thalassinosposterΟ Παντελής Θαλασσινός, κλείνει τη χειμερινή σεζόν με δυο παραστάσεις στον Σταυρό του Νότου, την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Μαΐου όπου θα παρουσιάσει τραγούδια από τον νέο του δίσκο, που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Μια μουσική παράσταση με καινούρια τραγούδια, διάσπαρτα, ανάμεσα σε κείνα που ξέρουμε ήδη και που τον έχουν καταξιώσει ως δημιουργό και ερμηνευτή.
Εκείνο που χαρακτηρίζει περισσότερο την παρουσία του Παντελή Θαλασσινού, είναι πως τα τραγούδια του έχουν καταγωγή. Αν και στα πρώτα του χρόνια στη δισκογραφία φάνηκε να είναι επηρεασμένος από τη δυτική νεανική μουσική, αναθεώρησε αρκετά από τα στοιχεία εκείνα και στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ανέτρεψε τα έως τότε δεδομένα, χαράζοντας μια πορεία διαφορετική με σημείο αιχμής το Αιγαίο πέλαγος και τα Ανατολικά παράλια που έγιναν η κινητήριος δύναμη του τραγουδιού του.

Ο Παντελής θαλασσινός γεννήθηκε στον Πειραιά το 1958 από γονείς νησιώτες. Σε ηλικία δυο χρονών εγκαταστάθηκε στη Χίο όπου πήγε και σχολείο και σε ηλικία επτά ετών άρχισε να παίζει μαζί με τον αδερφό του τον Γιάννη κιθάρα, από πρακτικά μαθήματα που έπαιρναν από τους μουσικούς του Ναυτικού Ομίλου Χίου, που δούλευε ο πατέρας του.

Μαζί με τον Γιάννη αρχίζουν να συμμετέχουν σε γκρουπ παίζοντας ροκ μουσική του 70, και τελειώνοντας το Γυμνάσιο το 1976, ο Γιάννης φεύγει για Ιταλία και ο Παντελής μπαρκάρει με το Καπετάν Σταμάτης ένα φορτηγό “μενεραλάδικο” και κάνει ένα γύρο του κόσμου. Ξεμπαρκάροντας το 77, αρχίζει να δουλεύει επαγγελματικά – ερασιτεχνικά σε διάφορες μπουάτ δουλεύοντας παράλληλα και το πρωί στην Ακτή Μιαούλη σε ένα ναυτιλιακό Πρακτορείο την ΤΡΑΝΣΜΕΔ.

To 1996 με τον Γιάννη Νικολάου δημιουργούν τους Λαθρεπιβάτες ένα φωνητικό ντουέτο και μπαίνουν στη δισκογραφία με το “Απόψε λέω να μην κοιμηθούμε” στην εταιρία ΜΙΝΟΣ με παραγωγό τον Ηλία Μπενέτο και με παρθενική εμφάνιση στο Ζυγό της Πλάκας με τη Χάρις Αλεξίου και τον Χάρρυ Κλυνν. Ακολουθεί ένα maxi single με τίτλο “Στη Βραζιλία” και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Στη συνέχεια υπογράφουν συμβόλαιο στην ΜΒΙ επί Ανδρέα Καϊάφα και εκεί κάνουν άλλους δύο δίσκους το Ταξίδι στ’ όνειρο και Λαθρεπιβάτες “Έτσι απλά”, με παραγωγό τον Μιχάλη Νικολούδη. Στη συνέχεια ο Παντελής παραμένει στην ΜΒΙ και αφού απέχει απ’ τη δισκογραφία για τρία χρόνια, αφήνει την Αθήνα και γυρίζει στη Χίο όπου δημιουργεί ένα χώρο μουσικής έκφρασης τη Μυροβόλο με σήμα τη Φαίδρα.. Εκεί ετοιμάζει και την πρώτη του δισκογραφική δουλειά και παράλληλα γράφει τραγούδια για άλλους ερμηνευτές (Πέτρο Γαϊτάνο, Βούλα Σαββίδη, Ελένη Κουβίδη, Νικόλα Μητσοβολέα) και συνεργάζεται με στιχουργούς σαν τους Μάνο Ελευθερίου, Ηλία Κατσούλη που – όπως λέει κι ο ίδιος – του διαμορφώνουν το στυλ.

Με ώριμο και καλό υλικό έρχεται στην Αθήνα και ηχογραφεί με την συνεργασία του Γιώργου Ανδρέου τον πρώτο του προσωπικό δίσκο που λέγεται “Νύχτας κύματα” και αμέσως γνωρίζει μεγάλη επιτυχία με τα τραγούδια “εισιτήριο στην τσέπη σου”, “πόνος άπονος” και Καράβια Χιώτικα, σε στίχους δικούς του, Ηλία Κατσούλη, Μάνου Ελευθερίου και Μάρσης Τσοπανομίχαλου.

Τον Γενάρη του 94 εγκαταλείπει τη Χίο για να υποστηρίξει το δίσκο του στην Αθήνα δουλεύοντας στο Ρόπτρο με τον Κώστα Μάντζιο, τον Κώστα Παυλίδη και την Αρετή Μπέλου. To ίδιο καλοκαίρι στην Πάρο συνεργάζεται με τον Ηρακλή Βαβάτσικα τη Μόρφω Τσαϊρέλη και τη γυναίκα του την Ελένη Αθανασιάδου, που ήταν πάντα παρούσα στις δουλειές της Πάρου και τα Χριστούγεννα του 1994 συνεργάζεται ξανά με τη Χαρούλα Αλεξίου στην πρώτη Νεφέλη στο θησείο.

Το 1994 κυκλοφορεί και τον δεύτερο δίσκο του με τίτλο “Αστρανάμματα” που περιείχε τα τραγούδια “Κράτα για το τέλος” και “Τα Σμυρναίικα τραγούδια”, που ξανατραγουδήθηκαν από τη Χαρούλα και το Γιώργο Νταλάρα αντίστοιχα.

Η σεζόν 95-96 ήταν σταθμός για τον Παντελή, που μαζί με την Αναστασία Μουτσάτσου τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και την Αθηνά Μόραλη, σε συνεργασία με τον Φώντα Βουγά φτιάχνουν τα 13 Φεγγάρια, με επιτυχία που συνεχίστηκε και την επομένη χρονιά με την προσέλευση του Κώστα Μακεδόνα στη θέση του Γεράσιμου.

Ακολούθησαν δύο πολύ επιτυχημένες σεζόν 97-98 και 98-99 στην Πανσέληνο στην Πλάκα μαζί με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, Σοφία Παπάζογλου, Νίκη Ξυλούρη, Γεωργία Γρηγοριάδου την πρώτη και Δέσποινα Ολυμπίου, Μαρία Αλεξίου τη δεύτερη σεζόν.

Τα Χριστούγεννα του 98 κυκλοφόρησε ο τρίτος κατά σειρά δίσκος του το “Ένα Κρυμμένο Αχ”. Στον δίσκο αυτό συνεργάστηκε και με τον αξέχαστο στιχουργό Άκο Δασκαλόπουλο. Οι άλλοι στίχοι ήταν όπως πάντα του Ηλία Κατσούλη της Λίτσας Μπεσκάκη και του Βαγγέλη Βελώνια, Παραγωγός σ’ αυτή τη δουλειά ήταν ο Κώστας Κωτούλας.

Έχει πολλές συμμετοχές σε συναυλίες και δίσκους, και έχει συνεργαστεί με τους Γιάννη Μαρκόπουλο, Γιάννη Σπανό, Γιώργο Χατζηνάσιο, Γιώργο Σταυριανό, Χάρις Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Μάριο Τόκα, Χρήστο Τσιαμούλη, κ.α. Έχει τραγουδήσει στο Ηρώδειο, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Μαρκόπουλου, στο Αρχ. θέατρο Φιλίππων με τις Χάρις ΑΛεξίου – Δήμητρα Γαλάνη, στο θέατρο Λυκαβηττού, στο Σ.Ε.Φ., και σε πολλά γήπεδα, στάδια και συναυλιακούς χώρους στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει κάνει μουσικές για θέατρο για διαφημίσεις στην τηλεόραση. μουσικά σήματα σταθμών, και τραγούδια για πολλούς καλλιτέχνες.

Σε συνδυασμό με την ανάλογη θεματογραφία των τραγουδιών του θα μπορούσε να θεωρηθεί συνθέτης που γράφει εύθυμους αλλά και μελαγχολικούς σκοπούς όπως αρμόζει στην «Άσπρη θάλασσα» με τα πανηγύρια του Αυγούστου, το θαλασσινό αγέρι και την «ερωτική αλμύρα». Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη που κατάφερε να μεταφέρει το μήνυμα της παράδοσης χωρίς να γίνει παραδοσιακός και να το εντάξει στη σύγχρονη μουσική κατάσταση.

Μαζί του παίζουν οι μουσικοί: Δημήτρης Γάσιας: βιολί, Φίλιππος Λευκαδίτης: κρουστά, Γιώργος Μακρής : γκάιντες, Πάνος Δημητρακόπουλος: κανονάκι, Γιάννης Πλαγιανάκος: μπάσο, Γιάννης Αγγελόπουλος: τύμπανα, Γιώργος Θεοδωροπουλος: πιάνο, Δημήτρης Παντος: κιθάρες, Ηχοληψία: Γιώργος Καρυώτης – Ευτύχης Γιαννακούρας.

 

Info


Πέμπτη 23 και Παρασκευή 24 Μαΐου

Σταυρός του Νότου Κεντρική Σκηνή

Φραντζή & Θαρυπου 35-37, Νέος Κόσμος

Ώρα: 22:30

Tηλ.: 210 9226975


 

Προηγούμενο άρθροΠρομηθέας Δεσμώτης
Επόμενο άρθροΗ ζωή της Hannah Arendt…στη μεγάλη οθόνη!