Το δικαίωμα όλων των πολιτών για ισότιμη πρόσβαση στην πολιτιστική ζωή της πόλης υπερασπίζεται ο Δήμος Χαλανδρίου φιλοξενώντας εκδηλώσεις καθολικά προσβάσιμες στις Νύχτες Αλληλεγγύης – Φεστιβάλ Ρεματιάς 2017.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας του να διευρύνει τις δυνατότητες πρόσβασης όλων στα έργα του πολιτισμού και της τέχνης, ο Δήμος Χαλανδρίου, σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, εισάγει στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του φετινού φεστιβάλ δυο παραστάσεις που, θα μπορούν να απολαύσουν ισότιμα και οι Θεάτριες/ες με αισθητηριακές βλάβες.

Η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη, στις 7 Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαστεί με ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους για K(κ)ωφούς/ες και βαρήκοους/ες.
Η θεατρική παράσταση «Το Μόνον της Ζωής του Ταξείδιον» του Γεωργίου Βιζυηνού σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, στις 10 Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαστεί με ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους για Κ(κ)ωφούς/ες και βαρήκοους/ες καθώς και Ακουστική Περιγραφή για ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

 

Οι υπηρεσίες προσβασιμότητας φέρουν την πιστοποίηση της DisArtMove από την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία.

Νύχτες Αλληλεγγύης 2017
Σήμανση καθισμάτων για Ανθρώπους με αναπηρίες, εμποδιζόμενα άτομα

Παράλληλα, στο Θέατρο Ρεματιάς έχουν οριοθετηθεί μόνιμα με πρωτοβουλία της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία θέσεις για ανάπηρες/ους θεάτριες/ες, τους συνοδούς τους και εμποδιζόμενα πρόσωπα (ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες και γονείς με παιδιά σε βρεφικά καροτσάκια, άτομα με προσωρινό τραυματισμό). Η πρόσβαση για τους ανθρώπους με κινητικές βλάβες είναι δυνατή με αυτοκίνητο μέχρι το χώρο του θεάτρου, όπου διατίθενται δύο θέσεις στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων. Στο θέατρο λειτουργεί αναπηρική τουαλέτα, ενώ δημιουργήθηκαν και στο αναψυκτήριο προσβάσιμα τραπέζια, διαθέσιμα κατά προτεραιότητα σε ανάπηρους/ες και εμποδιζόμενα πρόσωπα.

Οι (θεατρόφιλοι/μουσικόφιλοι) σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι με τους χειριστές/τριες τους. Το πρόγραμμα διατίθεται σε μορφή Braille, μεγαλογράμματη γραμματοσειρά και σε κώδικα QR.
Η προσπάθεια του Δήμου Χαλανδρίου να κάνει το χώρο της Ρεματιάς όσο πιο φιλικό και προσβάσιμο γίνεται σε ανάπηρους/ες και να εξασφαλίσει τη δυνατότητα ισότιμης και ανεμπόδιστης συμμετοχής για όλες και όλους, είχε ξεκινήσει από πέρυσι με την καθολικά προσβάσιμη παράσταση Πέρσες του Αισχύλου από το ΘΕ.ΑΜ.Α (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία), η οποία είχε αυξημένο αντίκτυπο στο κοινό. Στο φετινό πρόγραμμα αυξάνονται οι καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις ενώ στόχο του Δήμου αποτελεί, -σε συνεργασία πάντα με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία-, η προσπάθεια αυτή να διευρυνθεί με ακόμη περισσότερες εκδηλώσεις.

Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία
Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία

Ο Δήμος Χαλανδρίου ζητά τη συνεργασία όλων των πολιτών προς την κατεύθυνση αυτή. Ο σεβασμός προς όλους τους συμπολίτες μας αποδεικνύεται στην πράξη. Θυμόμαστε ότι οι σηματοδοτημένες θέσεις προορίζονται για αποκλειστική χρήση από ανάπηρες/ους θεατές/τριες και εμποδιζόμενα πρόσωπα, οι δυο θέσεις στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων εξυπηρετούν αποκλειστικά ανάπηρες/ους όπως επίσης και η αναπηρική τουαλέτα. Η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία σας προσκαλεί στις Νύχτες Αλληλεγγύης – Φεστιβάλ Ρεματιάς 2017 για να βιώσουμε ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ ισότιμα, θεατρικές και μουσικές εμπειρίες ΜΑΖΙ.
DisArtMove

Πληροφορίες για τις Νύχτες Αλληλεγγύης

Προηγούμενο άρθροΤο Μονόπετρο του Πύργου, version 2 – Από την ομάδα χορού Αμάλγαμα
Επόμενο άρθροΗ Φωτεινή Δάρρα έρχεται στο Κάστρο Λαμίας στις 3/09
Σύρμος Κωνσταντίνος
Στιχουργός, Συγγραφέας, του βιβλίου "Το μπλε τετράδιο".