Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου ρίχνει την αυλαία του το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Πολλές και αξιόλογες οι ταινίες και τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν το Σάββατο και την Κυριακή 3 και 4 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, με τις οποίες το Φεστιβάλ θα αποχαιρετίσει το πιστό κοινό του και θα ανανεώσει το ραντεβού του για την επόμενη χρονιά. Ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε κάποιες ταινίες που θα έχετε τη χαρά να απολαύσετε το τελευταίο αυτό διήμερο του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ.

Νύχτες Πρεμιέρας – Προβολές του Σαββατοκύριακου

Φαντάσου να Ξυπνούσες μια Μέρα και η Μουσική να Είχε Εξαφανιστεί / Imagine Waking Up Tomorrow and All Music Has Disappeared

3/10/2015 (ODEON Όπερα, 18:00) & 4/10/2015 (Δαναός 2, 21:00)

Τη δεκαετία του 80′, ο Μπιλ Ντράμοντ ήταν στο απόγειο της μουσικής του καριέρας μαζί με τον Τζίμι Κόουτι, υπό το όνομα “The KLF”. Ήταν όλοι πεπεισμένοι πως το έργο του θα άντεχε στο πέρασμα του χρόνου. Όλοι εκτός από τον ίδιο, που αποφάσισε ξαφνικά όχι μόνο να σταματήσει να ηχογραφεί, αλλά και να καταστρέψει οτιδήποτε δικό του είχε μέχρι τότε ηχογραφηθεί, συμπεριλαμβανομένης της δισκογραφίας των KLF και της περιβόητης εμφάνισής τους στα βραβεία Brit. Και, σαν γνήσιος ροκ σταρ, πυρπόλησε όλο του το υλικό ανάβοντας μία μεγάλη φωτιά με χαρτονομίσματα, συνολικής αξίας ενός εκατομμυρίου στερλινών!

Σε αυτό το έξοχο ντοκιμαντέρ που προβάλλουν οι Νύχτες Πρεμιέρας και ενθουσίασε σινεφίλ και φιλόμουσους στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, ο Ντράμοντ μας προσφέρει έναν αποκλειστικό σχολιασμό πάνω στο παλιό και το σύγχρονο έργο του, την επανάστασή του κατά της μουσικής βιομηχανίας και την κουλτούρα της ηχογραφημένης μουσικής, ενώ παράλληλα ασχολείται με το πιο πρόσφατο πάθος του, το χορωδιακό πρότζεκτ “The 17”.

Σκηνοθεσία / Director: Stefan Schwietert
Σενάριο / Screenwriter: Stefan Schwietert
Φωτογραφία / DoP: Adrian Stähli
Μουσική / Music: Jan Tilmann Schade
Μοντάζ / Editor: Frank Brummundt, Florian Miosge
Εμφανίζονται/ Featuring: Bill Drummond

Ελβετία, Γερμανία / Switzerland, Germany
2015, Εγχρωμο / Color
DCP, 86′, Αγγλικά / English

IMDB

 

Η Μυστική Λέσχη / El Club

3/10/2015, ODEON Όπερα 1, 22:15

Σε μία παράκτια πόλη της Χιλής, διαφόρων ηλικιών ιερείς διαβιώνουν ασκητικά σε ένα σπίτι υπό το άγρυπνο βλέμμα μιας καλόγριας, προσπαθώντας να εξιλεωθούν για παλιές τους αμαρτίες. Μια καθημερινότητα αθόρυβη, που όμως θα ανατραπεί αιφνίδια από την άφιξη ενός νεαρού ιερέα. Μαζί του, ο επισκέπτης φέρνει το γεμάτο λάθη και ενοχές παρελθόν που ο καθένας θεωρούσε ότι έχει αφήσει πίσω.

Εύλογα γυρισμένη σε απόλυτη μυστικότητα, η νέα ταινία του Πάμπλο Λαραΐν που θα δούμε στις Νύχτες Πρεμιέρας, είναι ένας κόλαφος για την επίσημη καθολική εκκλησία που θα ζήλευε κι ο Μπουνιουέλ. Αργυρή Αρκτος Κριτικής Επιτροπής στο περασμένο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Νύχτες Πρεμιέρας πρόγραμμα
Η νέα ταινία του Πάμπλο Λαραΐν, Η Μυστική Λέσχη, προβάλλεται στις Νύχτες Πρεμιέρας

Σκηνοθεσία / Director: Pablo Larraín
Σενάριο / Screenwriter: Pablo Larraín, Guillermo Calderón, Daniel Villalobos
Φωτογραφία / DoP: Sergio Armstrong
Μουσική / Music: Carlos Cabezas
Μοντάζ / Editor: Sebastián Sepúlveda
Ηθοποιοί / Principal Cast: Roberto Farías, Antonia Zegers, Alfredo Castro, Alejandro Goic, Alejandro Sieveking, Jaime Vadell

Χιλή / Chile
2015, Εγχρωμο / Color
DCP, 98′, Ισπανικά / Spanish

IMDB

http://https://www.youtube.com/watch?v=Wqv8PPDfiyw

 

Η Παρακμή του Δυτικού Πολιτισμού μέρος ΙΙΙ / The Decline of Western Civilization III

4/10/2015, Ιντεάλ, 17:00

Πιο συγγενικό στην πρώτη ταινία, και ομολογουμένως το μελαγχολικότερο κεφάλαιο στην τριλογία, η τρίτη «Παρακμή» (1998) που προβάλλουν οι Νύχτες Πρεμιέρας, είναι η γεμάτη κατανόηση ματιά σε μια χούφτα άστεγων πιτσιρικάδων που το έχουν σκάσει από δυσλειτουργικές οικογένειες και ρημαγμένα σπίτια και τώρα περιφέρονται σαν περιπλανώμενες ψυχές σε ένα ψυχρό Λος Αντζελες. Η Σφίρις αγκαλιάζει όλα τα ορφανά αυτά αγόρια και κορίτσια με μια συμπόνοια που δύσκολα κρύβεται, αφήνοντας τη μουσική να γλιστρήσει σε δεύτερη μοίρα και τις ιστορίες των παιδιών να αναδειχθούν. Σε αυτό το σχεδόν επώδυνο φιλμ, που αποτελεί το πιο αγαπημένο της σκηνοθέτιδας από την διάσημη τριλογία της, η hardcore punk και η no future στάση ζωής του πρώτου φιλμ γίνεται καθημερινότητα και βίωμα για μια νεολαία που δεν πιστεύει σε τίποτα, γιατί απλούστατα δεν της απομένει κάτι στο οποίο να εναποθέσει τις ελπίδες της.

Νύχτες Πρεμιέρας Ταινία
Η Παρακμή του Δυτικού Πολιτισμού μέρος ΙΙΙ, το μελαγχολικότερο κεφάλαιο της τριλογία προβάλλεται στις Νύχτες Πρεμιέρας

Σκηνοθεσία / Director: Penelope Spheeris
Φωτογραφία / DoP: Jamie Thompson
Μουσική / Music: Phil Suchomel
Μοντάζ / Editors: Ross Albert, Ann Trulove
Εμφανίζονται/ Featuring: Flea, Gary Fredo, Stephen Chambers, Ron Martinez

ΗΠΑ / USA
1998, Εγχρωμο / Color
DCP, 86′, Αγγλικά / English

IMDB

 

Dheepan

4/10/2015, Ιντεάλ, 20:00

Ο Ντιπάν, πρώην αντικαθεστωτικός στη Σρι Λάνκα, συμφωνεί με μια γυναίκα και ένα ανήλικο κορίτσι να παραστήσουν την οικογένεια και να περάσουν στην Ευρώπη με πλαστά διαβατήρια. Η ψευτοφαμίλια φτάνει στη Γαλλία, βρίσκει κατάλυμα και δουλειά σε προάστιο του Παρισιού, αλλά, πάνω που ελπίζει σε ένα νέο ξεκίνημα, έρχεται αντιμέτωπη με τη βία των τοπικών συμμοριών και εμπόρων ναρκωτικών.

Ο Χρυσός Φοίνικας των φετινών Καννών κατέληξε στα χέρια ενός από τους πιο ανήσυχους σκηνοθέτες του γαλλικού σινεμά και αναμφισβήτητα στο πιο επίκαιρο πολιτικοκοινωνικό φιλμ των ημερών μας. Κινηματογραφώντας με νεύρο και ρεαλιστική αμεσότητα, ο Οντιάρ αντλεί από το τρέχον μεταναστευτικό ζήτημα μια σπαραχτική ιστορία επιβίωσης και κλιμακώνει μαεστρικά το δράμα του σε ένα αξέχαστο φινάλε.

Νύχτες Πρεμιέρας ταινία
Η σπαραχτική ιστορία επιβίωσης , το Dheepan, προβάλλεται στις Νύχτες Πρεμιέρας

(Προβολή με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα)

Σκηνοθεσία / Director: Jacques Audiard
Σενάριο / Screenwriter: Noé Debré Thomas Bidegain Jacques Audiard
Φωτογραφία / DoP: Eponine Momenceau
Μουσική / Music: Nicolas Jaar
Μοντάζ / Editor: Juliette Welfling
Ηθοποιοί / Principal Cast: Antonythasan Jesuthasan, Kalieaswari Srinivasan, Claudine Vinasithamby ,Vincent Rottiers, Marc Zinga

Γαλλία / France
2015, Εγχρωμο / Color
DCP, 100′, Αγγλικά, Γαλλικά, Ταμίλ / English, French, Tamil

IMDB

http://https://www.youtube.com/watch?v=AOQhJYz4nZ4

 

Προηγούμενο άρθροΜήπως είσαι ο τύπος μου; – κριτική της ταινίας
Επόμενο άρθροΔυο ξενοδοχεία ξαναζούν στο Art Space Pythagorion
Άννα Μεντζελοπούλου
Κατοικεί στην Αθήνα. Αγαπά τα ηλιόλουστα πρωινά και τα ταξίδια. Της αρέσει να ακούει ιστορίες, να κάνει βόλτες και να φωτογραφίζει.