Εξώφυλλο του βιβλίου "Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές", του Πάνου Χριστοδούλου από τις εκδόσεις ΚέδροςΤο παιδικό βιβλίο του Πάνου Χριστοδούλου «Ο Νταβίντ δεν ήρθε για διακοπές» έγινε διαδικτυακό παιχνίδι. Ένα online παιχνίδι που απευθύνεται σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς με σκοπό να ξυπνήσει μέσα μας τον άνθρωπο και την αγάπη για τον συνάνθρωπο, σε μια εποχή που το ρατσιστικό μίσος αναζωπυρώνεται. Ο σχεδιασμός του είναι τέτοιος ώστε να μπορεί να παίζεται στις σχολικές τάξεις ή στο σπίτι με τους γονείς, σε συνδυασμό ή και ανεξάρτητα από την ανάγνωση του βιβλίου, ενώ στην ιστοσελίδα του παιχνιδιού οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς μπορούν να βρουν πολλά υλικά (βιβλιογραφία, χρήσιμες διευθύνσεις, ιδέες για σχέδια εργασίας κ.ά.) που θα βοηθήσουν στις συζητήσεις τους με τα παιδιά. Οι ενδιαφερόμενοι ας μπουν στη διεύθυνση www.navid.gr. Το διαδικτυακό παιχνίδι που από πολλούς θεωρείται χάσιμο χρόνου, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο αποκτώντας εκπαιδευτικό χαρακτήρα και επιβεβαιώνοντας ότι η ψυχαγωγία μπορεί να είναι μια από τις πιο αποδοτικές μαθησιακές μεθόδους του παρόντος και του μέλλοντος.

 

 

Λίγα λόγια για το παιχνίδι


Το ηλεκτρονικό παιχνίδι “Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές” είναι ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι με θέμα τους πρόσφυγες που έχει σχεδιαστεί για να παιχτεί μέσα στη σχολική τάξη ή με τους γονείς στο σπίτι. Το παιχνίδι έχει δυο παιδαγωγικούς στόχους: αρχικά, να ενημερώσει τα παιδιά για όσα συμβαίνουν στις χώρες καταγωγής των προσφύγων, τις δυσκολίες και τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν στην απόφασή τους να φύγουν για να σωθούν και έπειτα να παρουσιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους οργανισμούς αρωγής των προσφύγων και να τα ευαισθητοποιήσει ώστε να κατανοήσουν τη θέση και τα προβλήματα κάποιων ξένων που ζουν στην Ελλάδα. Στο παιχνίδι περιγράφεται ρεαλιστικά η κατάσταση μιας χώρας που έχει δικτατορία και στην οποία καταπατώνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο


Στο σχολείο του Άλκη ήρθε ένας καινούριος μαθητής που δεν κατάγεται από την Ελλάδα. Λέγεται Ναβίντ και έφτασε εδώ με τη μητέρα του, έπειτα από ένα μεγάλο και επικίνδυνο ταξίδι. Τι ήρθε όμως να κάνει στην Ελλάδα και πού βρίσκεται ο μπαμπάς του; Σίγουρα δεν ήρθε για διακοπές, γιατί, αν ήταν έτσι,δε θα γραφόταν στο σχολείο, θα πήγαινε στα νησιά. Άλλωστε, δεν έχουν σχολεία στη χώρα του; Δεν έχουν ίντερνετ, παγωτά, τηλεόραση, μπάλα; Μέσα από τις σχολικές του εκθέσεις ο Άλκης θα προσπαθήσει να βρει απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα και θα ανακαλύψει ότι η χώρα του φίλου του, του Ναβίντ,έχει όλα τα παραπάνω, αλλά και πολλά διαφορετικά από την Ελλάδα. Ένα βιβλίο για το ρατσισμό και την ξενοφοβία, ένα βιβλίο για όλους τους Ναβίντ που ζουν δίπλα μας.

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα


Ο Πάνος Χριστοδούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Εργάστηκε για 3 χρόνια ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα “Τα Νέα” και έχει συνεργαστεί με διάφορους φορείς σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σήμερα είναι δικηγόρος στο “Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες”. Έχει εκδώσει δύο παραμύθια, “Ο μικρός Ορέστης έχει ορέξεις και πόνο στην κοιλιά” (2003) και “Το παιδί και τα θυμωμένα αστέρια” (2006) από τις εκδόσεις “Άγκυρα” και τα βιβλία “Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές” (2007), “Τροχονόμος στα Κατσάβραχα” (2009), “Ο Ζαχαρίας και η σπιτική μπεσαμέλ” (2010), Η μπάλα της ζωής τους (2012) από τις εκδόσεις “Κέδρος”.

 

Πληροφορίες Βιβλίου


Τίτλος: Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές

Συγγραφέας: Πάνος Χριστοδούλου

Εικονογράφηση: Άννα – Μαρία Παπαδημητρίου

Εκδοτικός οίκος: Κέδρος

Έτος έκδοσης: 2007

ISBN 978-960-04-3651-8

 

Προηγούμενο άρθροΠρώτο Διεθνές Συνέδριο, με τίτλο «Δημιουργική γραφή»
Επόμενο άρθρο«Ο Post Hamlet συναντά τη Δύσθυμη Αναγέννηση του Γιώργου Χειμωνά»