Μισός αιώνας πρωτοπορία από τον Νικόλαο Βεντούρα | στο Μουσείο Μπενάκη

Μισός αιώνας πρωτοπορία από τον Νικόλαο Βεντούρα | στο Μουσείο Μπενάκη

Μισός αιώνας πρωτοπορία από τον Νικόλαο Βεντούρα | στο Μουσείο Μπενάκη
Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση έργων του Νικόλαου Βεντούρα εγκαινιάζεται την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη -Πειραιώς 138 με τίτλο  «Νικόλαος Βεντούρας – Μισός αιώνας πρωτοπορίας».

Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση έργων του Νικόλαου Βεντούρα εγκαινιάζεται την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη -Πειραιώς 138 με τίτλο  «Νικόλαος Βεντούρας – Μισός αιώνας πρωτοπορίας». Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Η έκθεση του Κερκυραίου χαράκτη Νικόλαου Βεντούρα πραγματοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η έκθεση παρουσιάζει την ιστορία της δημιουργικής δραστηριότητάς του από τα πρώιμα ζωγραφικά και χαρακτικά του έργα, τον εντυπωσιακό όγκο σημειώσεων και σχεδίων, μέχρι τις φωτογραφίες του και τις εικονογραφήσεις του για τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη.

Λίγα λόγια για τον Νικόλαο Βεντούρα

Ο Νικόλαος Βεντούρας (1899 – 1990), γόνος οικογένειας με καταγωγή από τη Βενετία και μέλη της τον Ιωάννη Καποδίστρια και τον Λορέντζο Μαβίλη, έζησε και εργάστηκε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Κέρκυρα. Ανήσυχο πνεύμα και πληθωρικός δημιουργός, ήταν σε συνεχή επαφή με τις διεθνείς σύγχρονές του τάσεις στην τέχνη ενώ παράλληλα είχε αναπτύξει δεσμούς και φιλικές σχέσεις με καλλιτέχνες, συγγραφείς και διανοούμενους της εποχής του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Καλλιτέχνης χαράκτης, ο Νικόλαος Βεντούρας με συστηματικές σπουδές στη χημεία, πειραματίστηκε εκτενώς με τα υλικά του. Στις σημειώσεις του καταγράφει συστηματικά και μεθοδικά όλα τα πειράματά του, τις χημικές αντιδράσεις, τους χρόνους διάβρωσης και τις τεχνικές που εφάρμοζε, δημιουργώντας τα πολύ ιδιαίτερα έργα του.

Στα θέματά του περιλαμβάνονται τοπία της Κέρκυρας, καρνάγια και καράβια, όψεις της πόλης της Κέρκυρας και της Βενετίας αλλά και αστερισμοί, σπουδές γυμνού, θρησκευτικές εικόνες και λιτανείες. Μέσα από τα χαρακτικά του, παρακολουθούμε τις έντονες αναζητήσεις του στην τεχνική και στις διαφορετικές τεχνοτροπίες. Είναι φανερή η πορεία του καλλιτέχνη, από την παραστατικότητα και τον λυρισμό μέχρι τον εξπρεσιονισμό και την αφαίρεση, πάντοτε σε διαρκή συνομιλία με τα εικαστικά ρεύματα της εποχής του, αλλά και την χαρακτηριστική βαθιά εσωτερικότητα παρούσα.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστεί κατάλογος-μονογραφία για τον Νικόλαο Βεντούρα, με κείμενα του Martin Royalton-Kisch. Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης κείμενα και αναλυτικές παρουσιάσεις των έργων και των σημειώσεων του Νικόλαου Βεντούρα.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση

  • Χώρος: Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138
  • Επιμέλεια έκθεσης: Γρηγόριος Καρύδης
  • Εγκαίνια: 13 Δεκεμβρίου 2017, 20:00
  • Διάρκεια: 14 Δεκεμβρίου έως 25 Φεβρουαρίου 2018
  • Επικοινωνία:  2103453111
  • benaki.gr
Διαβάστε περισσότερα Εικαστικά Νέα εδώ

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply