Νέα έρευνα του  ΠΑΚΟΕ δημοσιοποιεί ανησυχητικά στοιχεία  για τα τρόφιμα της ελληνικής αγοράς. Ύστερα από περισσότερες από 3.000 καταγγελίες για ακατάλληλα τρόφιμα το τμήμα καταναλωτών του ΠΑΚΟΕ προχώρησε σε αξιολόγηση των καταγγελιών.

Τα συμπεράσματα της έρευνας

Η εξέταση του δείγματος τροφών που πάρθηκαν από διαφορετικά σημεία πώλησης ανέδειξε ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 64 % ως ακατάλληλο προς κατανάλωση. Επιπλέον το 48% των γαλακτοκομικών προϊόντων βρέθηκε επιβαρυμένο από αντιβιοτικά. Στα γιαούρτια παρατηρήθηκε η προσθήκη πολλών συντηρητικών  και σε κάποια παγωτά η παντελής απουσία γάλακτος. Αντιθέτως, υπήρχε προσθήκη σκόνης γάλακτος και συνθετικών χρωμάτων. Μεγάλη νοθεία τέλος, υπήρξε στον τομέα των γαλακτοκομικών λόγω της φέτας που σερβίρεται κυρίως στις ταβέρνες και η οποία αν και είναι λευκό τυρί, παρουσιάζεται σαν φέτα από αιγοπρόβειο γάλα.

Μεγάλη παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού διαπιστώθηκε και στους χυμούς. Συγκεκριμένα, πολλές από τις συσκευασίες που αναγράφουν επάνω φυσικός χυμός, για λόγους μάρκετινγκ, αποτελούν ένα συνδυασμού νερού και χρωστικών ουσιών στο οποίο προστίθεται άρωμα φρούτων. Παρόμοια κατάσταση και με τα αναψυκτικά όπου ο χυμός φρούτων βρέθηκε λιγότερος κατά 50 % από το επιτρεπτό όριο. Σε ένα χειρότερο επίπεδο διαπιστώθηκε η κυκλοφορία αναψυκτικών στην αγορά, που μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν φαρμακευτικά προϊόντα. Και στα εμφιαλωμένα νερά, ο έλεγχος απεδείχθη ελλιπής.  Οι παρατυπίες αφορούν περισσότερο τους όρους διακίνησης, αποθήκευσης και διάθεσης τους. Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η μεταφορά των εμφιαλωμένων νερών στις επαρχιακές περιοχές γίνεται υπό θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες των επιτρεπτών.

ακατάλληλα τρόφιμα έρευνα ΠΑΚΟΕ
Το 64% των δειγμάτων που πάρθηκαν για την έρευνα, βρέθηκε νοθευμένο ή ακατάλληλο για κατανάλωση.

Η νοθεία των τροφίμων, πλήττει όμως και τις πιο υγιεινές επιλογές. Συγκεκριμένα στα λαχανικά διαπιστώθηκε η ύπαρξη υψηλών συγκεντρώσεων φυτοφαρμάκων, νιτρικών και βαρέων μετάλλων. Το μεγαλύτερο ποσοστό αλλοιωμένου προϊόντος όμως συγκέντρωσε το ελαιόλαδο, με την νοθεία να φτάνει το 75% του δείγματος που εξετάστηκε. Πυρηνέλαια παρουσιάζονται ως ελαιόλαδα, λάδια παλαιότερης παραγωγής αναμειγνύονται με νέες σοδειές και κυκλοφορούν στην αγορά επίσης ως ελαιόλαδα. Το πιο ανησυχητικό ωστόσο εύρημα είναι η ύπαρξη καρκινογόνων χρωστικών στο 31% των δειγμάτων.

Η απάντηση του ΕΦΕΤ

Τέλος, και το ψωμί όπως και τα γενικότερα αρτοσκευάσματα συγκέντρωσαν ένα ποσοστό 40 % σε προϊόντα με προσθετικά και απαγορευμένα βελτιωτικά.

Όλη η παραπάνω έρευνα ωστόσο χαρακτηρίστηκε ως στερημένης σοβαρής επιστημονικής θεώρησης από τον ΕΦΕΤ. Συγκεκριμένα με ανακοίνωση του o ΕΦΕΤ δηλώνει: «ο Ε.Φ.Ε.Τ., με αίσθημα ευθύνης, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η εν λόγω αναφορά δεν απηχεί την πραγματικότητα, ενώ τα στοιχεία, με τον τρόπο που παρατίθενται, στερούνται της όποιας σοβαρής επιστημονικής θεώρησης».

Σε αντίθεση με την έρευνα του ΠΑΚΟΕ , ο ΕΦΕΤ επισημαίνει ότι σε όλο τον ελλαδικό χώρο πραγματοποιούνται αξιόπιστα προγράμματα ελέγχου, ενώ από την εξαγωγή των συμπερασμάτων προκύπτει ότι το ποσοστό συμμόρφωσης στους κανόνες, των επιχειρήσεων τροφίμων ανέρχεται στο 95%. Απευθυνόμενος στον Έλληνα καταναλωτή,ο ΕΦΕΤ τονίζει ότι τα τρόφιμα που διακινούνται στην χώρα, είναι στην πλειοψηφία τους ασφαλή για κατανάλωση,  ενώ οι σχετικοί έλεγχοι θα συνεχίσουν με την ίδια αξιοπιστία και ζήλο.

 Χρήσιμα link

Προηγούμενο άρθροFool for Love, το βραβευμένο έργο του Sam Shepard στο Θέατρο Άλμα
Επόμενο άρθροΗ μουσική παράσταση « Έλα » έρχεται στο Baraonda music hall!