Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο μεγάλος ποιητής, συγγραφέας, συνθέτης και τραγουδιστής Leonard Cohen. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από την εταιρεία του Sony Music Canada στο προφίλ του διάσημου τραγουδιστή στο Facebook: «Με βαθύτατη λύπη ανακοινώνουμε ότι ο θρυλικός ποιητής, τραγουδοποιός και καλλιτέχνης Leonard Cohen απεβίωσε. Έχουμε χάσει έναν από τους πιο αξιοθαύμαστους και παραγωγικούς οραματιστές. Η κηδεία θα γίνει στο Λος Άντζελες. Η οικογένειά του ζητά να σεβαστείτε την ιδιωτική της ζωή κατά τη διάρκεια του πένθους της». Στην ανάρτηση δεν αναφέρθηκαν ούτε τα αίτια, ούτε η ακριβής ώρα θανάτου.

Από την δήλωση του γιού του, Adam Cohen, στο περιοδικό Rolling Stone συμπρεραίνουμε ότι τουλάχιστον δεν υπέφερε: «Ο πατέρας μου απεβίωσε γαλήνια στο σπίτι του στο Los Angeles έχοντας επίγνωση ότι ολοκλήρωσε αυτό που ένιωθε ότι ήταν ένας από τους σπουδαιότερους δίσκους του. Έγραφε μέχρι και την τελευταία στιγμή με το μοναδικό του χιούμορ.» Ο Leonard Cohen ήταν ένας από τους λίγους μεγάλους καλλιτέχνες που απολαμβάνουν το προνόμιο της απήχησής τους στο κοινό ενώ βρίσκονται εν ζωή.

Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που έχουν ένα βιβλίο των τους γονιών τους στη βιβλιοθήκη  με τίτλο «Τα ποιήματα του Leonard Cohen». Ούτε είναι λίγοι όσοι ακούνε ακόμα κάποιο παλιό βινύλιο ή μια playlist με τα τραγούδια του. Η μουσική  και τα ποιήματά του άγγιξαν πολλούς ανθρώπους και αντιπροσώπευσαν διαφορετικές γενιές. Ο Cohen έθιξε διαχρονικά ζητήματα όπως η θρησκεία, η πολιτική, η απομόνωση, η σεξουαλικότητα και οι διαπροσωπικές σχέσεις. Άραγε το ήξερε ότι θα πεθάνει; «Η μεγάλη αλλαγή είναι να συνειδητοποιείς πόσο κοντά είσαι στο θάνατο» είπε σε συνέντευξή του στο New Yorker πριν ένα μήνα.

 

O Leonard Cohen
O Leonard Cohen που απεβίωσε τον Νοέμβριο του 2016

Ο Leonard Cohen στην εφηβεία του έμαθε κιθάρα και έγινε μέλος των Buckskin Boys. Με τη λογοτεχνία καταπιάστηκε ενώ φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο McGill και εξέδωσε τα πρώτα του ποιήματα. Ο πρώτος του δίσκος Songs of Leonard Cohen κυκλοφόρησε στις 27 Δεκεμβρίου 1967. Η Ελλάδα είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον γνωστό τραγουδιστή πρωτού γίνει γνωστός κατά τη διάρκεια της διαμονής του στην Ύδρα (1963-1966). Ο Cohen, όπως έγραψε σε έναν φίλο του, ένιωσε αποδεκτός από την τοπική κοινωνία όταν ο άνθρωπος που μάζευε τα σκουπίδια με τον γάιδαρό του ξεκίνησε να περνάει από το σπίτι του. «Είναι σαν να λαμβάνεις τη Λεγεώνα της Τιμής. Το να έχω αυτό εδώ το σπίτι κάνει τις μεγάλες πόλεις λιγότερο τρομακτικές. Μπορώ πάντα να επιστρέφω εδώ και να περνάω όμορφα, να τα βγάζω πέρα σε έναν μικρό παράδεισο.»

Λένε ότι ο κάθε άνθρωπος πεθαίνει δύο φορές. Η πρώτη είναι ο φυσικός θάνατος. Η δεύτερη είναι η τελευταία φορά που κάποιος θα πει το όνομά σου. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ο Leonard Cohen θα ζήσει για πολύ καιρό ακόμα.

leonardcohen.com

 

Ένα από τα διασημότερα τραγούδια του μεγάλου τραγουδοποιού Leonard Cohen

https://www.youtube.com/watch?v=IEVow6kr5nI

 

Προηγούμενο άρθροΟι φεστιβαλικές ημέρες συνεχίζονται: ΄Β Μέρος ΦΚΘ
Επόμενο άρθρο40 Χρόνια ΠΕΚΚ