Υπόθεση ταινίας Ο Κύριος Όβε (A Man Called Ove / En man som heter Ove)
O Kύριος Όβε ζει μόνος, η σύζυγος του Σόνια, πέθανε πριν έξι μήνες από καρκίνο. O Kύριος Όβε αγαπά την τάξη, την οργάνωση, τους κανόνες, την εργατικότητα, την αυτάρκεια. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που ορίζουν μια ευνομούμενη και λειτουργική κοινωνία. Και πάνω σε αυτές τις βάσεις στήριξε και την λειτουργία του οικισμού στον οποίο διαμένει ως διαχειριστής του για πολλά έτη. Όχι όμως πια. Οι κάτοικοι του οικισμού επαναστάτησαν και τον καθαίρεσαν. Γιατί; Γιατί είναι ηλίθιοι, κι αυτοί όπως και όλος ο κόσμος. Ζει σε έναν κόσμο ηλιθίων που έχει ενοχλητικά κατοικίδια, δεν ξέρει να οδηγεί ούτε να διαλέγει αυτοκίνητα, βγάζει προσφορές για πράγματα που δεν χρειάζεσαι, και οδηγεί σε δρόμους που απαγορεύεται η οδήγηση. Και το χειρότερο, αγνοεί τις σωστές υποδείξεις. Όλα πια είναι ένα χάος. Ειδικά από τότε που έφυγε η Σόνια. Η Σόνια. Στην ζωή του δεν υπήρχε τίποτα πριν από αυτήν, και ούτε θα υπάρξει τίποτα μετά από εκείνη. Γι’ αυτό κι αυτός θα πάει να τη συναντήσει. Το έχει αποφασίσει, και όλα έχουν προετοιμαστεί. Καθώς είναι έτοιμος λοιπόν να αρχίσει την ύστατη ιεροτελεστία του αποχαιρετισμού, από το παράθυρο του βλέπει την καινούργια οικογένεια που μετακομίζει στο διπλανό σπίτι. Ένας θόρυβος ακούγεται. Ποιος ξέρει τι γκρέμισαν. Ούτε να αυτοκτονήσει με την ησυχία του δεν μπορεί κανείς πια. Μάλλον θα πρέπει να το αναβάλει για αργότερα.

2-700x466

Κριτική της ταινίας O Kύριος Όβε

O Kύριος Όβε είναι μια γλυκόπικρη και διασκεδαστικά συγκινητική ιστορία βασισμένη στο ομώνυμο best seller του Σουηδού συγγραφέα Fredrik Backman. Ο ήρωας της ιστορίας είναι η κλασσική περίπτωση του δύστροπου και μισάνθρωπου ηλικιωμένου, που η συμπεριφορά του τον κάνει αφόρητο στους γύρω του. Αγενής, απόλυτος, δεν έχει να πει καλή κουβέντα για κανέναν και για τίποτα. Απομονωμένος στην πειθαρχημένη του αυτάρκεια, χλευάζει την ακατάσχετη ανοησία του κοινωνικού του περίγυρου, που του είναι αβάσταχτη. Ο μόνος άνθρωπος που έδινε νόημα στο χάος που τον περιβάλλει ήταν η γυναίκα του, και αυτή δεν υπάρχει πια. Μαζί της έχασε και το νόημα της ζωής και έτσι η αυτοκτονία αποτελεί την μοναδική φωτεινή διέξοδο. Μέχρι που η μετακόμιση των καινούργιων του γειτόνων, του αδέξιου Πάτρικ, της δυναμικής Ιρανής Παρβανέχ και των δυο τους κοριτσιών, θα αλλάξει την ροή των πραγμάτων. Ναι τα υλικά της ιστορίας βασίζονται σε μια κλισέ συνταγή που έχουμε δει σε άπειρες εναλλαγές στην παγκόσμια κινηματογραφία. Αυτό όμως που ξεχωρίζει την κάθε ταινία από τις υπόλοιπες είναι ο τρόπος αφήγησης της ιστορίας. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση η ισορροπημένη διαχείριση της αφήγησης και η εγγενής βορειοευρωπαϊκή ατμόσφαιρα και ιδιοσυγκρασία του υλικού, είναι αυτή που κάνει την διαφορά.

kyrios-ove

Ο Hannes Holm σκηνοθετεί κρατώντας το μέτρο ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό, που βγαίνει οργανικά μέσα από την ίδια την ιστορία. O Κύριος Όβε είναι ένας συντηρητικός βορειοευρωπαίος, που πιστεύει στην πειθαρχεία, την εργατικότητα, την ευνομία και τους κανόνες. Το ψυχρό του περίβλημα δένει αρμονικά με με το μουντό και άχρωμο περιβάλλον των σουηδικών σπιτιών. Η αγάπη του για την τάξη εικονογραφείται στον γραφικό οικισμό του, με τα ομοιόμορφα σπιτάκια και τα λιθόστρωτα δρομάκια, ένας οικισμός προσεκτικά περιφραγμένος. Ο ήρωας είναι αληθοφανής άμα τη εμφανίσει. Το γεγονός ότι αποτυγχάνει συνεχώς να αυτοκτονήσει, από τυχαίες ενοχλήσεις του περίγυρου του, και ο τρόπος που το αντιμετωπίζει είναι από μόνο του κωμικό. Εκεί όμως που διαφέρει η συγκεκριμένη ιστορία είναι ο τρόπος που αποκαλύπτεται η αλήθεια του χαρακτήρα που θα εξηγήσει τα αίτια της συμπεριφοράς του και όλα αυτά που τον έχουν διαμορφώσει σε αυτό που είναι. Και στην περίπτωση αυτή έχουμε μια ολοκληρωμένη σκιαγράφηση αυτού του χαρακτήρα. Η ζωή του στο παρελθόν ξετυλίγεται σταδιακά μέσα από flash back, τα οποία αφηγούνται μια παράλληλη ιστορία με αυτήν της κοινωνικής του πραγματικότητας. Ο τρόπος όμως που μπλέκονται αυτές οι ιστορίες γίνεται το βασικό εργαλείο της πλοκής η οποία έχει μια εξαιρετική δραματική ροή. Καθώς εξελίσσονται τα γεγονότα αποκαλύπτεται η ουσία της ψυχοσύνθεσης του ήρωα, και η διάτρηση του ψυχρού του περιβλήματος φανερώνει την ευαισθησία ενός ανθρώπου που πιστεύει στην δικαιοσύνη. Έρχονται στο φώς τα τραγικά γεγονότα που καθόρισαν την ζωή του και αυτή του η ανάγκη για ύπαρξη σταθεράς. Δυστυχώς η βεβιασμένη ανάγκη για happy end τελειώνει κάπως εύκολα την γλυκιά αυτήν ιστορία, αφήνοντας μια επίγευση με μελό αποχρώσεις. Συνολικά πάντως είναι μια τρυφερή και όμορφη ταινία με ισορροπημένους τόνους κωμικού και δραματικού, ότι πρέπει για θερινό σινεμαδάκι.

  • O Kύριος Όβε

  • Σκηνοθεσία: Hannes Holm

  • Πρωταγωνιστούν: Rolf Lassgard, Ida Engvoll, Filip Berg, κ.α

  • Χώρα: Σουηδία

  • Διάρκεια: 116′

  • Διανομή: WEIRD WAVE

Προηγούμενο άρθροΜεταβολισμός: Προς ένα βιο-αστικό μέλλον
Επόμενο άρθροΚατερίνα Αγυιώτη «Φρουρός»