Σκηνοθεσία: Mark Osborne
Πρωταγωνιστούν: Mackenzie Foy, Jeff Bridges, Paul Rudd
Υπόθεση: Ο Μικρός Πρίγκηπας (The Little Prince) – Σε μια μουντή, σύγχρονη πόλη με μουντούς, εργασιομανείς ανθρώπους ένα πανέξυπνο κορίτσι προσπαθεί με τη βοήθεια της μητέρας της να περάσει τις εισαγωγικές εξετάσεις, ώστε να φοιτήσει στην αξιόλογη ακαδημία Werth. Εξαιτίας ενός λάθους στη συνέντευξή της αποτυγχάνει και τότε η επίμονη μητέρα της παίρνει την απόφαση να μετακομίσουν κοντά στην ακαδημία, ενώ παράλληλα της φτιάχνει ένα πλήρες πρόγραμμα μελέτης για να προετοιμαστεί κατάλληλα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Φτάνοντας στο νέο σπίτι ανακαλύπτουν πως έχουν για γείτονα έναν παράξενο συνταξιούχο αεροπόρο, που επισκευάζει στην αυλή του ένα παλιό αεροπλάνο. Η εκκεντρικότητά του μαγνητίζει το μικρό κορίτσι και κρυφά από τη μητέρα της αντικαθιστά τον χρόνο μελέτης κάνοντας παρέα μαζί του. Ο γέρος φίλος της σταδιακά μοιράζεται μια ιστορία από το παρελθόν, όπου ένα αεροπορικό ατύχημα τον έφερε στην έρημο και εκεί γνώρισε ένα αγόρι από έναν μακρινό αστεροειδή, που ονομαζόταν ο «Μικρός Πρίγκηπας».

Κριτική της ταινίας Ο Μικρός Πρίγκηπας

Πίσω στο μακρινό 1943, ο αριστοκράτης, λογοτέχνης και πρωτοπόρος στην αεροπορία Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ εξέδωσε τον «Μικρό Πρίγκηπα», ένα συγγραφικό διαμάντι που θα έμενε στην ιστορία της λογοτεχνίας και θα επηρέαζε για πάντα τον κόσμο. Τα χρόνια που ακολούθησαν η ιστορία του μεταφέρθηκε σε κάθε μορφή τέχνης, από θεατρικές παραστάσεις μέχρι κόμικ και από όπερα μέχρι άνιμε, ενώ η εικονογράφησή του έγινε τόσο διάσημη που αποτυπώθηκε σε τετράδια, κούπες, τσάντες, ακόμη και κοσμήματα. Το 2015, όμως, έχει νόημα άλλη μία μεταφορά της χιλιοδιαβασμένης νουβέλας; Παραμένουν ισχυρές οι αλληγορίες του τριαντάφυλλου, της αλεπούς και του φιδιού; Ο σκηνοθέτης Mark Sorbone μας πείθει πως μάλλον ναι!

Μια παρεξήγηση που μπορεί εύκολα να συμβεί στο κοινό είναι ότι η ταινία πρόκειται για αυτούσια μεταφορά του κλασικού βιβλίου. Στην πραγματικότητα χρησιμοποιούνται μόνο μερικά κομμάτια, με την αρχική πλοκή να αποτελεί κυρίως έμπνευση για μια ολοκαίνουρια ιστορία. Ένα μικρό κορίτσι προσπαθεί να ανταπεξέλθει σε έναν σκληρό κόσμο γεμάτο απαιτήσεις, κάτι που δεν απέχει από τις σύγχρονες μεγαλουπόλεις. Η οργανωτική μητέρα της, επίσης παγιδευμένη ως γρανάζι του συστήματος, κάνει τα πάντα για να προσφέρει τα απαραίτητα, κατά την άποψή της, εφόδια στην κόρη της, προγραμματίζοντας με χιουμοριστικό, αλλά και αληθινά τρομακτικό τρόπο κάθε λεπτό της υπόλοιπης ζωής. Σαν ηλιαχτίδα σε αυτόν τον γκρίζο κόσμο, εμφανίζεται ένας φευγάτος ηλικιωμένος και σαν απαγορευμένος φίλος του μικρού κοριτσιού αρχίζει να τις μαθαίνει όσα δεν υπάρχουν στα βιβλία που μελετά.

Εάν αναρωτιέστε πώς συνδέεται η νέα υπόθεση με τον «Μικρό Πρίγκηπα», αυτό συμβαίνει μέσω δύο οδών: αφενός, ο γέρος πρωταγωνιστής είναι ο αεροπόρος του βιβλίου και τα όσα συνέβησαν μεταφέρονται ως αποσπασματικά flashback· αφετέρου, οι χαρακτήρες του βιβλίου έχουν εισχωρήσει περίτεχνα στο δυστοπικό περιβάλλον της ταινίας. Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται ταυτόχρονα χρήση της πρωτότυπης ιστορίας και του νοήματος πίσω από τις λέξεις. Με έναν καλοδεχούμενο διδακτισμό, το φιλμ ανοίγει διάφορα μέτωπα, όπως την απώλεια, προερχόμενη είτε από ανθρώπινα μονοπάτια που χωρίζουν είτε από τον αναπόφευκτο θάνατο, τη λήθη, την υπερβολική οργάνωση, τους παρανοϊκούς ρυθμούς του σήμερα και τη χαμένη παιδικότητα. Ο σκοπός, όμως, δεν είναι να προωθήσει μια αιώνια ανωριμότητα, αλλά να υπενθυμίσει μια ζυγισμένη ενηλικίωση η οποία θα διατηρεί τις αξίες που αυθόρμητα φέρουν τα παιδιά και στερούνται οι ενήλικες.

scene_from_the_little_prince
Ο Μικρός Πρίγκηπας και η αλεπού

Το κινούμενο σχέδιο χωρίζεται σε δύο είδη, τα οποία συνυπάρχουν μεταξύ τους κάτι παραπάνω από αρμονικά. Η κεντρική υπόθεση είναι σχεδιασμένη στον υπολογιστή, στο τρισδιάστατο στυλ της αγαπημένης Pixar, ενώ τα flashback απεικονίζονται με stop-motion. Φυσικά δε λείπει η αυθεντική εικονογράφηση του Σαιντ-Εξυπερύ, αποτυπωμένη σε χαρτιά που ανταλλάζουν οι δύο πρωταγωνιστές. Τις όμορφες εικόνες έρχεται να ντύσει η μουσική του Hans Zimmer, με μια πνοή μεγαλείου που προκαλεί ρίγος, και ένα δυνατό καστ δανείζει ταιριαστά τις φωνές τους. Υπάρχουν κωμικά σημεία, σκηνές δράσης και πλούσια συγκίνηση, που ικανοποιούν μια μεγάλη γκάμα συναισθημάτων για τον θεατή.

Στην περίπτωση που είστε φανατικός θαυμαστής του βιβλίου, ίσως διαφωνήσετε με την ερμηνεία του κειμένου από τους δημιουργούς ή ενοχληθείτε από τις έντονες διαφορές, αλλά σίγουρα μπορείτε να χαρείτε για το πόσο καταφέρνει μέχρι σήμερα να εμπνέει αυτό το πολυδιάστατο παραμύθι και να μοιάζει ακόμη πιο επίκαιρο. Εάν δεν αγαπάτε ιδιαίτερα το βιβλίο, μη βιαστείτε να απορρίψετε την ταινία, καθώς πρόκειται για μια ανεξάρτητη και πολύ συγκινητική ιστορία. Τέλος, εάν δεν έχει τύχει να διαβάσετε τον «Μικρό Πρίγκηπα», τότε θεωρείστε το έργο μια καλή ευκαιρία για να το ανακαλύψετε. Ασυζητητί η καλύτερη κινηματογραφική πρόταση των εορτών για τις οικογένειες, αλλά και για όλους τους ενήλικες που διατηρούν προσεκτικά φυλαγμένη την παιδικότητά τους.

Trailer της ταινίας Ο Μικρός Πρίγκηπας

https://www.youtube.com/watch?v=pSjWASpQsrc

Στοιχεία της ταινίας Ο Μικρός Πρίγκηπας

Σκηνοθεσία: Mark Osborne
Σενάριο: Irena Brignull, Bob Persichetti
Παραγωγοί: Camille Cellucci, Brice Garnier, Jinko Gotoh κ.α.
Καστ: Mackenzie Foy, Jeff Bridges, Paul Rudd, Rachel McAdams, Benicio Del Toro, Marion Cotillard  κ.α.
Μουσική: Hans Zimmer, Richard Harvey
Χώρα: Γαλλία
Έτος κυκλοφορίας: 2015
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 108′
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 22 Μαΐου 2015
Ημερομηνία κυκλοφορίας στην Ελλάδα: 31 Δεκεμβρίου 2015
Εταιρίες παραγωγής: Onyx Films, Orange Studio, On Entertainment κ.α.
Εταιρία διανομής στην Ελλάδα: FEELWOOD

IMDB

Προηγούμενο άρθροMarvin’s Room – Πανελλήνια πρώτη στον Πολυχώρο Vault
Επόμενο άρθροLaurence Anyways του Xavier Dolan