Ο Νίκος Καρακαλπάκης σε μία μοναδική συνέντευξη στο Artic.gr

Ο Νίκος Καρακαλπάκης μας παραχώρησε μίαν εκ βαθέων συνέντευξη στο Artic.gr για να μας μιλήσει για τη δουλειά του και τη μουσική του πορεία. Έχοντας ως αφορμή το νέο του δίσκο που έχει τίτλο «Ό,τι μας ανήκει» και τη νέα του εμφάνιση στο ILION PLUS, ο εξαίρετος μουσικός μας περιγράφει τα πρώτα καλλιτεχνικά του βήματα και την αγάπη του για την μουσική.

Τη Κυριακή 11 Φεβρουαρίου ο Νίκος Καρακαλπάκης θα μας υποδεχτεί στο ILION PLUS με ένα ιδιαίτερο μουσικό πρόγραμμα που έχει επιμεληθεί ο ίδιος και μας υπόσχεται μια υπέροχη μουσική βραδιά!

Ο Νίκος Καρακαλπάκης με αφορμή τα νέα του καλλιτεχνικά βήματα μιλά στο Artic.gr!

Άννα Μαράκη: Πώς θα περιγράφατε τα πρώτα σας βήματα στο χώρο της μουσικής, τι δυσκολίες αντιμετώπισατε;

Νίκος Καρακαλπάκης: H είσοδος μου στο χώρο της μουσικής έγινε 12 χρόνια πριν με τη συμμετοχή μου στο συγκρότημα των Graviton. Eίχα ολοκληρώσει τις μουσικές σπουδές μου στο Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών και λίγο αργότερα στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή, με σημαντικές συνεργασίες και εμφανίσεις, κάνοντας επιλογές με αισθητική που όμως λόγω κρίσης τα τελευταία χρόνια μου έχει κοστίσει η επιλογή αυτή διότι η αγορά πια είναι πολύ μικρή και ανοιχτή κυρίως σε αυτούς που κατάφεραν να γίνουν πιο γρήγορα γνωστοί στο ευρύ κοινό. Θα έλεγα λοιπόν πως δυσκολίες συναντώ κυρίως τώρα λόγω  κρίσης παρόλο που βρίσκομαι στην καλύτερη στιγμή μου καλλιτεχνικά, με έναν καλό πρώτο προσωπικό δίσκο και εμπειρία στο να ανταποκριθώ σε πιο απαιτητικά πράγματα. Πιστεύω όμως πολύ στις επιλογές μου και πως επιμένοντας θα φτάσω κάποια στιγμή εκεί που επιθυμώ.

Άννα: Στο παρελθόν έχετε συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες, μουσικούς και όχι μόνο. Τι αναμνήσεις έχετε αποκομίσει από τις συνεργασίες αυτές;

Νίκος Καρακαλπάκης: Η εμπειρία είναι το σημαντικότερο αγαθό για έναν καλλιτέχνη και είμαι τυχερός που συνάντησα δημιουργούς όπως ο Γιάννης Σπανός,  ο Γιώργος  Χατζηνάσιος, η Νένα Βενετσάνου, ο Λίνος Κόκοτος, ο Φίλιππος Γράψας  και νεότεροι όπως η Πηγή Λυκούδη, ο Γιώργος Καγιαλίκος, η Αρετή Κοκκίνου, η  Μαρία Παπαδάκη  και άλλοι που μου την πρόσφεραν, ωριμάζοντας δίπλα τους σε πολλά επίπεδα. Οι αναμνήσεις είναι κυρίως  από την σύμπραξη με τους καλλιτέχνες πάνω στην σκηνή.

Όταν υπάρχει το σωστό και αμοιβαίο δόσιμο εκείνη τη στιγμή, είναι πραγματικά ό,τι πιο όμορφο έχει η δουλειά αυτή. Προτιμώ να κρατώ αυτές τις στιγμές μέσα μου και όχι κάποιες  ατυχείς. Άλλωστε λίγες ήταν αυτές που δεν θέλω να θυμάμαι γιατί πάντα σέβομαι τους συνεργάτες μου και είμαι δοτικός στους συναδέλφους. Ο καθένας μας είναι μοναδικός και όταν συνεργάζομαι επιλέγω ταλαντούχους ανθρώπους που να νιώθω όμορφα δίπλα τους και να υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και σεβασμός.

Νίκος Καρακαλπάκης
Ο μουσικός Νίκος Καρακαλπάκης

Άννα: Έχετε πραγματοποιήσει συναυλίες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Υπάρχει κάποια που να ξεχωρίζετε και να έχει «εγχαραχτεί» στη μνήμη σας;

Νίκος Καρακαλπάκης: Ευτυχώς είναι αρκετές αυτές που έχω να θυμάμαι για τις καλές τους στιγμές. Αυτή που θα ξεχώριζα  ήταν όταν έπαιξα και τραγούδησα στο θέατρο Bademler στα Βουρλά της Σμύρνης, στο μουσικοθεατρικό έργο «Τα Πάθη της Αγάπης» του Θανάση Σάλτα και της Πηγής Λυκούδη.  Σε ένα κατάμεστο ιστορικό θέατρο από Τούρκους ντόπιους, παίξαμε ένα ελληνικό έργο με παράλληλη μετάφραση στα Τούρκικα.

Κάποια στιγμή  σε μια έντονη σκηνή όπου αναφέρονταν στα παιδιά-θύματα της Χιροσίμα, έπρεπε να σηκώσω ένα κλαδί ελιάς –  το οποίο το είχαμε φέρει από την Αθήνα –  ως σύμβολο ειρήνης και ευχής να μην επαναληφθεί ποτέ κάτι ανάλογο. Ενώ έπρεπε να το κάνω μπροστά στους δύο πρωταγωνιστές ηθοποιούς, επειδή το σκηνικό ήταν διαφορετικό από αυτό που συνήθως παίζαμε την παράσταση, αυτοσχεδίασα και το σήκωσα  μπροστά  στον προτζέκτορα που έδειχνε την μετάφραση, με αποτέλεσμα η σκιά του κλαδιού να αγκαλιάσει το κείμενο στα Τούρκικα.  Εκείνη την στιγμή το  κοινό  ξέσπασε σε χειροκροτήματα και φωνές και  έσκασε σαν ρίγος πάνω μου όλη αυτή η αλήθεια τους, η ενέργεια και η συγκίνηση. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ.

Άννα: Πρόσφατα κυκλοφορήσατε ένα νέο άλμπουμ με τίτλο «Ό,τι μας ανήκει». Αξιοσημείωτο είναι ότι ο δίσκος αυτός διακατέχεται από ένα πλούσιο υλικό σε ενορχηστρώσεις και από έντονο συναισθηματικά στιχουργικό περιεχόμενο. Θα θέλατε να μας πείτε δύο λόγια για αυτή τη νέα δισκογραφική δουλειά σας;

Νίκος Καρακαλπάκης: Το άλμπουμ «Ό,τι  μας ανήκει» αποτελείται από οχτώ τραγούδια που υπογράφουν σημαντικοί δημιουργοί: Γιάννης Σπανός, Λίνα Νικολακοπούλου, Νένα Βενετσάνου, Λίνος Κόκοτος, Μαρία Παπαδάκη, Γιώργος Καγιαλίκος, Αρετή Κοκκίνου, Νίκος Δούκας, Ανδριανή Ζαγγανά και «Το τριαντάφυλλο» του Νικηφόρου Βρεττάκου μελοποιημένο από την Πηγή Λυκούδη. Είναι μια πολύ φροντισμένη έκδοση, με 16σελιδο booklet, αισθητική που με εκφράζει απόλυτα και ήχο που φρόντισα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η επιμέλεια παραγωγής είναι δική μου και οι ενορχηστρώσεις της Αρετής Κοκκίνου. Είμαι μια δουλειά που ο κόσμος έχει αγκαλιάσει και πιστεύω πως έχει ακόμη διαδρομή να διανύσει.

Άννα: Ετοιμάζετε στο ILION PLUS μία ιδιαίτερη μουσική εμφάνιση με τίτλο «Σαν παράσταση». Την έχετε επιμεληθεί εσείς ο ίδιος;

Νίκος Καρακαλπάκης: Ναι, φυσικά, όπως και τα περισσότερα προγράμματα που παρουσιάζω από το ξεκίνημα μου. Είναι πρόγραμμα που έφτιαξα με διάθεση να περάσω εγώ καλά άρα και το κοινό. Αρκετά ρυθμικό, με εναλλαγές σε διαθέσεις, εποχές, δημιουργούς και αρκετό χιούμορ. Θα ακούσετε πιο σύγχρονα τραγούδια σε σχέση με προηγούμενα προγράμματα μου, διαφορετικά στυλ που σμίγουν όμορφα (Χατζιδάκις, Χιώτης, Καραμουρατίδης, Ρίζου, Θαλασσινός, Κραουνάκης κ.α) και φυσικά τραγούδια από την προσωπική μου δισκογραφία. Μαζί μου θα έχω τέσσερις εξαιρετικούς μουσικούς: Mάριος Ιβαν Παπούλιας (βιολί), Δημήτρης Κούστας (ακορντεόν), Ανδρέας Νικόλης (κρουστά) και η Αρετή Κοκκίνου στις κιθάρες και τις ενορχηστρώσεις. Καλεσμένοι μου ο τραγουδοποιός Λεωνίδας Μαριδάκης και η νέα ερμηνεύτρια Κατερίνα Παράσχου .Η παράσταση είναι νωρίς, στις 20.30,γιατί είναι Κυριακή.

Ακούστε την υπέροχη ερμηνεία του Νίκου Καρακαλπάκη στο τραγούδι «Να μη θυμάσαι τους σταθμούς» σε μουσική της Πηγής Λυκούδη και στίχους του Φίλιππου Γράψα:

Άννα: Έχετε άλλες προγραμματισμένες εμφανίσεις;

Νίκος Καρακαλπάκης: Στα μέσα Μαρτίου θα παρουσιάσουμε από κοινού με την Κατερίνα Παράσχου ένα πρόγραμμα βασισμένο στο «Σαν παράσταση»  στο Γκάζι, σε έναν καινούριο χώρο που ονομάζεται «Μουσικό Κουτί».  Θα ακολουθήσουν κι άλλες εμφανίσεις και νέες συνεργασίες που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Άννα: Τι εύχεστε στους νέους που κάνουν «τώρα» το καλλιτεχνικό τους ξεκίνημα;

Νίκος Καρακαλπάκης: Να δουλεύουν σκληρά στο να γίνονται συνέχεια καλύτεροι, να ρισκάρουν με τόλμη αλλά και μυαλό όταν πρέπει και να κάνουν τεράστια υπομονή γιατί ,δυστυχώς , η εποχή αυτή δεν μπορεί να στηρίξει μεγάλα όνειρα τη στιγμή που τα ασήμαντα έγιναν σημαντικά και το αντίστροφο.  Αν καταφέρουν το μέσα τους να καλλιεργηθεί σαν ένας ωραίος κήπος, ίσως τελικά αυτό να ναι πιο σημαντικό από την όποια φιλοδοξία τους.

Συντελεστές της μουσικής παράστασης

Οι μουσικοί είναι οι εξής:

 • Μάριος Ιβάν Παπούλιας: Βιολί
 • Δημήτρης Κούστας: Ακορντεόν
 • Αρετή Κοκκίνου: Κιθάρες- Μαντολίνο
 • Ανδρέας Νικόλης: Κρουστά
 • Καλεσμένοι, ο τραγουδοποιός Λεωνίδας Μαριδάκης και η ερμηνεύτρια Κατερίνα Παράσχου.
 • Ενορχηστρώσεις: Αρετή Κοκκίνου
 • Επιμέλεια προγράμματος: Νίκος Καρακαλπάκης
Πληροφορίες για το μουσικό γεγονός:

 • Ημερομηνία: Κυριακή 11 Φεβρουαρίου
 • Χώρος: ΙΛΙΟΝ PLUS
 • Διεύθυνση: Πατησίων & Κοδριγκτώνος 17
 • Ώρα έναρξης: 20:30
 • Είσοδος: 8€
 • Τηλέφωνα κρατήσεων: 210 8824383, 6983600510
 • Facebook
Διαβάστε περισσότερες μουσικές συνεντεύξεις εδώ


Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή