Ο αινιγματικός V

Ο αινιγματικός V

Ο V στην ταινία "V for Vendetta"

Ο άνθρωπος δίχως πρόσωπο. O άνδρας με το τραυματικό παρελθόν που θέλει να ξεχάσει. Αυτός είναι ο V, ένας από τους πιο αινιγματικούς χαρακτήρες που πέρασαν ποτέ από την μεγάλη οθόνη. “Remember, remember, the 5th of November…”, προτρέπει, να μην ξεχάσουμε ποτέ την 5η Νοεμβρίου. Την ημέρα που θα πάρει επιτέλους την εκδίκησή του.

 

 

 

 

Ο V στο comic


Εξώφυλλο του κόμικ "V for Vendetta"

Ο V είναι ο κύριος χαρακτήρας στα δέκα τεύχη του comic “V for Vendetta” του Alan Moore, το οποίο κυκλοφόρησε από το 1982 ως το 1989 από την DC Comics, σε εικονογράφηση του David Lloyd. Η ιστορία η οποία διαδραματίζεται στο comic τοποθετείται χρονολογικά την δεκαετία του 1990, στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία έχει καταστραφεί από ένα πυρηνικό πόλεμο.

Ο V ως χαρακτήρας αποτελεί ένα αίνιγμα χωρίς λύση καθώς δεν μας αποκαλύπτεται ποτέ η ταυτότητά του. Το όνομά του προέρχεται από τον λατινικό αριθμό “V”, τον αριθμό του δωματίου στο οποίο κρατούνταν κατά τη διάρκεια ενός ιατρικού πειράματος της φασιστικής κυβέρνησης. Το πείραμα οδήγησε σε θάνατο τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, όχι, όμως, τον ίδιο. Η αντίδραση του οργανισμού του ήταν τελείως διαφορετική και αξιοθαύμαστη αφού απέκτησε ισχυρή αντοχή και δύναμη.

Ο V εξελίσσεται σε αναρχικό επαναστάτη που φορά πάντοτε μια μάσκα του Guy Fawkes για να κρύψει το πρόσωπό του. Κύριος σκοπός του είναι να καταστρέψει την κυβέρνηση και να αφυπνίσει τον λαό, οδηγώντας τον στην επανάσταση. Είναι εξαιρετικά μορφωμένος, ενώ χρησιμοποιεί στην ομιλία του το μέτρο με το οποίο ο Shakespeare έγραφε τα έργα του, τον ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο

Παράλληλα, σώζει τη ζωή, μιας 16χρονης κοπέλας, της Evey, η οποία έχει χάσει τους γονείς της εξαιτίας της κυβέρνησης, και γίνεται ο προστάτης της.

 

στην ταινία


Το 2006, η Warner Bros. γύρισε την ομώνυμη ταινία που βασίστηκε στο comic, σε σκηνοθεσία του James McTeigue και παραγωγή των Andy και Larry Watchovski και Joel Silver.

Αρχικά, ο ρόλος του V είχε προσφερθεί στον James Purefoy, ωστόσο ο ηθοποιός αποχώρησε μετά από έξι εβδομάδες γυρισμάτων καθώς δεν μπορούσε να φορά την μάσκα σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. Τελικά,  υποδύθηκε τον επαναστάτη o Hugo Weaving.

 

Σύγκριση


 Φωτογραφία του V Στο φιλμ, ο χαρακτήρας του V διαφέρει σε αρκετά σημεία από αυτόν του comic.

Καταρχήν, στην ταινία, ο V παρουσιάζεται ως μαχητής της ελευθερίας, ο οποίος νοιάζεται για τις αθώες ζωές που χάνονται, ενώ στο comic, ως μια αδίστακτη αναρχική φυσιογνωμία, που θα σκότωνε όποιον έβρισκε εμπόδιο στο δρόμο του. Γενικότερα, οι δημιουργοί της ταινίας προσπάθησαν να δείξουν το ανθρώπινο πρόσωπο του κεντρικού χαρακτήρα, ενώ ο Moore δημιούργησε μια απάνθρωπη και ψυχρή φυσιογνωμία που σπάνια δείχνει τα συναισθήματά της.

Επίσης, στο φιλμ, ο χαρακτήρας έχει παραμορφωθεί από εγκαύματα, δεν θεωρείται άσχημος, όπως στο comic.

Στο comic, o V αλλάζει μάσκα και κοστούμι και βγάζει την μάσκα μία και μόνο φορά, αν και το πρόσωπο του δεν είναι ορατό από τους αναγνώστες, ενώ στην ταινία φορά τα ίδια ρούχα συνεχώς ενώ κανείς δεν βλέπει το πρόσωπό του.

Στην ταινία, παραλληλίζεται η ιστορία του πρωταγωνιστή με αυτή δύο άλλων δημοφιλών χαρακτήρων: του Edmond Dantes, του χαρακτήρα του βιβλίου «Ο Κόμης Μόντε Χρίστο» του Αλέξανδρου Δουμά και του Φαντάσματος από «Το Φάντασμα της Όπερας» του Γκαστόν Λερού. Και οι τρεις χαρακτήρες είχαν τραυματικό παρελθόν και επανέρχονται για να πάρουν εκδίκηση. Επιπλέον, ο V κρύβει το πρόσωπό του όπως το Φάντασμα.

Στην ταινία, ο V προσπαθεί να παρακινήσει τον λαό να επαναστατήσει ενάντια στην φασιστική κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, στο comic, o V στηρίζεται μονάχα στην Evey η οποία θα συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε ο ίδιος, με την πεποίθηση ότι αν η ιδεολογία του μπορεί να αλλάξει ένα άνθρωπο, μπορεί να επηρεάσει  περισσότερους από έναν. ΄

Όσον αφορά το τέλος του χαρακτήρα, στο comic, ο V πεθαίνει μετά από πυροβολισμό, ενώ στην ταινία αφήνει την τελευταία του πνοή στα χέρια της Evey, μετά από μια μάχη στην οποία τραυματίστηκε θανάσιμα.

 

μάσκα του Guy Fawkes


H μάσκα του Guy FawkesΟ V έχει ως πρότυπο τον επαναστάτη Guy Fawkes. Ποιος, όμως, ήταν ο συγκεκριμένος άνδρας; Ο Guy Fawkes συμμετείχε στην Συνωμοσία της Πυρίτιδας ή αλλιώς Gunpowder Plot που θα γινόταν στην Αγγλία, στις 5 Νοεμβρίου του 1605. Η συνωμοσία περιελάμβανε την απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά της Αγγλίας, της οικογένειάς του και μελών της αριστοκρατίας, με την ανατίναξη του Παλατιού του Γουέστμινστερ, που στέγαζε το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Το σχέδιο ξεσκεπάστηκε πριν την ολοκλήρωση του. Ο Guy Fawkes και οι συνεργάτες του πέρασαν από ανακρίσεις με βασανιστήρια και μετά καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν για προδοσία και απόπειρα δολοφονίας.

Δεν θα μπορούσε να μην ταυτίζεται ο V με τον Guy Fawkes καθώς σχεδιάζει και ο ίδιος να ανατινάξει το Κοινοβούλιο στις 5 Νοεμβρίου. Μάλιστα, ο V αντιγράφει όλη την ενδυμασία που φορά ο Fawkes σε αποτυπώσεις τις εποχής εκείνης. Το κοστούμι του αποτελείται από μια περούκα με μαύρα μαλλιά και μια ενδυμασία σε μαύρο χρώμα που περιλαμβάνει καπέλο, κάπα, μπότες, ρούχα και γάντια. Η μάσκα, η οποία εμφανίστηκε αρχικά στο comic και μετά στην ταινία αποτυπώνει το πρόσωπο του Fawkes με μεγάλο χαμόγελο, κόκκινα μάγουλα, μουστάκι και μούσι.

Η λειτουργία της μάσκας έχει πρακτικό και συμβολικό χαρακτήρα. Την φορά για να κρύψει τα σημάδια στο πρόσωπό του, αλλά και να αποκρύψει την ταυτότητά του. Έτσι, ξεφεύγει από την ανθρώπινη υπόσταση του και γίνεται περισσότερο η «ιδέα» της επανάστασης, μια ιδέα την οποία υποστηρίζει με πάθος.

 

Επιρροές


Μέλη των Anonymous με μάσκες Guy FawkesΠολλές είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες έχει χρησιμοποιηθεί δημόσια η μάσκα του Guy Fawkes, μετά την κυκλοφορία της ταινίας. Η μάσκα έχει γίνει πλέον ένα σύγχρονο σύμβολο επανάστασης, ενάντια στην καταπίεση οποιασδήποτε μορφής. Το 2008, μέλη της ομάδας Anonymous, η οποία αποτελείται από hackers και ακτιβιστές, φόρεσαν τη μάσκα σε δημόσια διαδήλωση, όταν καταφέρθηκαν εναντίον της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας. Το ίδιο έγινε και το 2011 με τους υποστηρικτές του κινήματος “Occupy Wall Street”. Στην Ταϊλάνδη, το καλοκαίρι του 2013, άνθρωποι που διαδήλωναν ενάντια στην κυβέρνηση φόρεσαν τη συγκεκριμένη μάσκα ενώ το πρόσωπο του Guy Fawkes έπαιξε τον δικό του ρόλο στις διαδηλώσεις για την Αραβική Άνοιξη, πάλι το 2011.

 

 

 

 

Βιβλιογραφία 


en.wikipedia.org

el.wikipedia. org
www.ign.com
thatwasnotinthebook.com
theweek.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply