Ακόμα και οι σούπερ ήρωες, είτε άνθρωποι, είτε εξωγήινοι, είτε κάτι στο ενδιάμεσο, κάποια στιγμή πεθαίνουν. Οι περισσότεροι φαν είτε δεν γνωρίζουν, είτε αδιαφορούν για τους περισσότερους από αυτούς, πράγμα λογικό, εάν σκεφτούμε πως τελικά ο εκάστοτε θάνατος του σούπερ ήρωα σπάνια έχει σημασία. Οι περισσότεροι έχουν πεθάνει πάνω από μια φορά, σε διάφορα volumes, αλλά πάντα κάπως επιστρέφουν και πάλι στις σελίδες των κόμικς. Παρακάτω, συνοψίζονται μερικοί από τους πιο αξιοσημείωτους θανάτους διάσημων σούπερ ηρώων.

 

Ο θάνατος του Superman
Ο Superman πεθαίνει στην αγκαλιά της Lois Lane
Superman (Clark Kent)

Ο Superman είναι φαινομενικά αθάνατος, ένας άνθρωπος από ατσάλι, όπως του προσάπτουν. Καμία γήινη δημιουργία δεν μπορεί να τον βλάψει. Η μόνη του αδυναμία είναι ο κρυπτονίτης, ένας ραδιενεργός κρύσταλλος από τον πλανήτη του Superman.

Το τέλος του Clark έρχεται στο τεύχος #75 του Superman που εκδίδεται το 1992. Ο τίτλος του τεύχους μάλιστα ήταν “The Death of Superman”. Πεθαίνει πάνω στην μάχη εναντίον του Doomsday, ένα τέρας από τον προϊστορικό Κρύπτον. Με την Daily Planet στο φόντο, ο Superman χτυπάει τον Doomsday με αποτέλεσμα να του σπάσει τον λαιμό, λαμβάνοντας όμως και ο ίδιος ένα αντιστοίχως δυνατό χτύπημα. Μετά από λίγο, ο Clark αφήνει την τελευταία του πνοή στην αγκαλιά της Lois Lane.

 

Ο θάνατος του Professor X
O Professor X λίγο πριν λάβει την χαριστική βολή από τον Cyclops
Charles Xavier (Professor X)

Ο καθηγητής Charles Francis Xavier (επίσης γνωστός και ως Professor X), είναι ο κύριος υποστηρικτής ενός κόσμου φιλικό προς τους mutants, και προπύργιο για όσους θέλουν να μάθουν να ελέγχουν τα χαρίσματά τους.  Ως ιδρυτής και αρχηγός των X-Men είναι για πολλούς από τους mutants της ομάδας ο πατέρας που ποτέ δεν είχαν. Γι αυτόν ακριβός τον λόγο, ο θάνατός του μπορεί να χαρακτηριστεί και πατροκτονία, η οποία ήδη από την αρχαία τραγωδία θεωρείται ασυγχώρητο έγκλημα.

Ο θάνατος του σούπερ ήρωα φτάνει στα χέρια μας το 2012 στο crossover της Marvel “Avengers vs. X-Men”. Ο Cyclops υποκύπτει στην δύναμη του Phoenix Force, μιας αρχέγονης κοσμικής οντότητας, παρά τις προειδοποιήσεις του Xavier. Έτσι, πάνω σε μία έκρηξη θυμού, εξαφανίζει τον καθηγητή του από προσώπου γης, μπροστά στα μέλη των X-Men και των Avengers.

 

O θάνατος του Spider-Man
O θάνατος του Peter Parker αλλά όχι του Spider-Man
Spider-Man (Peter Parker)

Ο θάνατος του Spider-Man έρχεται στο τεύχος #700 της πρώτης σεζόν του “The Amazing Spiderman”. Έφερε τον τίτλο “Dying Wish: Suicide Run”, και     κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2012. Ο άνθρωπος-αράχνη, πεθαίνει πάνω στην μάχη εναντίον του τρελού επιστήμονα Doctor Octopus, ο οποίος μας είναι γνωστός και από το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel.

Πάνω στην μάχη, ο “Doc Ock” καταλαμβάνει αρχικά το μυαλό του Peter Parker, και στην συνέχεια το σώμα του. Ως αποτέλεσμα γίνεται ο ίδιος ο Spider-Man, εφόσον η εσωτερική του κλίση προς το κακό, συνθλίβεται κάτω από το βάρος των ιδανικών της δικαιοσύνης που εκπροσωπούσε ο Peter. Όπως και ο ίδιος αναφωνεί « Μπορεί να αφήνεις αυτόν τον κόσμο, αλλά δεν τον αφήνεις σε έναν κακοποιό. Σου το ορκίζομαι… Θα γίνω καλύτερος Spider-Man απ΄ ό,τι ήσουν ποτέ εσύ. Από αυτή τη μέρα και ύστερα, θα γίνω …ο Superior Spider-Man!»

 

Ο θάνατος του Captain America
Ο θάνατος του Captain America
Captain America (Steve Rogers)

Ο Captain America πεθαίνει στις σελίδες του Captain America #25 της 5ης σεζόν, το 2007. Αμέσως μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, ο Captain America βρίσκεται υπό την επιμέλεια της S.H.I.E.L.D., όπου και δολοφονείται μετά από εντολή του Red Skull. Την χαριστική βολή την σερβίρει πάνω στην μάχη η Sharon Carter, πρώην κοπέλα του Rogers. Η ίδια έχει υποστεί πλύση εγκεφάλου από τον Doctor Faustus, και υποδύεται μια ψυχίατρο της S.H.I.E.L.D.

Ο θάνατος του σούπερ ήρωα αντιμετωπίστηκε από τα μέσα σχεδόν σαν πραγματικό γεγονός. Αναφέρθηκε στην ABC News, όπου ο Bryan Robinson παραλλήλισε τα γεγονότα του θανάτου το Captain με τον απόηχο που είχαν τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου στον κόσμο, και την σχέση του με το Ιράκ.

 

O θάνατος του Captain Marvel
Ο Captain Marvel πεθαίνει από καρκίνο
Captain Marvel (Mar-Vell)

Ο Mar- Vell, όπως προμηνύει και ο τίτλος, αφήνει την τελευταία του πνοή στο graphic novel της Marvel, “ The Death of Captain Marvel”. Κυκλοφόρησε το 1982, και προκάλεσε μεγάλο σοκ ανάμεσα στους φαν, καθώς ήταν ένας από τους πρώτους θανάτους πρωταγωνιστών σούπερ ηρώων.

Ο  Captain Marvel, δεν πεθαίνει όπως θα περίμενε κανείς πάνω στην μάχη, αλλά από καρκίνο, περιστοιχισμένος από τους συμμαχητές του. Ο καρκίνος, οφείλεται σε κακοήθεις τοξίνες στις οποίες εκτέθηκε μετά από μια έκρηξη κιβωτίων, που περιείχαν θανατηφόρο νευροπαραλητικό αέριο στο Compound 13. Μπορεί να απέτρεψε τον Nitro να αποκτήσει το αέριο, και να κατάφερε να αναχαιτίσει την βλάβη της έκρηξης, αλλά δεν κατάφερε να γλυτώσει ο ίδιος από την μόλυνση.

 

O θάνατος του Batman
O Batman πεθαίνει από ακτίνες Omega
Batman (Bruce Wayne)

Στο Final Crisis #6, o Superman κουβαλά στα χέρια του το πτώμα ενός σχεδόν απανθρακωμένου Batman. Το τεύχος κυκλοφόρησε τον Γενάρη του 2009 και ήταν το προτελευταίο του ομώνυμου crossover της DC.

Ο Bruce πεθαίνει από ραδιενεργές ακτίνες Omega τις οποίες εξαπολύει κατά πάνω του ο Darkseid. Λίγο πριν, o σκοτεινός ιππότης είχε αποπειραθεί να τον σκοτώσει πυροβολώντας τον με την ίδια σφαίρα από την οποία είχε πεθάνει ο Orion. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα πυρομαχικά είναι απαγορευμένα όπλα για τον Batman, καθώς για εκείνον είναι ηθικά συνώνυμα του φόνου.

 

O θάνατος του Wolverine
O θάνατος του Wolverine
Wolverine (Logan Howlett)

Το 2014 κυκλοφόρησε το “Death of Wolverine” , το οποίο αποτελείται από 4 τεύχη. Είναι ο πιο πρόσφατος θάνατος του Logan, αλλά και ο πιο συγκινητικός. Ο Logan έρχεται αντιμέτωπος με μια μελανή σελίδα του παρελθόντος του, το πρόγραμμα Weapon X.

Στην αρχή του κόμικ, μαθαίνουμε πως λόγω ενός ιού στο microverse, ο Wolverine έχει χάσει το healing factor, δηλαδή τον μηχανισμό ταχείας θεραπείας του. Σκοτώνοντας μερικούς κυνηγούς κεφαλών που έχουν σταλθεί για να τον σκοτώσουν, ο Logan ψάχνει να βρει την ταυτότητα αυτού που τον επικήρυξε. Οδηγείται στο εργαστήριο του Doctor Abraham Cornelius, τον ιδρυτή του προγράμματος Weapon X. Ο Cornelius, συνεχίζει να κάνει πειράματα πάνω σε mutants, προσπαθώντας να αναπαράγει τα αποτελέσματα που είχε το πρόγραμμα στον Wolverine. Του λείπει όμως το healing factor . Όταν μαθαίνει πως ούτε ο Logan το έχει πλέον, εξαπολύει το προϊόν του τελευταίου του πειράματος εναντίον του. Ο Doctor στην συνέχεια, προσπαθώντας να ξεφύγει, ξεκινά την διαδικασία συγκόλλησης αδαμαντίου σε τρία άλλα πειράματα. Ο Wolverine σπάει το δοχείο με το αδαμάντιο πριν ξεκινήσει η διαδικασία. Ο ίδιος όμως, καλύπτεται από την ουσία, και στην συνέχεια, όταν σκληρύνει, πεθαίνει από ασφυξία.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά άρθρα εδώ
Προηγούμενο άρθροΑυτή Η Δασκάλα δεν είναι σαν τις άλλες – Μπρατισλάβα 1980
Επόμενο άρθροΑφιέρωμα στον εξπρεσιονιστή σκηνοθέτη Φριτς Λανγκ