφική όψη.

Συντελεστές της παράστασης

  • Ενδυματολογία: Δάφνη Χρίστου
  • Σκηνικά: Ιωάννα Σιβίτη
  • Video: Χρήστος Συμεωνίδης
  • Ερμηνεία: Ηλίας Παρασκευόπουλος

 

Crush από Θεατρική Ομάδα nopubitco (Τετάρτη 31.05.2016 στις 20:45)

Crush
Ο Χρήστος Καρανάτσης ως Lady Saligia

Κείμενο / Σκηνοθεσία: nopubitco ( Andrea-Lotta Γιαννακοπούλου και Χρήστος Καρανάτσης)

Υπόθεση: «Κυρίες και κύριοι, ζωντανά στη σκηνή του Επί Κολωνώ, φρέσκια από τον 73χρονο της ύπνο, η Lady Saligia και η «αμαρτία ή θάνατος» ζωή της! Για δυο μέρες μόνο, η πιο διάσημη «γυναίκα με τα μούσια» θα σας διασκεδάσει μέχρι δακρύων. Ό,τι και αν αυτό σημαίνει.» Μία γυναίκα σ’ ένα αντρικό σώμα, η Lady Saligia μας αφηγείται την πολυτάραχη ζωή της σε μία μουσιοκοθεατρική παράσταση.

Κριτικό σημείωμα: Από την πρώτη κιόλας στιγμή στην παράσταση Crush, ένιωσα την ιστορία της Lady Saligia και έλαβα την φυσιογνωμία της παράστασης χωρίς να προσπαθήσω να την πλησιάσω. Ο Χρήστος Καρανάτσης ως Lady Saligia, εμφανίζεται ενδεδυμένος μ’ ένα στρας φόρεμα, πορτοκαλί γόβες και μία ασπρόμαυρη περούκα, τα νύχια του είναι βαμμένα κόκκινα. Μία πορτοκαλί κορδέλα στο πάτωμα, ορίζει τον δρόμο, ενώ σκηνικά αντικείμενα έχουμε μόνο ένα σκαμπό κι ένα αρμόνιο. Η παράσταση είναι μοιρασμένη ανάμεσα στο λόγο –αυτοβιογραφία της Lady Saligia- και το τραγούδι –επιλογές κομματιών ξένου κυρίως ρεπερτορίου-.

Το κείμενο των Andrea-Lotta Γιαννακοπούλου και Χρήστου Καρανάτση είναι εξαιρετικά καλογραμμένο και προσωπικό, φανερά αποτέλεσμα μίας έρευνας πάνω στο θέμα του έργου. Έχουμε ξανακούσει αρκετά συχνά queer ιστορίες, αλλά εδώ υπάρχει κάτι το ιδιόκτητο. Ο ηθοποιός σε παίρνει αμέσως μαζί του, ενώ τα μουσικά κομμάτια (επιλογές από Wizard of Oz έως Sia και Katy Perry) είναι το ατού της παράστασης. Φαντάζομαι αυτή την παράσταση σε μεγαλύτερη έκταση σε bar theatre εκδοχή.

Συντελεστές της παράστασης

  • Σύμβουλος δραματουργίας / Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα-Μαρία Πισκοπάνη
  • Σύμβουλος σε θέματα ήχου και φωτισμού: Θεοδόσης Κουτρούλης
  • Σκηνικά / Κοστούμια: nopubitco & friends
  • Φωτογραφίες: Αργύρης Κρομμύδας
  • Ερμηνεύει: Lady Saligia (Χρήστος Καρανάτσης)

 

Store 999 από Ομάδα Βουστροφηδόν (Τετάρτη 31.05.2017 στις 22:00)

Κείμενο-σκηνοθεσία: Γιάννης Μπλέτας

Υπόθεση: Έχεις βαρεθεί τη ζωή σου; Προτιμάς να μένεις στο κρεβάτι στο σκοτάδι και να μη βλέπεις άνθρωπο; Έχεις κατάθλιψη; Δεν έχεις λεφτά; Είσαι άρρωστος και θες να επιταχύνεις το θάνατό σου; Μήπως θες να αυτοκτονήσεις; Το μαγαζί Store 999 είναι ένα κατάστημα διαφορετικό από τ’ άλλα. Στο μαγαζί Store 999 κάθε προϊόν κοστίζει 999 ευρώ. Το μαγαζί Store 999, δε βρίσκεται ούτε στη Βουκουρεστίου, ούτε στην πλατεία Κάνιγγος. Το μαγαζί Store 999 έχει 59 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. To μαγαζί Store 999 προτείνει ιδέες στους αυτόχειρες. Ο υπεύθυνος του καταστήματος, Χάρης Χάρος, μας ανοίγει τις πόρτες του μαγαζιού, μας καλωσορίζει, μας αναφέρει τις προσφορές της ημέρας και μας συμβουλεύει να επιλέξουμε το πιο σωστό προϊόν και τον πιο ανώδυνο τρόπο για αυτοκτονία. Ο έρωτας όμως τι σχέση έχει με αυτό το μαγαζί;

Κριτικό σημείωμα: Μέρος της παράστασης διαγωνίστηκε και στο Scratch του Bob Festival κερδίζοντας τις εντυπώσεις με την θεαματική του σκηνική παρουσία. Τα φωτιστικά περιγράμματα που κάνουν άμεση σύνδεση με πόρτες αλλά και με φέρετρα, είναι το βασικό σκηνικό εργαλείο των ηθοποιών. Το μακιγιάζ και οι περούκες δίνουν ένα τεατράλε χαρακτήρα στην παράσταση. Το κείμενο διακρίνεται για το μαύρο χιούμορ του και την σπιρτόζα του ροή. Οι ηθοποιοί το υποστήριξαν με κάθε δύναμη φτιάχνοντας μία ευχάριστη κι αρμονική παράσταση.

Ερμηνεύουν:
Ιωάννα Κόχειλα-Νουλλέλη, Δημήτρης Αντωνιάδης, Γιώργος Κρομύδας, Τατιαλένα Κατέχη

Η Φυγή της Ιοκάστης από την Εταιρεία Θεάτρου Salto Mortale (Σάββατο 03.06.2017 στις 20:45)

Η φυγή της Ιοκάστης
Η Ματίνα Καράμπαλη -συγγραφέας και πρωταγωνίστρια της παράστασης

Κείμενο: Ματίνα Καράμπαλη | Σκηνοθεσία: Ευγενία Μακαντάση

Υπόθεση: Η Κενοβία/Ιοκάστη δυσκολεύεται να αναγνωρίσει και να εκφράσει τα συναισθήματα της και προσπαθεί να έρθει πιο κοντά σε αυτά. Η ονειροπόλα φίλη της και η ανορθόδοξη ψυχολόγος της συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια με το δικό τους μοναδικό τρόπο…

Κριτικό σημείωμα: Το έργο της Ματίνας Καράμπαλη έχει ως κεντρική ηρωίδα την Κενοβία που γράφει ένα έργο για την ζωή της, τα ψυχολογικά της αδιέξοδα, την ερωτική της ζωή και την ταραγμένη της σχέση με την μητέρα της. Το κείμενο εκ γραφής καταφεύγει σε πολλούς αυτοματισμούς με τους χαρακτήρες να μιλάνε περισσότερο για τα συναισθήματά τους, παρά να βλέπουμε πραγματική τριβή μεταξύ τους και τ’ αδιέξοδα τα οποία θίγει το έργο. Άλλοτε δραματικό, άλλοτε χιουμοριστικό, το κείμενο δεν έχει μία σαφή ταυτότητα έως το τέλος, που αποκαλύπτεται η ταυτότητα της ηρωίδας. Σκηνικά, βλέπουμε το γραφείο της ψυχαναλύτριας, το σπίτι της Ιοκάστης, και ένα club, ενώ στην εξέλιξη του έργου, το σκηνικό περιβάλλον αναδιαμορφώνεται σε κέντρο αποκατάστασης. Βασική αδυναμία της παράστασης, η ανομοιογένεια του θιάσου. Ωστόσο, η Ευγενία Μακαντάση και η Salto Mortale έδωσαν μία παράσταση με οικεία ατμόσφαιρα, που αν και μιλούσε για βαριές ψυχολογικές καταστάσεις, είχε αρκετές ανάλαφρες στιγμές.

Ερμηνεύουν:
Ματίνα Καράμπαλη, Φωτεινή Καραγκούνη, Κωνσταντίνα Ρουμελιώτη, Δήμητρα Ζαχαροπούλου, Σάββας Πετρίδης

Frida από Εταιρεία Θεάτρου ΟΜΑΖ (Σάββατο 03.06.2017)

Frida
Η Έλλη Χρονιάρη ως Frida

Δραματουργία: Έλενα Βισέρη, Κωνσταντίνα Δούκα-Γκόση | Σκηνοθεσία: Έλενα Βισέρη, Πέτρος Παπαζήσης

Υπόθεση: H Φρίντα Κάλο. Οι πίνακες, τα γράμματα, το ημερολόγιό της. Οι άλλοι. Μια γειτόνισσα, μια μητέρα, μια αδελφή, ένας αγαπημένος, ένας τελωνειακός, μια φίλη, ένας μαθητής, μια νοσοκόμα. Το Μεξικό. Ένας ιδιαίτερος πολιτισμός. Ένας άλλος κόσμος. Μια παράσταση με αφορμή την διάσημη ζωγράφο. Μέσα από το δικό μας βλέμμα, η ζωή και το έργο της. Ένα άτομο επί σκηνής.

Κριτικό σημείωμα: Η παράσταση παρουσιάστηκε μ’ επιτυχία τον χειμώνα στο Θέατρο Τ, στη Θεσσαλονίκη. Η Φρίντα Κάλο είναι μία από τις προσωπικότητες που σηκώνουν πολλές καλλιτεχνικές βιογραφίες, με χαρακτηριστικότερη αυτήν της κινηματογραφικής ταινίας του Julie Taymor με την Salma Hayek στον ομώνυμο ρόλο. Στην Αθήνα, είχαμε δει πριν μερικά χρόνια την θεατρική παράσταση της Εster Andre Gonzalez στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας. Η παράσταση Frida είναι μέχρι στιγμής η πρώτη παράσταση που σημειώνει sold out και μάλιστα κρατώντας και λίστα αναμονής. Ο μύθος της Φρίντα ωστόσο, όσο γοητευτικός κι αν είναι, κρύβει ένα σωρό δυσκολίες στην αφήγησή του. Πως μπορεί μία ηθοποιός ν’ αφηγηθεί το έργο και την ζωή της Frida; Η αλήθεια είναι πως η Έλλη Χρονιάρη είχε μία εκρηκτική σκηνική ενέργεια στην παράσταση Frida, αν και το κείμενο της παράστασης δεν είχε διαμορφώσει μία δική του ταυτότητα.

Η αφήγηση είναι μ’ επίκεντρο τον άνθρωπο-Frida και είναι άνισα μοιρασμένη σε 8 αφηγητές, με την Frida φυσικά να είναι το κεντρικό πρόσωπο. Σκηνογραφικά, βλέπουμε ισχνές προσπάθειες απόδοσης του μεξικανικού χώρου, όπως μπουκαλάκια, φούντες και το ριχτάρι της πρωταγωνίστριας. Η ηθοποιός μ’ εύκολες κινήσεις, ενάλλασσε τα κοστούμια της για τους εκάστοτε αφηγητές. Έλειψε ωστόσο η σωματική ανημπόρια της ζωγράφου, όπως αναφερόταν συνέχεια στο κείμενο, παρόλο που υπήρχε η αναπηρική της καρέκλα. Η κίνηση της θα έπρεπε –νομίζω- να κατευθυνθεί περισσότερο προς τα εκεί. Θα προτιμούσα ενδεχομένως και λιγότερες εναλλαγές ενδυμάτων, ακόμα κι ένα μόνο αν ήταν χαρακτηριστικό θα αφηγούταν την ιστορία της Frida. Ό,τι και να γράψω ωστόσο, η παράσταση της Εταιρεία Θεάτρου ΟΜΑΖ είχε μία καθαρή φυσιογνωμία και μία σαγηνευτική πρωταγωνίστρια.

Συντελεστές της παράστασης

  • Σκηνικά: Δήμητρα Παράσχου, Δέσποινα Γκουγκουλιάνα
  • Κοστούμια: Δέσποινα Γκουγκουλιάνα
  • Φωτισμοί: Κωνσταντίνα Δούκα-Γκόση, Πέτρος Παπαζήσης
  • Φωτογραφίες: Buba Soso Gadebava, Παρθένα Χαριστέα, Δήμητρα Παράσχου
  • Ερμηνεύει: Έλλη Χρονιάρη

Το Off Off Athens 2017 Festival βρίσκεται σ’ εξέλιξη με άλλες 7 εβδομάδες να ετοιμάζονται να συστήσουν την δουλειά τους την τρέχουσα εβδομάδα. Μείνετε συντονισμένοι για πολύ περισσότερο ρεπορτάζ στο Artic.gr.

Προηγούμενο άρθροΤο Ψέμα του Florian Zeller – Καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα
Επόμενο άρθροΚαλοκαίρι στην πόλη με το 7ο Athens Open Air Film Festival
Αναστάσιος Πινακουλάκης
Απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών -Erasmus στο Limburg Katholieke University College. Είναι τελειόφοιτος στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια δημιουργικής γραφής. Ασχολείται με τη συγγραφή θεατρικών έργων, ποιημάτων και παραμυθιών. Το μεγαλύτερό του όνειρο είναι να συνθέσει μία νέα δραματουργία και να συστήνει έργα στο κοινό.