Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται το Off Off Athens Festival στο Επί Κολωνώ για 9 χρονιά, με αρκετές από τις παραστάσεις του να σημειώσουν sold out (Frida, Σαν Θεός, Απέναντι, Emotions Project). Στην 3η εβδομάδα του Off Off, παρακολουθήσαμε τις παραστάσεις: Όταν ο λύκος (Ομάδα med-ἄ), Inemuri (Ομάδα Past Perfect) και Στόμα Γεμάτο Χώμα (Άγρια Σκέψη).
Αναλυτικότερα:

Όταν ο λύκος από την Ομάδα med-ἄ (Δευτέρα 12 Ιουνίου στις 20:45)

Κείμενο: Δραματουργική προσαρμογή | Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Μπαρμπαγιάννης

Υπόθεση: Μία σύνθεση μονολόγων βασισμένη σε βιωμένες εμπειρίες των συντελεστών της παράστασης βασισμένης σε τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού. “… Όταν ήμουνα μικρός, ολάκερος ο κόσμος ήταν ψέμα. Η μαμά μου έλεγε πως κάθε βράδυ ο ήλιος κρύβεται για να βγούνε τα αστέρια. Έλεγε ότι τα παραμύθια είναι ζωντανά και οι λύκοι πάντα πεθαίνουνε στο τέλος. Όμως ποτέ δεν είπε ποιος θα τους σκοτώσει. Και τώρα φοβάμαι πραγματικά… δε θέλω να πεθάνω…”

Κριτικό σημείωμα: Η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Παναγιώτης Μπαρμπαγιάννης κατάφερε σε σαράντα λεπτά ν’ αφηγηθεί πολύ σκληρές και βαθιά ανθρώπινες ιστορίες, σε μία από τις δυνατές παραστάσεις του Off Off Athens Festival. Η παράσταση παρουσιάστηκε μ’ εντελώς διαφορετική σκηνική μορφή νωρίτερα μέσα στη σεζόν στο Λύχνος. Το σκηνικό περιβάλλον, είναι ένα έδαφος από χώμα, δύο πάγκοι στο βάθος της σκηνής κι ένα μικρόφωνο, ενώ αναδείχτηκε από τον εξαιρετικό φωτιστικό σχεδιασμό του Παναγιώτη Γιατρού.

Τις ιστορίες του Όταν ο λύκος, θα τις χαρακτήριζα «σύγχρονα παραμύθια, όπου ο λύκος δεν κατοικεί στο δάσος, αλλά στο ίδιο μας το σπίτι». Η μουσική επιμέλεια της παράστασης, ωστόσο σε ορισμένα σημεία δυσχέραινε την επικοινωνία της αφήγησης, καθώς η ένταση και η διάρκειά της μουσικής –και μάλιστα με στιχουργική παρουσία- συνέπιπτε με τον λόγο. Ήταν μάλιστα υπερβολική η παρουσία της μουσικής από την στιγμή που ούτως ή άλλως υπήρχε μουσικός επί σκηνής με κιθάρα. Με δύο λόγια, το Όταν ο λύκος ήταν μία παράσταση γεμάτη από το προσωπικό στίγμα του κάθε αφηγητή.

  • Συντελεστές παράστασης:
    Μουσική Σύνθεση : Rami Winston
    Φωτισμοί: Παναγιώτης Γιατρός
    Φωτογραφία: Lexis Raskolnikov – medἄ
    Ερμηνεύουν: Δέσποινα Κυπριζλή, Δήμητρα Πρέκα, Όλγα Χαζάπη, Παναγιώτης Μπαρμπαγιάννης, Χαρίδημος Ξενικάκης. Μαζί τους η μουσικός: Σαφήκα Καντούρα
Inemuri από την Ομάδα Past Perfect (Σάββατο 17 Ιουνίου στις 20:45)

Inemuri
Η αφίσα της παράστασης Inemuri

Ιδέα – Κείμενο – Ερμηνεία: Γιώργος Σπάνιας, Νικόλας Φραγκιουδάκης

Υπόθεση: Δυο φίλοι συναντιούνται μετά από καιρό στη κηδεία των άλλων δυο φίλων της παρέας. Ένα έργο με αφορμή τον θάνατο, την ανδρική φιλία, τα 90’ς και την ενηλικίωση. Πόσο εύκολα μπορεί να δοκιμαστεί μια παιδική φιλία; Τι κρύβεται ανάμεσα στο 1990 και στο 2017; Ο θάνατος οδηγεί τελικά στην ενηλικίωση;

Κριτικό σημείωμα: Καταρχάς, να αποσαφηνίσουμε πως «Inemuri» μπορεί να σημαίνει πάρα πολλά για τους συντελεστές της ομώνυμης παράστασης του Off Off Athens, αλλά στην πραγματικότητα είναι μία γιαπωνέζικη λέξη που σημαίνει (εντελώς περιφραστικά) το να κοιμάσαι εν ώρα υπηρεσίας αφήνοντας κάποια σημαντική υποχρέωση απραγματοποίητη. Τώρα, όσον αφορά την παράσταση Inemuri, είναι μία εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση παράστασης και μία από τις πιο θετικές εκπλήξεις του φεστιβάλ. Ο Γιώργος Σπάνιας κι ο Νικόλας Φραγκιουδάκης ουσιαστικά ετοίμασαν ένα σκηνικό ντουέτο, συνυπογράφοντας το κείμενο και την σκηνική του απόδοση με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν μία πολύ «οικεία» και broμαντική δραματουργία.

Η βασική συνθήκη της δραματουργίας τους, είναι πως το Inemuri είναι χωρισμένο σε ισόποσες σκηνές δύο αφηγηματικών χρόνων, του τότε –αναμνήσεις από την εφηβική τους φιλία στη δεκαετία των ’90s- και του τώρα –στο αφηγηματικό παρόν της κηδείας. Ο Γιώργος είναι ο Νικόλας κι ο Νικόλας είναι ο Γιώργος, αφού οι χαρακτήρες που υποδύονται έχουν ο ένας το όνομα του άλλου. Το έργο σε πηγαίνει από το γλυκό κι αθώο της οικειότητας στην φυσική αποξένωση οποιασδήποτε ανθρώπινης σχέσης. Όσο πιο πολύ καταδύουμε στις όμορφες αναμνήσεις των δύο χαρακτήρων, τόσο πιο βαθιά γίνεται και η πληγή της αποξένωσης. Η αφηγηματική τεχνική που ακολούθησαν οι δύο καλλιτέχνες είναι λειτουργική και διεργετική. Τα σκηνικά τους μέσα ήταν απλά: δύο καρέκλες, ένα μανουάλι με κεριά και ένα κουτί «γεμάτο αναμνήσεις». Πόσα Inemuri έχει η ζωή για τον καθένα από εμάς; Μάλλον πολλά. Πολλά έχουμε να δούμε ακόμα από την Ομάδα Past Perfect στο μέλλον.

Στόμα Γεμάτο Χώμα από την Ομάδα Άγρια Σκέψη (Σάββατο 17 Ιουνίου στις 22:45)

Στόμα Γεμάτο Χώμα
Στόμα Γεμάτο Χώμα από την Ομάδα Άγρια Σκέψη

Κείμενο/ Σκηνοθεσία / Σκηνικά / Κοστούμια: Ομάδα Άγρια Σκέψη

Υπόθεση: Εμείς -εκείνη και εγώ- αποφασίσαμε πως δεν είχαμε τελειώσει ακόμα με αυτόν τον κόσμο. Πως κάτι έμενε ακόμα να ειπωθεί , πριν γεμίσουν τα μάτια μας και η καρδιά μας και το στόμα μας με χώμα. Μία performance που εξετάζει τη σχέση του ανθρώπου με την επανάσταση με την ηθική , με την αθωότητα και με την κανονικότητα.

Κριτικό σημείωμα: Το Στόμα Γεμάτο Χώμα είναι μία από τις σκηνικές προτάσεις, που είδαμε και στο Bob Festival. Πολλές ήταν οι επιφυλάξεις που είχαμε βλέποντας την παράσταση Στόμα Γεμάτο Χώμα στο Off Off Athens, με κυριότερη την ασαφή δραματουργική ταυτότητά της και τον σχεδόν αντιθεατρικό λόγο σε σχέση με την συνθήκη της σκηνοθεσίας της παράστασης. Το σκηνογραφικό περιβάλλον της παράστασης ήταν άψογης κατασκευής, με καδρόνια καταβυθισμένα στο χώμα, και στην κορυφή τους ένα κάθισμα. Αριστερά, βρισκόταν μία στοίβα βιβλίων. Από το ταβάνι της σκηνής ήταν κρεμασμένη μίας προστατευτικής μάσκας οξυγόνου. Καθόλη την διάρκεια της παράστασης, υπήρχε η ηχητική συνοδεία της βροχής. Στο υποκριτικό κομμάτι, υπήρχαν κάποια ερμηνευτικά «κενά» που μάλλον ήταν συνεπακόλουθα της ασαφούς δραματουργίας. Είναι αυτό που λέμε «υπερπληροφόρηση του συγγραφέα».

Ερμηνεύουν: Δεμεστίχα Αναστασία, Πογιατζής Σάββας

Το Off Off Athens 2017 Festival βρίσκεται σ’ εξέλιξη με μερικές ακόμα θεατρικές ομάδες να ετοιμάζονται να συστήσουν την δουλειά τους την τρέχουσα εβδομάδα. Μείνετε συντονισμένοι για πολύ περισσότερο ρεπορτάζ στο Artic.gr.

Προηγούμενο άρθροΤην Κυριακή 25 Ιουνίου η Αθηνά Ρούτση έρχεται ζωντανά στην Αποβάθρα του Τρένου στο Ρουφ
Επόμενο άρθροΠροκλήσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών 2017 – Ακατάλληλες παραστάσεις
Αναστάσιος Πινακουλάκης
Απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών -Erasmus στο Limburg Katholieke University College. Είναι τελειόφοιτος στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια δημιουργικής γραφής. Ασχολείται με τη συγγραφή θεατρικών έργων, ποιημάτων και παραμυθιών. Το μεγαλύτερό του όνειρο είναι να συνθέσει μία νέα δραματουργία και να συστήνει έργα στο κοινό.