Φωτογραφία του Ντον Βίτο Κορλεόνε

Ο ισχυρός πατριάρχης της ιταλικής Μαφίας, ο παραδειγματικός οικογενειάρχης μιας πολυμελούς φαμίλιας. Με την ίδια άνεση μπορεί να είναι ένας βίαιος και αδίστακτος εγκληματίας που σκορπά το φόβο και ένας στοργικός πατέρας και σύζυγος που χαρίζει αγάπη. Είναι μια φιγούρα που ξεχωρίζει ανάμεσα στα μέλη των υπόλοιπων οικογενειών που απαρτίζουν τη μαφία λόγω της σοφίας και της εξυπνάδας που του χάρισαν τα χρόνια και οι εμπειρίες και της ευφράδειας του λόγου που διαθέτει. Πριν καταλήξει στη βία, ο Don ρίχνει τα επιχειρήματα στο τραπέζι με σκοπό να πείσει ακόμα και τους χειρότερους εχθρούς του. 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταφεύγουν στη δύναμη και τις γνωριμίες του για να λύσουν τα προβλήματα τους, όταν όλες οι άλλες λογικές μέθοδοι για την επίλυση τους έχουν αποτύχει. Ο Don δεν ζητά από τους φίλους του υπέρογκα ανταλλάγματα για τις χάρες που κάνει. Αυτό που ζητά είναι να μην ξεχνούν και να τον τιμούν αποκαλώντας τον «Νονό».

 

Σύντομη βιογραφία


Γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό της Σικελίας, το Corleone, στις 7 Δεκεμβρίου του 1891, με το όνομα Vito Andolini. Η σχέση του με τη μαφία ξεκίνησε από μικρή ηλικία, όταν το αδίστακτο χέρι της σκότωσε τον πατέρα του, Antonio Andolini και λίγο αργότερα τον αδελφό του, Paolo.  Οι άντρες της μαφίας ήθελαν να σκοτώσουν και τον Vito, ώστε, να μην πάρει εκδίκηση για τους δύο προηγούμενους θανάτους. Η μητέρα του αγοριού ήταν αυτή που ουσιαστικά του έσωσε τη ζωή και του έδωσε ανεπίσημα το «εισιτήριο» για το μακρινό ταξίδι στην Αμερική, ώστε να αρχίσει μια καινούρια ζωή. Στο σταθμό υποδοχής των μεταναστών, στο Ellis Island, οι υπάλληλοι έγραψαν για πρώτη φορά στα χαρτιά τους το όνομα Vito Corleone, όταν είδαν ένα σημείωμα στα ρούχα του αγοριού που ανέγραφε «Vito Andolini από το Corleone».

Μεγαλώνοντας στο αμερικανικό έδαφος, ο Vito προσπάθησε να ξεκινήσει μια ήσυχη ζωή, ωστόσο η ενασχόληση με τη μαφία ήταν ήδη προδιαγεγραμμένη. Το 1914, παντρεύτηκε την Carmela και απέκτησε τέσσερα παιδιά: τον Santino (Sonny) , τον Frederico (Freddo), τον Michael και την Constanzia (Connie).

 

Το βιβλίο


 

Το 1969, ο συγγραφέας Mario Puzo έγραψε το βιβλίο με τίτλο «Ο Νονός», στο οποίο αφηγείται την ιστορία της σιτσιλιάνικης οικογένειας των Corleone, η οποία κατείχε ηγετικό ρόλο στη μαφία της  Νέας Υόρκης. Εκεί εμφανίζεται για πρώτη φορά ο χαρακτήρας του DonVito Corleone. Τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, τα χάρτινα πρόσωπα απέκτησαν μορφή μέσα από την ομώνυμη ταινία που σκηνοθέτησε ο Francis Ford Coppola.

 

Ο Marlon Brando και ο ρόλος


 

Δεύτερη φωτογραφία του Ντον Βίτο ΚορλεόνεΟ χαρισματικός ηθοποιός Marlon Brando ήταν αυτός που ενσάρκωσε τον Don στη μεγάλη οθόνη. Παρά το τεράστιο υποκριτικό του ταλέντο δεν ήταν η πρώτη επιλογή για τον ρόλο από το στούντιο της Paramount που είχε αναλάβει την ταινία, μιας και υπήρχαν διάφορες φήμες που συνόδευαν το όνομά του. Οι ηθοποιοί Orson Welles, Antony Quinn  και Lawrence Olivier ήταν μεταξύ αυτών που είχαν προταθεί για το ρόλο, ενώ οι Burt Lancaster και Frank Sinatra επιθυμούσαν να υποδυθούν τον ισχυρό άντρα.

Τόσο, όμως,ο σκηνοθέτης της ταινίας, όσο και ο συγγραφέας του βιβλίου ήταν πεπεισμένοι ότι ο Brando ήταν η πιο κατάλληλη επιλογή για τον ρόλο, αφού είχε την ικανότητα να μαγνητίζει τα πλήθη με τον τρόπο της ερμηνείας του. Χρειάστηκε ο ηθοποιός να περάσει από οντισιόν για πρώτη φορά στην καριέρα του, για να πείσει τους υπεύθυνους του στούντιο να τον αποδεχτούν. Εκεί, κάνοντας μόνος του το μακιγιάζ για τον χαρακτήρα του, έβαλε βαμβακερό μαλλί στα μάγουλά του (εσωτερικά), αφού ήθελε ο Don να μοιάζει με «μπουλντόγκ».

 

Ατάκες και σκηνές που άφησαν εποχή


 

-“I’m gonna make him an offer he can’t refuse”.

Η φράση αυτή, την οποία απευθύνει ο Don στον Johnny Fontana στην αρχή της ταινίας, ψηφίστηκε ως η δεύτερη καλύτερη ατάκα στις 100 καλύτερες του κινηματογράφου ενώ έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη σύγχρονη κουλτούρα.

-“A man who doesn’t spend time with his family can never be a real man”.

Στην ίδια σκηνή, ο Don τονίζει τη σημασία που θα πρέπει να έχει η οικογένεια στην ζωή ενός πραγματικού άντρα.

-Μια καθαρά οικογενειακή στιγμή. Πατέρας και γιος μιλάνε για την οικογένεια και για τις «δουλειές», ενώ προετοιμάζεται η «καρέκλα» του Michael Corleone στην κορυφή της φαμίλιας.

 

 

-Η υποκριτική του Brando φτάνει στο απόγειο της στις σκηνές που ο Don μαθαίνει για το θάνατο του γιου του, Sonny, και αργότερα πηγαίνει στο νεκροτομείο να τον δει.

 

 

 

Ο Don θα μπορούσε να έχει σκοτωθεί από τους άπειρους εχθρούς του. Ωστόσο, ο θάνατος του δεν έγινε κάτω από τέτοιες συνθήκες. Τον πρόδωσε η καρδιά του στον κήπο του σπιτιού του, μια ηλιόλουστη μέρα ενώ έπαιζε με τον εγγονό του, Anthony.

 

 

Πίσω από τις κάμερες


 

Ο Ντον Βίτο Κορλεόνε και μια γάτα -Πολλοί ήταν οι αληθινοί μαφιόζοι που επηρέασαν τη δημιουργία του χαρακτήρα του Vito. Την μεγαλύτερη επιρροή άσκησε ο Ιταλοαμερικανός περιβόητος μαφιόζος Frank Costello. Μάλιστα, ο Brando πήρε την έμπνευση για τη χροιά της φωνής του χαρακτήρα του ακούγοντας την ηχογραφημένη φωνή του Costello.

-Ο Brando για να μεταμορφωθεί σε Vito Corleone έπρεπε να περνά κάθε φορά αρκετή ώρα στην καρέκλα του μακιγιάζ και αυτό γιατί ήταν 46 ετών ενώ ο χαρακτήρας του ήταν αρκετά χρόνια μεγαλύτερος.

-Η γάτα που κρατά ο Don στα χέρια του στην αρχή της ταινίας, όταν κάθεται στο γραφείο του σπιτιού του ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο γάμος της κόρης του δεν ήταν μέρος του σεναρίου. Ο Coppola την είδε που τριγυρνούσε στο στούντιο και χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις την έβαλε στα χέρια του Brando.

-Ακόμα και αν δεν εμφανίζεται σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, ο Brando έλαβε για την ερμηνεία του το δεύτερο Oscar της καριέρας του. Στην τελετή απονομής, δεν εμφανίστηκε ο ίδιος, αλλά η ινδιάνα ηθοποιός Sacheen Littlefeather. Με τον τρόπο αυτό,  ο ηθοποιός έδειξε τη δυσαρέσκεια του για την κακομεταχείριση των αυτόχθονων Ινδιάνων στην Αμερική.

 

Η συνέχεια…


 

Μετά τον θάνατο του Don, ο γιος του, Michael, αναλαμβάνει τα ηνία της αυτοκρατορίας του. Ο ιδεαλιστής Michael αλλάζει με το που έρχεται σε επαφή με την εξουσία. Μαζί με αυτόν, αλλάζει και η σχέση με την οικογένεια του, τη σύζυγο και τα αδέλφια του. Η ιστορία του Michael, τον οποίο υποδύθηκε ο Al Pacino, είναι ένα ξεχωριστό και πολύ ενδιαφέρον κεφάλαιο στην τριλογία του «Νονού», που δείχνει πως ένας άνθρωπος παλεύει με τις δυνάμεις του καλού και του κακού που υπάρχουν μέσα του για να πάρει τις πιο σωστές αποφάσεις.

 

Βιβλιογραφία

en.wikipedia.org

godfather.wikia.com

www.imdb.com

 

 

Προηγούμενο άρθροΜια υπέροχα διαταραγμένη «Μεταμόρφωση» (“Horns”) από 13 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους
Επόμενο άρθροΈκθεση Ζωγραφικής της Luiza Knutt